Ifølge amerikanske myndigheter har flere enn 2300 barn blitt skilt fra sine foreldre som følge av Trump-administrasjonens nulltoleranse for ulovlige grensekrysninger. Flere av barna er blitt internert i bur i store mottakssentre.
For å illustrere saker om krisen, har en rekke medier rundt om i verden, inkludert Aftenposten, brukt bildet av den to år gamle honduranske jenta Yanela Denise.
– Min datter er blitt et symbol på adskillelsen av barn på USAs grense. Hun har kanskje til og med rørt ved hjertet til president Trump, sier faren Denis Valera til nyhetsbyrået Reuters.
Torsdag snudde president Donald Trump og beordret at barn og foreldre fra nå av skal interneres sammen.
Ble aldri tatt fra moren
Faren sier at den lille jenta og moren Sandra Sanchez har vært fengslet sammen i grensebyen McAllen i Texas, og de ble ikke skilt fra hverandre etter anholdelsen.
- Mamma ble gjenforent med sin 7-åring. Men det er forvirring om hva som skjer med mange hundre familier som er blitt skilt.
Honduras viseutenriksminister Nelly Jerez bekrefter Valeras versjon av saken, skriver Reuters.
Carlos Ruiz, den amerikanske grensevakten som stanset Sanchez og datteren, sier at moren ble bedt om å sette ned datteren så hun kunne ransakes.
– Ungen begynte å gråte med en gang hun ble satt ned. Jeg gikk bort til moren og spurte: «Går det bra? Går det bra med barnet», sier Ruiz til BBC.
– Hun svarte: «Ja, hun er tørst og trøtt. Det er klokken 11 på kvelden».
- Bildevalg og redigering stemmer ikke alltid med virkeligheten: Les om en gang da Trump ble latterliggjort, men det var mediene som tok feil.
Vanskelig bilde å ta
I billedteksten til bildet, som er distribuert av billedbyrået Getty, står det at bildet er av at «en to å gammel asylsøker gråter i det moren hennes ransakes og anholdes» ved USAs grense.
«Asylsøkerne hadde tatt seg over Rio Grande fra Mexico og ble anholdt av agenter fra USAs grensevakt før de ble sendt til et prosesseringssenter for mulig adskillelse», heter det i billedteksten.
– Dette bildet var vanskelig for meg. Med en gang det var over, ble de satt i en bil. Jeg måtte stoppe opp og trekke pusten dypt, sier den prisbelønte fotografen John Moore om øyeblikket han fanget.
– Jeg ville bare løfte henne. Men jeg kunne ikke, sier han til Time Magazine.
Havnet på forsiden av Time
Nyhetsmagasinet bruker denne uken bildet på forsiden.
Der er bildet av 2-åringen montert inn på en rød bakgrunn sammen med et bilde av president Trump. Den amerikanske presidenten står fremoverbøyd og ser ned på henne:
Tittelen på coveret er «Velkommen til USA». Bildet har en voldsom symboleffekt, men er altså her en fotomontasje.
Nyhetsmagasinet sier i en uttalelse at bildet av jenta er brukt for å illustrere «det mest synlige symbolet på innvandringsdebatten i Amerika.» De sier coveret skal stille spørsmål med «hva slags land er vi?», og hvilke verdier Trumps innvandringspolitikk bygger på.
Betalte menneskesmuglere
Varela har ikke selv fått snakket med sin kone eller datter, men fikk opplysningene fra Honduras utenrikstjeneste.
Han var ikke enig i beslutningen om å reise til USA, sier han til den britiske tabloidavisen Daily Mail. Selv er han fortsatt i Honduras med parets tre andre barn.
Han forteller at kona betalte 6000 dollar, litt i underkant av 50.000 norske kroner, til menneskesmuglere. Hun ønsket en bedre økonomisk fremtid, sier faren.
– Om de blir deportert, er det greit så lenge de ikke lar barnet bli igjen uten sin mor, sier han til Reuters.