New York saksøker Trump og familien for misbruk av penger og politisk samrøre

Delstaten New York saksøker president Donald Trump, hans sønner og datter for misbruk av midler og politisk samrøre mellom Trump Foundation og valgkampen.

President Donald Trump kom tilbake fra Singapore-toppmøtet onsdag. Dagen etter ble han møtt av søksmål fra delstaten New York.

I søksmålet anklages Trump Foundation for «omfattende ulovlig koordinering med Trumps presidentvalgkamp, gjentatte pengeoverføringer gjort med overlegg til fordel for Trumps personlige og forretningsmessige interesser, og brudd på grunnleggende juridiske krav som stilles til idealistiske stiftelser».

Delstaten anklager Trump, hans sønner og datter for angivelig «vedvarende ulovlig adferd» i stiftelsen i mer enn ti år.

Det skjer altså på president Donald Trumps bursdag.

Krever 2,8 millioner dollar tilbakebetalt

Delstaten krever at 2,8 millioner dollar blir tilbakebetalt og at stiftelsen blir stengt. Delstaten krever også at Trump blir ilagt et ti år langt forbud mot å sitte i styret til enhver ideell organisasjon innen delstaten.

Presidenten var raskt ute med tilsvar på Twitter. «Latterlig», er hans vurdering av søksmålet.

– Schneiderman, som ledet Clinton-kampanjen i New York, hadde aldri ryggrad til å fremme denne latterlige saken, som lå på bordet deres i nesten to år. Nå har han sagt opp fra sin stilling, og hans disipler fremmet saken han ikke var i stand til å ta videre, skriver Donald Trump videre på Twitter.

Schneiderman gikk av som statsadvokat i New York i begynnelsen av mai etter at fire kvinner anklaget ham for fysiske overgrep.

Skal ha kjøpt portrett av Donald Trump

Stiftelsen skal blant annet ha brukt penger på et portrett av Trump til over 10.000 dollar, som henger i en av hans golfklubber.

I 2007 skal stiftelsen ha brukt 100.000 dollar på å få enighet i en krangel mellom City of Palm Beach og Trumps hotell på Mar-a-Lago.

Trump ble dømt til å betale 100.000 dollar til en annen veldedig organisasjon, men pengene, som gikk til Fisher House, ble ikke hentet fra hans egen lomme, men fra Trump Foundation, skriver New York Times.

I 2012 inngikk en av Trumps golfklubber enig i et forlik på 158.000 dollar, med en mann som ble nektet en milliongevinst etter en konkurranse. Golfklubben betalte ikke søksmålet, pengene ble hentet fra Trump Foundation, skriver Washington Post.

Etterforskningen kom i stand etter at Washington Post skrev om saken i 2016. De to ovennevnte sakene ble nevnt i avisens sak. Etter avsløringene tilbakebetalte Trump 258.000 og 12.000 dollar i renter til stiftelsen.

Du kan lese hele søksmålet på statsadvokatens egen webside ag.ny.gov

– Kun et sjekkhefte for Trump

New Yorks statsadvokat Barbara Underwood ber i søksmålet om at Donald J. Trump Foundation oppløses.

– Vår etterforskning viser at Trump Foundation kun var et sjekkhefte for Trump – uansett formål eller lovlighet, heter det i en uttalelse fra Underwood.

I søksmålet står det at stiftelsen i praksis har vært uten et fungerende styre, og at Trump har styrt stiftelsen etter egne innfall – ikke loven.

Styret skal ikke ha hatt møter siden 1999, og følger ikke med på hva stiftelsen driver på med. Stiftelsen skal heller ikke ha noen regel som sier noe om interessekonflikter. Ifølge en delstatslov fra 2014 er det pålagt.

Selv om stiftelsen står i Trumps navn, har han ikke donert penger til stiftelsen mellom 2008 til 2015. De største giverne de siste årene har vært Vince og Linda McMahon, som mellom 2007 og 2009 donerte $5 millioner. De vil ikke kommentere søksmålet, skriver Washington Post.

– Politikk på sitt verste

Kort tid etter at søksmålet ble levert, kom det et motsvar fra Trump Foundation.

«Dette er politikk på sitt verste. Stiftelsen har donert over $19 millioner til forskjellige veldedige formål. Det er mer penger enn stiftelsen har mottatt. Presidenten selv – eller hans selskaper – har donert over $8 millioner. Årsaken til at stiftelsen har donert mer enn den har fått inn, er at den har veldig få utgifter,» står det i svaret fra stiftelsen.

Talspersonen for stiftelsen mener også at New Yorks statsadvokat har en personlig agenda mot Det hvite hus:

«Den sittende NYAG har sagt at kampen mot Det hvite hus er den viktigste jobben hun gjør. Dette viser at de politiske angrepene vil fortsette med uforminsket styrke»