Verden

Stoltenberg støtter Syria-angrepet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys / NTB scanpix

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg støtter aksjonen hvor tre NATO-land angrep mål i Syria knyttet til produksjon og oppbevaring av kjemiske våpen.

  • og NTB

– Jeg støtter handlingene til USA, Frankrike og Storbritannia mot det syriske regimes anlegg for kjemiske våpen, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Må stilles til ansvar

Han mener angrepet vil redusere regimets mulighet til å «ytterligere angripe folket i Syria med kjemiske våpen».

  • Her kan du lese alt om nattens angrep. Følg vår direkteblogg her

– Nato har konsekvent fordømt Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale avtaler og normer. Bruken av kjemiske våpen er uakseptabelt, og de som står bak må stilles til ansvar, sier Stoltenberg.

Ber om beherskelse i Syria

I kjølvannet av angrepet i Syria ber FNs generalsekretær António Guterres medlemslandene om å vise tilbakeholdenhet og ikke bidra til å eskalere situasjonen.

– Jeg oppfordrer alle medlemsland til å vise tilbakeholdenhet under disse farlige forholdene og til å unngå enhver handling som kan eskalere situasjonen og øke lidelsene til det syriske folket, sier Guterres i en pressemelding.

ANGREP I SYRIA: FNs generalsekretær António Guterres ber Sikkerhetsrådet samle seg og ta ansvar. Foto: Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN

Han tar ikke direkte stilling til angrepet fra USA, Frankrike og Storbritannias mot anlegg i Syria, men understreker at alle FNs medlemsland er «forpliktet til å følge internasjonal lov».

– Sikkerhetsrådet har hovedansvaret for å ivareta internasjonal fred og sikkerhet. Jeg ber medlemslandene i Sikkerhetsrådet om å samle seg og ta det ansvaret, sier Guterres.

Han understreker også at enhver bruk av kjemiske våpen er «forferdelig».

Les mer om

  1. Syria
  2. USA
  3. Våpen
  4. Jens Stoltenberg