Kim Jong-un har besøkt Kina

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har møtt den kinesiske presidenten Xi Jinping i havnebyen Dalian, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

«En maidag i Dalian. Åsene er grønne, og himmelen blå som havet. Her inviterte Xi Jinping den nordkoreanske lederen til samtaler og en innbydende middag,» skriver Xinhua om Kim-besøket.

Det skal ha vært i en vennskapelig atmosfære da de to statsoverhodene diskuterte forholdet mellom Kina og Nord-Korea, og hvordan de skal løse sine felles utfordringer.

Flere kinesiske og nordkoreanske politikere skal ha deltatt på møtet, deriblant den kinesiske utenriksministeren Wang Yi.

– Vennskapet mellom Kina og Nord-Korea er verdifullt for begge sider. Den eneste måten å oppnå en vellykket utvikling i forholdet er å ha et forutsigbart samarbeid, sier Xi Jinping til Xinhua.

Kim Jong-un takket Xi for Kinas bidrag til å bevare freden på Korea-halvøya. Ifølge Xinhua tok han også opp det kommende møte med USA.

– Jeg håper det vil bli etablert gjensidig tillit gjennom dialoger mellom USA og Nord-Korea.

Bare timer etter Kims besøk i Kina, skrev Trump på Twitter at han skal snakke med «sin venn» Xi Jinping klokken 14:30 norsk tid. De skal blant annet diskutere Nord-korea.

Kim skal ha forlatt Kina

Japanske og sørkoreanske medier spekulerte tidligere tirsdag på om Kim Jong-un var på et nytt besøk i Kina etter at et fly landet i havnebyen Dalian.

Det var et svært strengt sikkerhetsoppbud da det nordkoreanske flyet landet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Flere medier skriver at Kim selv, eller en annen høytstående representant for Nord-Korea, kan ha vært om bord.

Et nordkoreansk fly landet i den kinesiske havnebyen Dalian tirsdag.

Den japanske kringkasteren NHK la ut et bilde av et fly fra Nord-Koreas statlige flyselskap Air Koryo, og opplyser at dette er tatt tirsdag ettermiddag på flyplassen i Dalian.

Ifølge den japanske kanalen Kyodo skal flyet nå ha forlatt byen.

Det er ingen regelmessige flyavganger mellom Nord-Korea og Dalian, men nordkoreanere er ofte på besøk i havnebyen, som er viktig for handelen mellom de to landene.

Andre besøk i år

Tirsdag formiddag norsk tid sa talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, at han «ikke har informasjon å dele på dette tidspunktet».

– Kina og Nord-Korea er nære naboer og opprettholder normal kommunikasjon og utvekslinger med hverandre, sa han.

Kim besøkte Kina i mars for første gang siden han tok over makten for seks år siden. Denne turen ble heller ikke bekreftet fra hverken Kina eller Nord-Korea før Kim var tilbake i hjemlandet.