Verden

Tolv gutter fra fotballag funnet i live i grotte i Thailand

Tolv gutter og deres fotballtrener er funnet i live etter å ha vært savnet i ni dager i en grotte i Thailand. Men fortsatt gjenstår det å hente dem ut.

En av dykkerne som kom inn i grotten til guttene og treneren deres filmet samtalen han hadde med dem og videoen er publisert på Facebook-siden til Thai Navy Seal.
  • og NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

– Vi fant samtlige 13 i sikkerhet. Vi skal passe på dem inntil de kan flytte på seg, opplyser guvernør Narongsak Osottanakorn i Chang Rai-provinsen.

Fotballaget ble funnet etter en omfattende leteaksjon i Tham Luang-grottene nord i Thailand.

– Men operasjonen er ikke over med dette. Som jeg har sagt før, er planen å drenere ut alt vannet fra grotten og så hente dem ut, sa han videre.

Et familiemedlem reagerte med glede etter at meldingen kom om at guttene var funnet i live.

En av dykkerne som klarte å ta seg inn i grotten til guttene og treneren deres filmet samtalen han hadde med dem. Videoen er publisert på Facebook-siden til Thai Navy Seal:

Thai NavySEAL

Fotballaget med tolv gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25 år gamle trener forsvant i den store grotten 23. juni.

Kraftig regnvær gjorde at de ble fanget inne i den 10 kilometer dype labyrinten, og ingen har sett eller hørt livstegn fra dem siden.

Vurderer dykkeropplæring for å få dem ut

Arbeidet med å hente dem ut er omfattende. Det kan ta flere dager å pumpe ut vannet slik at de kan gå ut selv. Ellers har det vært vurdert å gi dem grunnleggende dykkeropplæring slik at de kan føres ut gjennom de oversvømte gangene.

Tham Luang Rescue Operation Center sendte mandag ut dette bildet fra redningsaksjonen inne i grottene.

Osottanakorn sa at dykkerne inne i grotten hadde meldt at de hadde tatt seg enda lenger inn i grotten enn kammeret som heter Pattaya Beach der de trodde de ville finne dem.

Rommet kalles Pattaya Beach fordi det inneholder en del sand og ligger i en forhøyet del av grotten.

1.000 redningsarbeidere

Over 1.000 redningsarbeidere har møysommelig forsøkt å ta seg innover i de oversvømte grottegangene. Nyheten om at de er funnet i live, kom etter at dykkere meldte om fremskritt tidligere mandag. Redningsarbeiderne var da på vei mot et rom i grotten hvor de trodde fotballaget befant seg.

Så mange som 60 dykkere fra Thailand og andre land tok seg mandag frem gjennom de oversvømte gangene. De strakte et tau igjennom og utplasserte depoter med oksygentanker slik at de kunne gå lenger inn uten å slippe opp for oksygen.

Dykkerne er stadig blitt hindret av stigende vannstand på grunn av kraftig regnvær, noe som har tvunget dem til å trekke seg tilbake.

Fremgangen skyldtes at det sluttet å regne søndag, slik at vannstanden sank, og at de derfor kom seg forbi et oversvømt kammer som tidligere hadde blokkert dem.

Savnet i ni dager

De tolv guttene og deres 25 år gamle trener har vært savnet siden de for ni dager siden gikk inn i grotten etter en treningssesjon, trolig for å søke ly fra regnværet. Regnværet førte til at vannstanden steg og hindret dem i å komme ut igjen.

Siden kom det ingen livstegn fra dem, selv om eksperter sa de kunne overleve i opp til en måned uten mat om de oppholdt seg i et kammer som ikke ble oversvømt.

En enorm redningsoperasjon ble satt i gang, med hjelp fra militære og dykkere fra flere andre land. Redningsarbeiderne forsøkte både å ta seg inn gjennom grottegangene og å lete etter eventuelle uoppdagede innganger til grotten.

For dykkerne var det ekstremt vanskelig å ta seg frem gjennom de trange, krokete grottegangene med minimal sikt i gjørmete vann. Flere steder måtte de presse seg gjennom idet de måtte bukte seg i vinkel, med store oksygentanker på ryggen.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Forsvinninger