Italia får trolig populistisk regjering. Den lover full konfrontasjon med EU.

Høyrepopulistiske Lega og opprørspartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) er enige om en regjeringsplattform og vil trolig danne regjering i Italia. Dermed kan den politiske krisen være over.

Et veggmaleri i Roma viser Lega-leder Matteo Salvini som kysser sjefen for Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio. Nå danner de to populistiske partiene en koalisjonsregjering.
  • Per Kristian Aale

Etter hele ti uker med tautrekking og forhandlinger ser det ut til at Italia endelig kan få en ny regjering. M5S’ sjef Luigi Di Maio og Lega-lederen Matteo Salvini ble fredag enige om en regjeringsplattform, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Foreløpig er det ikke kjent hvem som skal bli statsminister. Tidligere har de slitt med å komme frem til en felles kandidat.

President Sergio Mattarella må godkjenne partienes valg til statsminister, og han sa forrige uke at han ikke er forpliktet til å følge rådet fra Lega og M5S. Etter planen skal de to partilederne møte presidenten mandag.

Regjeringsplattformen må også godkjennes av de to partiorganisasjonene. M5S’ medlemmer skal stemme over den via nett fredag, mens Lega skal holde en uformell avstemning i helgen, melder NTB.

Femstjernersbevegelsen med Luigi Di Maio som leder, ble største parti med 32 prosents oppslutning i valget i mars.

Tidligere maktpartier tapte

De to populistiske partiene var de store vinnerne i valget i mars. M5S ble største parti med 32 prosent av stemmene mens Lega fikk 17 prosent.

Taperne i valget var sosialdemokratiske Det demokratiske partiet og Silvio Berlusconis Forza Italia. Dermed har Lega etablert seg som den største maktfaktoren på høyresiden i italiensk politikk. Det skjedde etter at partiet tonet ned sine separatistiske røtter og isteden fremhevet motstanden mot innvandringen.

Lega gikk til valg i en allianse med Berlusconi, men M5S har konsekvent nektet å samarbeide med den tidligere statsministeren. Den nye regjeringen trenger ikke stemmene fra Forza Italia, men Lega har likevel ønsket forsikringer fra Berlusconi om at han ikke var mot en slik regjering.

– Hvis en annen politisk kraft fra sentrum-høyre-koalisjonen ønsker å ta ansvar for en regjering med Femstjernersbevegelsen, så noterer vi det med respekt, sa Berlusconi i forrige uke ifølge NTB.

Lega Nord var tidligere et separatistisk parti, men under Matteo Salvinis ledelse har partiet forsøkt å kapre velgere over hele landet med sin innvandringsskepsis.

Dyre løfter

Begge partier er skeptiske til EU, og de har lovet å innta en tøffere holdning overfor Brussel. Den nye regjeringen ligger også an til å bryte EUs budsjettregler som setter klare krav til hvor stort budsjettunderskuddet kan være og hvor mye gjeld staten kan ha.

Italia har allerede svært høy statsgjeld, men de to partiene har kommet med populære løfter som vil koste svært mye:

  • De vil innføre en garantert minstelønn til alle fattige, en slags borgerlønn.
  • Det skal bli en flat skatt på 15 og 20 prosent for personer og bedrifter.
  • Begge partier vil skrote en upopulær pensjonsreform som ble innført i 2011.
  • De ønsker også å stoppe en planlagt økning av momsen.

– Hvis dette blir innført, vil det være den største omveltningen i Italias økonomiske system i moderne tid, sier Wolfgang Münchau, sjef for tankesmien Eurointelligence, til Reuters.

Forrige helg advarte presidenten Di Maio og Salvini mot at han har makt til å legge ned veto mot nye lover hvis de bryter med grunnloven, deriblant reformer som øker statens utgifter kraftig uten at man finner tilstrekkelig dekning for dem.

Partiene ønsker også å droppe EUs sanksjoner mot Russland, og de vil be Den europeiske sentralbanken om å slette deler av Italias gjeld. Dessuten vil de fremskynde deportasjonen av en halv million innvandrere.

Silvio Berlusconi er den lengstsittende italienske statsministeren siden Benito Mussolini. Første gang han ble statsminister, var i 1994. Han ble igjen statsminister i 2001, og i 2008 ble han valgt for tredje gang.

Berlusconi i opposisjon

Italias eksstatsminister Berlusconi vil nå bli en del av opposisjonen, og den kan bli kraftigere enn regjeringen hadde ventet. Årsaken er at en domstol i Milano har opphevet forbudet mot at Berlusconi kan stille til valg eller inneha politiske verv.

I 2013 ble Berlusconi dømt i høyesterett for å ha snytt på skatten. Fordi han var over 70 år gammel, slapp han å sone i fengsel, men han måtte utføre samfunnstjeneste. På grunn av straffen fikk han forbud mot å stille til valg før i 2019, men nå er forbudet opphevet.

Den 81 år gamle politikeren og milliardæren er den lengstsittende italienske statsministeren siden Benito Mussolini.