Verden

Spanias nye statsminister tatt i ed uten bibel

Spanias avtroppende statsminister Mariano Rajoy (til høyre) tok Pedro Sanchez i hånden etter å ha blitt felt av et mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen i Madrid fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Spanias sosialistleder Pedro Sanchez er tatt i ed som ny statsminister etter å ha felt konservative Mariano Rajoy gjennom et mistillitsforslag. 

  • og NTB

En stor korrupsjonsskandale som har rammet Rajoys parti PP, endte med å koste ham statsministerposten da mistillitsforslaget fikk flertall i nasjonalforsamlingen fredag.

Den 46 år gamle økonomen Sanchez har ingen regjeringserfaring, og partiet hans har knapt en firedel av plassene i parlamentet. Men spansk lov tilsier at mistillitsforslagets forfatter stepper inn som ny statsminister.

I dette tilfellet var det Sanchez, og lørdag ble han tatt i ed foran kong Felipe i Zarzuela-palasset ved Madrid.

– Jeg lover å trofast oppfylle statsministerpostens plikter, på ære og samvittighet, sa Sanchez da han sverget troskap til kongen og Spanias grunnlov.

Krusifiks

Til forskjell fra sine forgjengere hadde sosialistlederen verken krusifiks eller Bibelen som rekvisitter i edsavleggelsen.

Med kun 84 av i alt 350 plasser i nasjonalforsamlingen har Sanchez vært nødt til å søke støtte hos venstreorienterte Podemos, katalanske separatister og baskiske nasjonalister for å sikre flertall for mistillitsforslaget.

63 år gamle Rajoy, en EU-vennlig veteran som har hatt makten nesten sammenhengende siden 2011, var også til stede under edsavleggelsen lørdag.

Mindretallsregjering

Rajoys konservative regjering ble felt i en tid der den politiske usikkerheten er økende i Europa, og samme dag som Italia fikk en EU-kritisk populistregjering.

Den spanske sosialistlederen må nå utnevne en mindretallsregjering, og det er først når navnene er offentlige at Sanchez kan ta fatt på jobben som statsminister i eurosonens fjerde største økonomi.

Førsteprioritet er å respektere Madrids budsjettforpliktelser overfor Brussel, ifølge Sanchez, som i likhet med partiet sitt er en varm tilhenger av både EU og euroen. 46-åringen skal dessuten styre landet i tråd med den konservative forgjengerens gjeldende statsbudsjett for 2018.

Catalonia-dialog

Sanchez ønsker også dialog med separatistledelsen i Catalonia, som lørdag gjenvinner stor grad av selvstyre når Quim Torra tas i ed som ny regionspresident.

Madrid tok kontroll over Barcelona etter at separatistene trosset sentralregjeringens advarsel og erklærte uavhengighet etter en folkeavstemning i fjor høst.

Kampen mot korrupsjon står også høyt på Sanchez' agenda, og han har lovet å snart holde nyvalg – men uten å sette en dato.

Ciudadanos i medvind

Sosialistlederen vil trolig møte hard politisk motstand, spesielt fra det unge sentrum-høyrepartiet Ciudadanos. Partiet var alliert med Rajoys regjering, men trakk støtten nylig støtten som følge av korrupsjonsskandalen.

Ciudadanos har bare 32 representanter i nasjonalforsamlingen, men er i sterk medvind på meningsmålingene og har krevd nyvalg.

Sanchez' inntog i statsministerkontorene regnes som et oppsiktsvekkende comeback for en mann som ledet sosialistpartiet under to knusende valgnederlag i 2015 og 2016. Han ble deretter kastet som partileder, men partigrasrota bidro til at han ble gjeninnsatt året etter.

Sanchez blir nå Spanias sjuende statsminister siden demokratiet ble innført etter diktatoren Francisco Francos død i 1975.

Les mer om

  1. Spania
  2. Mariano Rajoy