Verden

Regjeringspartiet erkjenner valgnederlag i Mexico

José Antonio Meade, leder for Mexicos regjeringsparti, erkjenner å ha tapt søndagens presidentvalg for venstreorienterte Andrés Manuel López Obrador.

Venstreorienterte Andrés Manuel López Obrador leder partiet Morena og ligger an til å bli Mexicos neste president. Han viste tommelen opp da han avla sin stemme i Mexico by søndag. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix
  • Shaghayegh Yousefi
  • og NTB
Tilhengere av Andrés Manuel López Obrador feiret seieren allerede flere timer før de offisielle resultatene ble offentliggjort. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Klokken 6 mandag morgen norsk tid opplyser valgkommisjonen i landet at López Obrador er estimert å ha vunnet med 53 prosent av stemmene. Samtidig uttaler Enrique Peña Nieto, Mexicos president de siste seks årene, at han har gratulert utfordreren med seieren.

De to øvrige presidentkandidatene, Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN og José Antonio Meade fra det nåværende regjeringspartiet PRI, endte på henholdsvis 22 og 16 prosent av stemmene.

Både Anaya og Meade var raskt ute med å erkjenne valgnederlaget da stemmelokalene stengte.

Mexico er Latin-Amerikas nest mest folkerike land med rundt 127 millioner innbyggere.

Lover forvandling

Mexico får dermed for første gang på flere tiår en president fra landets venstreside.

López Obrador leder venstrepartiet Morena og har to ganger tidligere stilt som presidentkandidat uten å lykkes. Årets valgkamp har imidlertid vært en helt annen for den tidligere borgermesteren i Mexico by, som har ledet klart på meningsmålingene frem til valget.

64-åringen har lovet en total forvandling i Mexico, blant annet med økte studiestipender og lærlingplasser til ungdom og høyere pensjon for de eldre. Motstanderne hans er bekymret for at en mer statsstyrt økonomi skal sette Mexico tilbake mange tiår.

Trump gratulerer

Seieren kan spille inn på forholdet mellom Mexico, som er Latin-Amerikas nest største økonomi, og nabolandet USA. Lopez Obrador har uttalt at han ønsker en strengere linje mot landet.

Lopez Obrador har blant annet meldt at han ønsker et nytt forhold til USA basert på gjensidig respekt og til beskyttelse for sine landsmenn som er migranter i USA og «jobber og lever på ærlig vis i landet», melder The New York Times. Obador har også uttalt seg negativ til bygging av en grensemur mellom landene.

Den amerikanske presidenten Donald Trump gratulerte Lopez Obrador med valgseier på Twitter i natt.

«Jeg ser virkelig frem til å jobbe med ham. Det er mye som skal gjøres som vil gagne både USA og Mexico», skriver Trump på Twitter.

– Vil ikke endre forholdet til USA

Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved UiO og leder for norsk Latin-Amerika forskningsnettverk, tror ikke valget av Lopez Obador vil endre forholdet til naboen.

– Grunnen til at forholdet mellom landene er dårlig er først og fremst Trump og hans fremtreden, og har lite å gjøre med hvem som styrer i Mexico.

Hun trekker frem både migrasjon og reforhandling av handelsavtalen NAFTA som viktige for Mexico. NAFTA er en frihandelsavtale mellom USA, Canada og Mexico.

– Trump ønsket først å trekke seg ut fra NAFTA, men vil nå reforhandle den. NAFTA er viktig for Mexico, og Lopez Obrador er positiv til å reforhandle. Dermed tror jeg ikke det blir de store forandringene, emn forhandlingene er vanskelige.

Sammenliknes med Trump

Den nye presidenten blir av flere sammenliknet med Trump på grunn av sin påståtte populisitske stil. Presidentene står likevel langt fra hverandre politisk.

– Lopez Obrador har en annen stil enn presidenten før ham. Han kan komme med hardere utfall, sog kanskje han også finner mer tonen med Trump. Men selv om han snakker mer direkte så er han på ingen måte en Trump, sier Bull.

Kvinnelig borgermester

Ifølge målingene har Mexico by valgt López Obradors partifelle Claudia Sheinbaum som den første kvinnelige borgermesteren i landets hovedstad.

I tillegg til ny president skal mexicanerne velge 128 representanter i Senatet for seks år og 500 medlemmer av Representantenes hus for tre år.

Også representanter i 31 delstatsforsamlinger, flere guvernører og nærmere 1.600 borgermestre skal velges.

Les mer om

  1. Mexico
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Innvandring
  5. Økonomisk politikk
  6. Canada