20 år etter sexskandalen ble Bill Clinton spurt om #metoo. Det kunne neppe gått verre.

Bill Clinton ble spurt om #metoo, Monica Lewinsky og sin egen oppførsel. Svaret hans har rippet opp i skandalen på nytt.

Tidligere president Bill Clinton har fått mye kritikk den siste uken for sine aggressive svar på #metoo-spørsmål.

Bill Clinton har klart å svinge seg til topps på #metoo-agendaen til tross for at det er 20 år siden Lewinsky-skandalen sprakk.

Den 71-årige ekspresidenten har gjort et solid comeback i amerikanske medier denne uken. Det kan vise seg å være dårlige nyheter for demokratene, som håper å slå politisk mynt på sin rekordstore skare av nye kvinnelige kandidater til høstens valg.

Clinton er på PR-turné for sin nye bok, en thriller han har skrevet sammen med krimforfatter James Patterson. Mandag ble han spurt i et intervju om han så annerledes på sine egne handlinger etter #metoo, og om han hadde bedt om unnskyldning til Monica Lewinsky. Presidenten ble rasende, og svarte med et stivt smil at saken var ferdig behandlet, at han hadde gjort det som var riktig, og at han ikke ville gått av dersom det skjedde i dag.

Clinton skyldte dessuten på Trump, på mediene og på politiske motstandere, angrep intervjueren og trakk paralleller til forgjengere tredve år før.

«Synes du Kennedy burde gått av? Hva med Johnson?» hveste en irritert Clinton til reporter Craig Melvin.

Partiet trekker seg unna

I dagene som fulgte forsøkte Clinton å rette opp det katastrofale intervjuet ved å forklare seg på nytt i forskjellige fora. Ekspresidenten har imidlertid ikke klart å stanse den negative publisiteten, eller få debatten inn på et nytt spor.

Til tross for iherdige forsøk har hverken Bill eller Hillary Clinton klart å riste av seg Lewinsky-skandalen, eller de andre anklagene om seksuell trakassering og voldtekt. Temaet hang som en truende tåkesky over begge Hillarys forsøk på å bli president.

Denne uken ble det også en påminnelse for Demokratene om at Clinton-navnet fort kan kaste skygge på partiet. Partiet gjorde det bra i primærvalgene tirsdag med stort oppmøte og en rekke nye, kvinnelige kandidater.

Håpet er å ta tilbake flertallet i Kongressen. Partiets senatsleder Chuck Schumer sa til The Washington Post at han har bedt president Barack Obama om å hjelpe med valgkampen til høsten. På spørsmål om tidligere president Bill og Hillary ville drive valgkamp, «ville ikke Schumer gi noe svar», skriver avisen.

Fjerner seg fra Clinton

Diskusjonen om Bill Clintons posisjon etter #metoo begynte for alvor i fjor. Da sa New York-senator Kirsten Gillibrand at Clinton sannsynligvis burde gått av. Gillibrand er en av partiets mulige presidentkandidater i 2020, og har nære bånd til Clinton-familien.

Siden har partiet forsøkt å finne en måte å håndtere og revurdere Clinton-historien. Likevel virket ekspresidenten uforberedt på Lewinsky-spørsmålene, et poeng som mange amerikanske journalister har påpekt er underlig. Flere mener det er et tegn på at 71-åringen ikke har forstått #metoo-bevegelsen.

Konservative medier og kommentatorer fråtser i den nye Clinton-skandalen som om det skulle vært 1998. Flere har påpekt at det er på tide at demokratene tar et kraftigere oppgjør med den tidligere presidenten.

«Tiden er inne, demokrater! Kast Bill Clinton under bussen!» skriver den konservative kritikeren Kyle Smith i magasinet National Review. Fox News har en kommentar med tittelen «Bill Clinton tror at HAN er offeret ... i #metoo-epoken – vil han noen gang bli voksen?».

En løgn fra eller til ...

– Jeg forlot Det hvite hus med en gjeld på 16 millioner dollar, sa Bill Clinton også under intervjuet. Dette var angivelig ment som et eksempel på hvilken byrde riksrettssaken hadde lagt på ham og familien.

Problemet var bare at det ikke stemte. Nettstedet Politifact gjorde Clintons dårlige uke enda verre da de faktasjekket påstanden og kom frem til at det var en usannhet: Clinton hadde opparbeidet seg en stor advokatgjeld, men trolig ikke så stor som 16 millioner dollar. Dessuten ble det opprettet to fond der privatpersoner kunne donere penger for å hjelpe presidenten ut av den kinkige situasjonen. Disse fondene dekket størsteparten av advokatregningen.

Politifact påpeker også at Clinton-familien kjøpte to dyre boliger like etter at de forlot Det hvite hus verdt førti millioner kroner. Og at de i årene siden har tjent over to milliarder kroner.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Har du spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du gjerne vil lese mer om kan du ta kontakt med henne på Facebook.