Verden

Michael Brown ble skutt seks ganger

En obduksjon av 18-åringen Michael Brown fra St. Louis viser at han ble skutt minst seks ganger. I St. Louis-forstaden Ferguson fortsetter de kraftige demonstrasjonene.

 • Ntb

SISTE: Det amerikanske heimevernet settes inn i Ferguson.

Brown ble skutt to ganger i hodet og fire ganger i den høyre armen, ifølge den foreløpige rapporten fra den privatinitierte obduksjonen.

Alle skuddene ble avfyrt forfra, og de ser ikke ut til å ha blitt avfyrt på kloss hold, sier den tidligere sjefsrettsmedisineren i New York, Michael M. Baden, til avisen The New York Times.

Drapet på Brown, som en hvit politimann var ansvarlig for, har utløst dager med demonstrasjoner og sammenstøt med politiet, særlig i forstaden Ferguson der flertallet er afroamerikanere.

Nasjonalgarden innkalt

Guvernør Jay Nixon i Missouri har signert en ordre om å sende ressurser fra delstatens militære reservestyrke, nasjonalgarden, for å gjenopprette ro og orden i Ferguson, og for å beskytte innbyggerne i forstaden, heter det i en uttalelse fra Nixons kontor mandag.

Det skjer etter «koordinerte angrep på sivile og politi».

St. Louis-forstaden Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown fra St. Louis ble skutt og drept av politiet lørdag 9. august.

Drapet har vakt sterke reaksjoner både i Ferguson og flere andre steder i USA, og mange har demonstrert mot det de mener er rasistisk motivert politivold.

Guvernøren sier handlingene setter innbyggerne i Ferguson i fare, og at mange av dem som har vært involvert verken er fra Ferguson eller fra delstaten.

— Disse voldelige handlingene gjør en bjørnetjeneste for Michael Browns familie og hans minne, sier Nixon.

Røykbomber og tåregass

Politi i St. Louis-forstaden Ferguson bruke røykbomber og tåregass for å spre rundt 400 demonstranter tre timer før portforbudet skulle tre i kraft ved midnatt søndag.

Politi i skuddsikre vester og gassmasker kjørte i pansrede kjøretøyer inn i folkemengden og skjøt røykbomber både mot demonstrantene og mot mediene som var til stede, ifølge CNN og andre medier. Minst ti journalister ble pågrepet.

Politiet brukte også megafoner for å gi ungdommene beskjed om å spre seg, ifølge vitner, og hundrevis av demonstranter rømte unna tåregass og skudd.

Fredelig først

Inntil politiet aksjonerte syntes demonstrasjonen å være fredelig, men politiet sa at de brukte røykbombene for å spre det de kalte aggressive aktører som forsøkte å infiltrere en politipost.

Ifølge TV-kanalen KMOV-TV gikk politiet til aksjon etter at noen ungdommer kastet brannbomber mot politiet.

Noen av ungdommene holdt plakater med tekster mot politibrutalitet. Mange holdt hendene i været som tegn på at de overga seg, mens andre kastet tåregassylindrene tilbake mot politiet.

Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at den ubevæpnede svart ungdommen Michael Brown ble skutt og drept av politiet.

I et forsøk på å få bukt med uroen ble det natt til søndag innført portforbud fra midnatt til klokka 5. Søndag kveld ble det kunngjort at det også ville bli portforbud natt til mandag.

Større protest

De unges protest søndag kveld fulgte etter en større og helt fredelig demonstrasjon utenfor kirken Greater Grace Church for å hedre Brown.

Unge som hadde samlet seg utenfor kirken holdt hendene i været for å illudere det som sies å ha vært det siste Brown gjorde i livet.

– Jeg er forbløffet over hvor fort stemningen har skiftet, sa borgerrettsaktivist Jesse Jackson til CNN. Han sa at stemningen tidligere på dagen var langt mer konstruktiv.

Noen bilder som er lagt ut av avisa Post-Dispatch viste bilder av unge som knuste vinduene til en McDonald's-restaurant.

– Vi marsjerte bare fredelig mot politistasjonen og ville bare knele med hendene i været og si til politiet: Våre hender er i været, ikke skyt. Men plutselig snudde de og begynte å skyte, sa Lisha Williams til CNN.

Hun insisterte på at det ikke hadde vært noen voldshandlinger fra ungdommenes side mot politiet.

 1. Les også

  Innfører portforbud etter opptøyer i Ferguson

 2. Les også

  Obama ber om refleksjon og forståelse

 3. Les også

  FBI etterforsker politimann som skjøt gutt

Politiet i St. Louis bruker en parkeringsplass som kommandosenter for å få bukt med protestene mot at en svart tenåring ble drept av politiet i forstaden Ferguson. Mark Kauzlarich / Reuters / NTB scanpix

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ferguson får svart politisjef etter Brown-drapet

 2. VERDEN

  Tåregass mot demonstranter i Charlotte

 3. VERDEN

  Politiet i Minneapolis skal granskes

 4. VERDEN

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 5. VERDEN

  Donald Trump ført i sikkerhet da demonstrantene samlet seg

 6. VERDEN

  Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren