Verden

Svensk-norsk beredskapsteam på vei til Mosambik etter syklonen Idais herjinger

Snart en uke etter at syklonen traff land i Mosambik er fremdeles hundrevis av mennesker fanget i flomområdene. Internasjonal hjelp er på vei for å begrense katastrofen.

Flom i Nicoadala i Zambezia-provinsen i Mosambik. Bildet ble distribuert 19. mars, men det er uklart når det er tatt.
  • Lene Skogstrøm
    Journalist
  • Eirik Husøy
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Mareritt»-syklonen Idai ble tirsdag omtalt som av FN som en av de verste værkatastrofene på den sørlige halvkule noensinne.

Syklonen traff land med stor hastighet i Mosambik torsdag kveld for snart en uke siden etter å ha bygget seg opp over havet. Den svekket seg noe med kurs for nabolandene Zimbabwe og Malawi.

Minst 200 mennesker har dødd i Mosambik og 98 i Zimbabwe, men antallet omkomne kommer sannsynligvis til å stige fordi redningsmannskaper fremdeles finner døde, melder nyhetsbyrået Reuters onsdag.

Klynger seg til trær

Hjelpearbeidere kjemper for å redde hundrevis av mennesker som er fanget i flomområder rundt byen Beira. Mange klynger seg til trær eller har søkt tilflukt på hustak der de venter på redningsmannskaper.

Hjelpen må flys inn i områdene fordi veiene er oversvømt.

Flommen fører også til fare for vannbårne sykdommer.

– Det første du ser når du kommer til områdene er ødeleggelser og en masse vann, sier Get Verdonck, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser i Beira.

– Folk bruker brønnvann som ikke er kloret, og det er neppe rent. Lungebetennelse og andre sykdommer i luftveiene komme t il å bli et problem, sier han til Reuters.

Jach Herheim i Leger Uten Grenser drar til de flomrammede områdene i Mosambik torsdag.

Til Mosambik for å kjøre redningsbåt

Jack Herheim, senior programrådgiver i Leger Uten Grenser i Norge, reiser torsdag til områdene ved Beira. Han skal være pilot på en av de hurtiggående redningsbåtene som settes inn i flområdene. To båter står på lager i Brussel og skal fraktes til Mosambik sammen med redningsteam.

– Vi mobiliserer for fullt. Båtene av typen rib er godt egnet til å frakte medisinske team til isolerte områder, og ta med seg pasienter tilbake, sier han.

Han frykter at det kan komme enda mer vann i de flomrammede områdene.

– Det regner fremdeles, og mange av de store dammene i landet må trolig slippe ut vann gjennom demningene. Da risikerer de lavtliggende områdene enda større oversvømmelser, sier Herheim, som har lang erfaring med maritime redningsoperasjoner.

Norsk IKT-ekspert reiser

Norge bidrar med seks millioner kroner i humanitær bistand gjennom Verdens matvareprogram til landene som er rammet, opplyste Utenriksdepartementet (UD) tirsdag kveld. UD vurderer å øke støtten etter hvert som behovene kartlegges.

I tillegg sendes norske Frode Tangen, bosatt i Karasjok, fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å støtte FNs hjelpearbeid i området. Tangen går inn i et team med tre svenske eksperter.

Oppdraget vil vare rundt tre uker og er finansiert av UD. Teamet ankommer Mosambik torsdag kveld. De skal gi støtte til FNs krisevurderingsteam (UNDAC) i Mosambik.

DSB har siden 1999 erfaring med operativ utenlandsinnsats.

– Det er krevende å være med i den første fasen av en slik humanitær innsats, men vårt personell har lang erfaring i denne type arbeid og er meget godt skikket til oppgaven, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Soldater og en redningsarbeider bærer en skadet person fra et helikopter i Chimanimani rundt 600 kilometer sørøst for hovedstaden i Zimbabwe, Harare, tirsdag.

Sverige sender fem personer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sender fem personer for å hjelpe til etter syklonen Idai, skriver nyhetsbyrået TT.

– Vi fikk klarsignal fra FN i går kveld, sier Patrik Jansson som er ansvarlig for MSBs humanitære innsats.

Internasjonal hjelp har begynt å ankomme Mosambik, Zimbabwe og Malawi for å begrense katastrofen.

– Alle har begynt å doble, triple og firedoble det de hadde planlagt å sende, sier Caroline Haga i Røde Kors i Beira i Mosambik, med henvisning til forsyninger og hjelpearbeidere.

– Det er mye mer omfattende enn noen kunne forutsi, sier hun til NTB.

Les også

SE BILDENE: Syklon raserte havneby i Mosambik. 1000 fryktes omkommet.

Dronefoto viser ødeleggelsene etter syklonen Idai i området Praia Nova i utkanten av den hardt rammede byen beira i Mosambik 18. mars.

Erklærte landesorg

Myndighetene i Mosambik erklærte tirsdag kveld tre dager landesorg. Onsdag vaiet flagg fra halv stang i landet, samtidig som nødhjelp begynte å ankomme.

President Emmerson Mnangagwa i Zimbabwe sa under et besøk til byen Chimanimani at hans regjering vil sikre at hus blir bygget av sterkere materialer i fremtiden, ifølge Reuters. På landet i Zimbabwe har mange ikke råd til sement når de bygger hus, noe som gjør dem sårbare for voldsomt regn og vind.

Les mer om

  1. Nødhjelp
  2. Mosambik
  3. Zimbabwe
  4. Malawi