Verden

Over 80 drept i landsbymassakre i Nigeria

Minst 86 mennesker er drept i angrep mot landsbysamfunn i avsidesliggende deler av det sentrale i Nigeria, opplyser politiet.

  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nomadiske gjetere anklages av politiet for å stå bak massakrene, som skjedde i flere landsbyer i Barikin Ladi-området i delstaten Plateau.

Blodbadet skjer etter flere dager med voldshandlinger som ble utløst av et angrep utført av bønder fra berom-folket mot fulani-gjetere sist torsdag.

President Muhammadu Buhari oppfordrer folk til å holde seg i ro mens militæret og politiet forsøker å få situasjonen under kontroll. Det vil ikke bli spart på noe i innsatsen for å finne ut hvem som står bak angrepet, ifølge presidenten.

Politiet: 86 drept

Regjeringen har ikke gått ut med dødstall, men en talsperson for politiet i Plateau, Mathias Tyopev, sier 86 personer er drept.

Delstatens politisjef Undie Adie opplyser at de drepte ble oppdaget gjennom søk i berom-folkets landsbyer.

Seks mennesker er også såret, mens 50 hus er rasert, opplyser Adie.

32 sivile fra fulani-folket drept i Mali

Samtidig er minst 32 sivile tilhørende fulani-folkegruppen, den samme folkegruppen som er massakrert i Nigeria, drept i et angrep mot landsbyen Koumaga sentralt i Mali lørdag.

Det er tradisjonelle jegere i folkegruppen dogon som skal ha stått bak massakren mot folkegruppen.

– De omringet landsbyen, skilte fulani-folket fra de andre, og drepte minst 32 sivile i kaldt blod, sier Abel Aziz Diallo, som leder den lokale foreningen Tabila Pullaku.

Ytterligere ti mennesker er savnet, tilføyer han. En lokal folkevalgt sier det var barn blant de drepte.

Jegerne skal ha returnert til landsbyen søndag kveld og drept ytterligere fire sivile, men Malis forsvarsdepartement sier de ikke kan bekrefte at den siste hendelsen har funnet sted.

Økt spenning og vold

Spenninger og vold mellom fulanier og dogonere har økt de siste tre årene, etter at fulani-gjetere er blitt anklaget for å ha brukt dogon-områder til å beite.

Sentrale Mali er et stort område der myndighetene har lite tilstedeværelse og jihadister, som anklages for å piske opp de etniske konfliktene mellom folkegruppene, har fritt spillerom. Fulani-folket er blitt anklaget for å ha samarbeidet med jihadister, og regjeringsstyrkene i landet kritiseres for vilkårlige pågripelser og utenomrettslige drap i kampene mot opprørere.

– Det som skjer nå er veldig alvorlig. Vi må unngå forvirring. Bare fordi vi er fulani, betyr ikke det at vi er terrorister, sier Diallo.

Uroen i Mali startet i 2012 da det separatistiske tuareg-opprøret ble utnyttet av jihadister til å ta kontroll over flere byer nord i landet. Ekstremistene ble drevet ut av fransk-ledet koalisjon i 2013.

Les mer om

  1. Nigeria