Verden

Kun 0,2 prosent av eksporten går til USA. Likevel frykter Norge Trumps metalltoll.

BRUSSEL (Aftenposten): Bare en brøkdel av norsk eksport av stål og aluminium går til USA, men mye går til EU. Norsk Industri frykter at den nå kan bli rammet.

Trump-administrasjonen har fra 1. juni innført ekstratoll på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico. Landene hadde siden mars hatt et midlertidig unntak fra tollen.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Torsdag kunngjorde Trump-administrasjonen at den vil innføre straffetoll mot EU. Nå forbereder unionen sitt mottrekk:

 • EU vil åpne tvistesak mot USA i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
 • Samtidig vil EU-landene heve tollen på en rekke amerikanske varer. Detaljene vil bli presentert i løpet av kort tid. På listen over mulige produkter som vil få ekstratoll er bourbon, Harley-Davidson-motorsykler og jeans.

– Jeg vil ikke bruke ordet handelskrig, men USA spiller et veldig farlig spill her. Situasjonen er bekymringsfull og kan eskalere, advarer EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

I løpet av de siste dagene har også Canada og Mexico kommet med mottiltak.

Canada innfører høye tollsatser på alt fra whisky og appelsinjus til stål og aluminium, mens Mexico vil ramme blant annet amerikanske druer, epler, svinekjøtt, ost, stål og lamper, ifølge NTB.

Eksport for milliarder til EU

Mens EU, Canada og Mexico hadde fått et midlertidig unntak fra Trumps toll frem til 1. juni, har Norge vært underlagt tollen siden den ble innført i mars.

Konsekvensene for norsk næringsliv har imidlertid hittil vært små. Kun 0,2 prosent av norsk eksport av stål og aluminium går til USA, ifølge Norsk Industri.

Men bildet kan endre seg nå som også EU er underlagt amerikansk metalltoll. EUs markeder står i fare for å bli oversvømt av stål og aluminium fra resten av verden nå som det er innført høy toll inn til USA.

EU har allerede iverksatt undersøkelser som ser på om det er behov for å beskytte egne markeder og produsenter. Dersom konklusjonen er at det er nødvendig, kan EU komme til å heve tollsatsene på stål og aluminium fra resten av verden.

Det kan også komme til å svi for Norge, som ikke er medlem av EUs tollunion, men har betydelig eksport til unionen.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström kjøper ikke USAs begrunnelse om at tollen er innført for å beskytte landets nasjonale sikkerhet. – Det dreier seg utelukkende om proteksjonisme. Europeisk stål og aluminium kan ikke sees på som en trussel mot USAs sikkerhet, sier hun.

– En test av EØS-avtalen

I første omgang er det ståleksporten som er utsatt. EUs pågående undersøkelser har en tidsramme på ytterligere syv måneder, men en kilde i EU-kommisjonen opplyser til Aftenposten at «vi kan handle før det».

I fjor eksporterte Norge stålvarer til EU for rundt to milliarder kroner innenfor de kategoriene som kan bli rammet av handelsrestriksjoner fra EU, ifølge Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri.

– Hvis Norge ikke får unntak, er det alvorlig for de bedriftene som rammes, men alvoret er egentlig mye større fordi det rokker ved troen på at EØS-avtalen tåler perioder med ruskevær. Dette kan bli en test på forholdet vårt til EU, provosert frem av en håpløs politikk fra USA, sier Sunde til Aftenposten.

Dersom EU på lengre sikt også bestemmer seg for å begrense aluminiumsimporten, kan konsekvensene bli enda større. Aluminiumseksporten fra Norge til EU beløp seg til 30 milliarder kroner i 2017.

– Dialogen med EU er god

I EU er det en bekymring for at det å gi Norge et unntak bryter med WTO-reglene for beskyttelsestoll. Norske myndigheter mener EØS-avtalen gir EU juridisk ryggdekning.

Forrige gang EU innførte handelsbegrensninger som følge av amerikansk ekstratoll på stål, var i 2002. Da fikk Norge ikke noe unntak.

EU-kommissær Malmström sier at alle utenforland i utgangspunktet vil bli omfattet dersom EU innfører en beskyttelsestoll.

– Men situasjonen kan være en annen for Liechtenstein, Norge og Island. Vi undersøker den juridiske kompleksiteten rundt dette og har jevnlig kontakt med norske myndigheter, sier hun på spørsmål fra Aftenposten.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide omtaler de signalene som EU har kommet med som «positive».

– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og vi jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak som EU innfører. Dialogen med EU er god, sier hun.

Mange kranglesaker

I EU øker nå frykten for en full handelskrig med Trump. Den opphetede konflikten kommer på toppen av en rekke andre problemsaker.

EU og USA har stått på hver sin side i striden om Iran-avtalen, flyttingen av USAs ambassade i Israel og i kampen mot klimaendringer. Innad i NATO bidrar striden om forsvarsbudsjetter og byrdefordeling til å forsure stemningen.

Malmström sier handelskonflikten med USA «ytterligere svekker de transatlantiske forbindelsene».

EUs utenrikssjef Federica Mogherini fremholder imidlertid at båndene fortsatt er sterke og at samarbeidet om sikkerhet og internasjonal utenrikspolitikk fortsetter.

– Dette må ikke tolkes som at USA ikke er vår nærmeste partner, venn og allierte, sier hun.

Les mer om

 1. EU
 2. Aluminium
 3. Norsk Industri
 4. Handelskrig
 5. USA
 6. WTO