Verden

Disse møblene er laget i Norge og tåler alt. Nå skal de fylle Times Square.

NEW YORK (Aftenposten): Det norske selskapet Vestre har fått eksklusiv kontrakt på å møblere uteplassene på Times Square. – Det er stort for norsk design, sier direktør Jan Christian Vestre.

– Disse møblene må omtrent kunne tåle å bli kjørt over med stridsvogn, sier Kristoffer Vestre, som leder selskapet Vestre i Nord-Amerika. Vestre har sikret seg kontrakter i flere amerikanske byer. Foto: Christina Pletten

  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator

De har vært gjennom den tøffeste testen man kan tenke seg. I over ett år har de måtte tåle all verdens plaging: De er blitt sparket og dunket, slept langs bakken, tilsølt med alt mulig griseri.

Å være utemøbel på Times Square er ingen spøk. Men den norske stolen April Go og de tilhørende bordene har bestått prøvetiden med glans. Nå har selskapet Vestre fått eksklusiv kontrakt med Times Square Alliance på å møblere samtlige utearealer i Manhattans neonbelyste hjerte.

Tim Tompkins tar et godt grep i stolryggen til April Go. Presidenten i Times Square Alliance er svært begeistret for den bunnsolide norske innvandreren som ikke har latt seg slite i stykker av 350.000 daglige besøkende.

– Dette er jo det verste et møbel kan bli utsatt for, sier Tompkins og slenger på refrenget til byens «nasjonalsang»:

– If they can make it here, they can make it anywhere.

Bordene kan klappes sammen, noe som var et av kriteriene til Times Square Alliance. President Tim Tomkins viser hvordan bordenes skrå ender gjør at de kan plasseres sammen. I bakgrunnen er generalkonsul Harriet Berg (t.h.) og Elisabeth Preus Vestre. Foto: Christina Pletten

Kjempekontrakt i verdens storstue

Times Square er verdens kanskje mest kjente byrom. Nå skal det altså fylles med norske stoler og bord fra produsenten Vestre. Tompkins og alliansen ønsker å skape et mer humant og funksjonelt miljø på den støyende plassen, der folk kan sette seg ned og hvile, spise lunsj eller bare observere det pulserende livet.

Alle de andre møblene som står på Times Square, skal nå byttes ut med Vestre-produkter.

– Det er klart at dette er stort, både for oss og for norsk designindustri. Det gir oss verdens beste utstillingsvindu. Times Square er et helt unikt sted, sier direktør Jan Christian Vestre.

Vestre har samarbeidet med det norske arkitektselskapet Snøhetta. Selskapet har i mange år hatt kontor i New York og gjennomført flere store prestisjeprosjekter i byen, blant annet på Ground Zero. Snøhetta har også stått for redesignet av Times Square, blant annet ved å gjøre området mer fotgjengervennlig.

– Dette vil jo aldri bli noen oase av fred og stillhet, det er et crazy sted, sier Thomkins.

– Men vi ønsker at dette området etter hvert skal bli litt mer komfortabelt og imøtekommende, som en europeisk piazza.

Jan Christian Vestre viser næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) rundt på nye Times Square, der norsk design skal gjøre plassen mer human og innbydende for de over 350.000 menneskene som er innom hver dag. Foto: Christina Pletten

Made in Norway

Møblene på Times Square er produsert i Norge med skandinaviske materialer, hovedsakelig stål og furu. De er designet av trioen Espen Voll, Tore Borgersen og Michael Olofsson. Vestre arbeider med flere norske underleverandører og et trettitall formgivere.

Jan Christian Vestre mener det er viktig å understreke at det er fullt mulig å bygge opp eksportindustri i Norge selv om kostnadsnivået er høyt.

– Vi har gode forutsetninger selv om kostnadsnivået er ca. 50 prosent høyere enn i andre land i Europa. Det kan vi kompensere med høyere produktivitet og mer effektiv bruk av teknologi, sier han.

– Dessuten kan vi produsere bærekraftig, noe som er et viktig markedsføringspoeng. Vi skal heller ikke nødvendigvis konkurrere på pris, men være overlegen på kvalitet.

USA er på kort tid blitt et stort marked for Vestre. Selskapet har flere andre oppdrag i New York, blant annet på Brooklyn Army Terminal. De har også prosjekter på gang i Los Angeles, Oakland, Boston og flere andre steder i USA.

– Vi trekker en dimensjon som er bredere enn produktet selv, sier Kristoffer Vestre, som leder selskapets drift i USA og Canada.

– Vi selger møbler, ja, men vi har også en visjon som handler om å skape sosiale møteplasser der vi legger til rette for at mennesker kan være sammen. Vi ser at interessen for dette er økende her, og at amerikanerne begynner å investere mer i utearealer. De har liten tradisjon for det, men begynner nå å se samfunnsverdien av at folk kan ha et sted å komme sammen.

President Tim Tompkins i Times Square Alliance forteller om sine visjoner for området til (f.v.) direktør Jan Christian Vestre, leder for Nord-Amerika Kristoffer Vestre, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og generalkonsul Harriet Berg. Foto: Christina Pletten

Trenger en dytt fra myndighetene

Nordisk design har allerede et solid fotfeste i USA. Dette var et hovedtema for næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han besøkte New York denne uken. Isaksen fikk også en omvisning på Times Square av Vestre og Tompkins.

– Dette beviser jo at Norge kan konkurrere i toppen med kombinasjonen av norsk design og norske materialer. Times Square er vel en av verdens mest berømte plasser, sier Røe Isaksen.

Vestre-direktøren vil gjerne se at norske myndigheter gjør en enda større innsats for å promotere norske industriprodukter. Mens nabolandene våre har profilert seg stort som tungvektere på design, har mye av norsk eksportfokus vært på råvarer.

– Rammevilkårene for bedrifter i Norge er veldig gode. Men vi kunne trengt et ekstra dytt for å få fart på eksporten av norsk design, sier Vestre-direktøren.

Danmark og Sverige har bedre støtteordninger, for eksempel for deltagelse på messer, påpeker han.

– Norge kan ta lederskap på produksjon av produkter som kombinerer design, bærekraft og kvalitet. Vi trenger enda større selvtillit. Det ligger store muligheter her.

Hei! Jeg heter Christina Pletten og er Aftenpostens korrespondent i New York. Kom gjerne med spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du har lyst å lese mer om.

Følg meg på Facebook hvis du er interessert i USA og vil ha melding når vi publiserer nye saker.

Les mer om

  1. Møbler
  2. Design
  3. Næringsliv
  4. Eksport
  5. USA