Maduro klar for seks nye år i Venezuela

Sittende president Nicolás Maduro er en sikker vinner når venezuelanerne går til valg søndag. Opposisjonen er enten nektet å delta eller boikotter valget.

Venezuelas sterke mann, president Nicolás Maduro, er trolig sikret makten i seks nye år. Søndag går et splittet og nærmest ruinert Venezuela til valg – som opposisjonen enten er stengt ute fra, eller boikotter.
  • og NTB

At Maduro ikke skulle vinne, er derfor omtrent like sannsynlig som at månen faller ned, mener analytikere.

Blant dem som støtter Maduro, er Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og den argentinske fotballegenden Diego Maradona. Men ellers er det lite entusiasme å spore for det kommende valget i et land som trass i enorme oljereserver er på randen av økonomisk ruin.

– En arbeiderlønn rekker knapt til en kartong med egg, sier arbeideren Héctor Berti bittert.

Stengt ute

Omverdenen har kommet med krass kritikk av Maduro for å hindre opposisjonen i å stille i valget. Landets tre største opposisjonspartier er nektet å delta i valget, siden de boikottet et lokalvalg i desember i fjor. Dermed får opposisjonens to mest populære ledere – Leopoldo López og Henrique Capriles – ikke lov til å stille til valg.

Ingen uavhengige observatører er heller på plass.

Torsdag ba opposisjonen i landet Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og EU om å presse Maduro til å utsette valget.

Det er allerede utsatt én gang, fra 22. april til 20. mai etter at en koalisjon av opposisjonspartier, Mesa de la Unidad Democrática (MUD), kunngjorde at den ville boikotte valget. Men opposisjonen er splittet og flere partier har nå brutt ut av koalisjonen.

Valgkommisjon støtter Maduro

Maduros hovedmotstander i valget er Henri Falcón, en tidligere guvernør og leder for et av partiene i MUD. Hans sjanser til å vinne vurderes imidlertid som forsvinnende små, delvis fordi landets valgkommisjon tydelig har stilt seg på Maduros side.

– Om det hadde vært et fritt og rettferdig valg, så hadde kanskje Falcón hatt en sjanse, men nå kommer Maduro til å jukse til seg seieren, sier professor i Latin-Amerika-studier ved Stockholms universitet, Fredrik Uggla.

På meningsmålingene leder Falcón med 30 prosent over Maduros 20, men lav valgdeltagelse vil trolig være nok til å sikre den sittende presidenten seieren, ifølge analytikere.

– Jeg kommer ikke til å stemme på noen. Jeg har nok med å overleve dagen, ting blir jo bare verre og verre, sier fruktselgeren Alexis Rodríguez. Over 90 prosent av Venezuelas befolkning lever nå under fattigdomsgrensen.

USA og flere land i Latin-Amerika og EU har allerede dømt valget som ugyldig. USA har også innført en rekke sanksjoner mot Venezuela og Maduros regime, noe som har påført landets økonomi et kraftig slag.

Lover «økonomisk revolusjon»

Maduro, en 55 år gamle tidligere bussjåfør, tok over makten i Venezuela da landets lengesittende leder Hugo Chávez døde i 2013.

– Hans autoritet kom fra Chávez, men nå har vi en annerledes Maduro, sier leder for meningsmålingsinstituttet Dephos, Felix Seijas.

I valgtaler har Maduro lovet bedring og «en økonomisk revolusjon som vil ryste verden». I april lanserte regjeringen en ny kryptovaluta som etter sigende skulle gi landet større økonomiske muskler.

Men det internasjonale pengefondet (IMF) konstaterte nylig at Venezuelas økonomiske kollaps er en av de verste i moderne historie, med massiv hyperinflasjon som trolig vil øke til 13.000 prosent i år.

Det økonomiske fallet slår alle rekorder, mener førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen.

– Inflasjonen slår alle rekorder, infrastrukturen har totalt kollapset. Mange sliter med å brødfø seg selv. I tillegg kommer en enorm hjerneflukt, akademikere, ingeniører og leger flykter fra landet, sier han til Dagsavisen.