Verden

Sverige vil kartlegge romsøppel

Skrot i verdensrommet blir et stadig større problem. Nå vil Sverige kartlegge søppelet.

Dette datagenererte bildet viser de objektene som per nå blir overvåket.

 • Martin Skjæraasen

Bortsett fra å ha fostret astronauten Christer Fuglesang, har ikke søta bror akkurat utmerket seg som romnasjon. Nå vil svenskene imidlertid lede arbeidet med å kartlegge skrotet Fuglesang og alle andre som har jobbet i verdensrommet har etterlatt seg.

Tusenvis av rester etter utbrente raketter, gjenglemte verktøy og annet søppel går i bane rundt jorden og utgjør en fare for fungerende installasjoner. I verste fall kan skrotet, som ifølge Dagens Nyheter holder en hastighet på opptil 28.000 kilometer i timen, slå ut satellitter eller true romfarere.

Ingen har ansvaret

Ingen vet hvem som har ansvaret for skrotet, eller hvem som skal rydde opp. Ingen har heller oversikt over hvor mye søppel som faktisk finnes der oppe. Foreløpig er rundt 22.000 gjenstander kartlagt, skriver DN. Christer Fuglesang mistet eksempelvis en skiftenøkkel og et hjelmkamera da han jobbet på den internasjonale romstasjonen ISS.

Nå vil den internasjonale romorganisasjonenEiscat å bedre oversikten over skrotet. Den vil bygge et radaranlegg i Kiruna i Nord-Sverige for å kartlegge alt romsøppel. Eiscat er et samarbeidsprosjekt mellom flere land i Europa og Asia, med hovedsete i Sverige. Ifølge DN vil anlegget koste rundt en milliard svenske kroner.

Avhengig av USA

Ifølge Magnus Friberg, som er internasjonal koordinator ved Eiscat, vil en slik radar styrke Sverige som romnasjon og Europa som en uavhengig romaktør.

— Akkurat nå er vi avhengig av at amerikanerne forteller oss hvilke gjenstander som kan kræsje med våre satellitter. Vi vil gjerne ha oversikt selv, og da er Sverige egnet, både fordi vi har en gunstig geografisk plassering og fordi vi er i ferd med å bygge opp den tekniske kunnskapen som er nødvendig for å bygge et slikt anlegg, sier han til Vetenskapsradion.

Eiscat får vite om finansieringen er på plass tidligst ved årsskiftet.

Truer 1000 satellitter

Mengden romsøppel blir i dag overvåket avDet amerikanske romovervåkningsnettverket. I desember 2006 ble det registret 9949 objekter. I juli 2011 hadde tallet steget til 16094. Nettverket registrerer objekter på alt fra cirka 10 centimeter og oppover. I dag har mengden vokst ytterligere.

Romsøppelet utgjør en trussel mot over 1000 operasjonelle kommersielle, militære og sivile satellittene som går i bane rundt jorden.

— Det nåværende miljøet i verdensrommet blir stadig mer hasardiøst for romfartøy og astronauter, het det i en uttalelse fra Donald Kessler, som ledet arbeidet med en rapport om romsøppel som ble gitt ut i 2011.

Den første kollisjonen i verdensrommet skjedde i 2009, da en fungerende kommunikasjonssatellitt kolliderte med en russisk satellitt som var ute av drift. Det skjedde 789 kilometer over Sibir, og kollisjonen skapte tusenvis av nye biter romsøppel.

 1. Les også

  Romsøppel utgjør større fare

 2. Les også

  Romsøppel truer 1000 satellitter

Romfartsorganisasjonen NASA har laget denne grafikken som viser søppelet i verdensrommet opp til 2.000 kilometers høyde. NASA

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Charlie Duke gikk på månen i 1972, som en av de siste. Hvor er det blitt av planene om å gå på Mars?

 2. KRONIKK

  Hverdagslig utnyttelse av verdensrommet er blitt uunnværlig

 3. VITEN

  Norge har et av verdens mest høyteknologiske romsentere, men det er det ikke mange som vet

 4. KRONIKK

  Hvordan forhindre at Jorden treffes av en asteroide?

 5. VITEN

  Derfor skal vi dyrke grønnsaker i verdensrommet

 6. VITEN

  Nordlyset er viktigere for dagliglivet vårt enn du tror