Verden

Brende ber rivaler i Sør-Sudan forstå alvoret

Mandag gjør partene i krigsherjede Sør-Sudan et nytt forsøk på å forhandle om fred. De har ingen tid å miste, slår utenriksminister Børge Brende fast.

 • Ntb

— Partene må forstå alvoret og vise ansvar for eget folk i denne forhandlingsrunden, sier Brende (H), som sammen med Storbritannia og USA nå hamrer dette budskapet inn overfor partene.

Representanter for Sør-Sudans president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar har ikke møttes siden juni, da forhandlingene brøt sammen. Samtalene skulle egentlig begynt for en uke siden, men ble utsatt nok en gang på grunn av «utvidet ferie», opplyser den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Sultkatastrofe

— IGAD og partene har bare seks dager igjen av den frist de selv har satt seg for å bli enige om en overgangsregjering, påpeker Brende overfor NTB.

Samtidig advarer hjelpeorganisasjoner om at en enorm sultkatastrofe rykker nærmere for hver dag og bare er uker unna dersom konflikten fortsetter i verdens yngste nasjon.

— Med den svært alvorlig humanitære situasjonen og faren for hungersnød har partene ingen tid å miste, advarer Brende.

Titusener drept

Titusenvis av mennesker er drept og halvannen million er på flukt etter at konflikten mellom president Salva Kiir og Riek Machar, som leder opprøret i landet, eksploderte for over sju måneder siden.

Partene har tidligere inngått tre avtaler om våpenstillstand, som alle er blitt brutt etter få timer.

Forhandlingene, som holdes på luksushoteller i det etiopiske hovedstaden Addis Abeba, har allerede kostet over 100 millioner kroner, melder nyhetsbyrået AFP.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk forsvarsminister vil gjeninnføre verneplikt - og ha med kvinnene

 2. VERDEN

  Kaldt sa du? Her er gjennomsnittstemperaturen 50 kuldegrader i januar.

 3. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 4. VERDEN

  Sier Trump vil stramme inn våpenreglene

 5. VERDEN

  19 pågrepet etter angrep i Saudi-Arabia

 6. VERDEN

  Obama: – Politiskytingene er ikke isolerte hendelser