Vänsterpartiet kan hindre ny Löfven-regjering

Stefan Löfven kan trolig danne ny regjering i Sverige med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna, men Vänsterpartiet truer med å stanse prosjektet.

Etter mer enn fire måneder med sonderinger og forhandlinger, kan Stefan Löfven bli Sveriges statsminister igjen. Men ingenting er avgjort ennå.

Det er sterk motstand i både partiledelsen og i partiets gruppe i Riksdagen mot å støtte en slik regjering, erfarer det svenske nyhetsbyrået TT. Vänsterpartiet er søsterparti til norske SV.

Forsøket på å på plass en ny regjering i Sverige etter valget 9. september i fjor, har vist seg å være svært vanskelig ettersom den rødgrønne og den blå blokken ble tilnærmet like store, og fordi ingen av partiene vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

Men i helgen ble det klart at Centerpartiet og Liberalerna, som har vært en del av den borgerlige blokken Alliansen, vil gi grønt lys for en regjering ledet av Socialdemokraternas Stefan Löfven.

– Fornedrende

Dette synes å falle Vänsterpartiet tungt for brystet. Ifølge TT mener mange i partiet at det vil være «fornedrende og ydmykende» for partiet å skulle støtte en rødgrønn regjering som får støtte fra to borgerlige partier.

Les også

Sammenrasket allianse mot Åkesson | Frank Rossavik

– Vi er et venstreparti, vi har ingen mulighet til å støtte en regjering som har planer om å drive høyrepolitikk, sa Mikael Ekvall, Vänsterpartiets fylkesleder i Jönköping, til Sveriges Radio lørdag. Partiet vil ikke kommentere saken søndag.

Men Karin Rågsjö, helsepolitisk talskvinne i Vänsterpartiet og medlem av partiledelsen, sier til Expressen at hun «er helt blank akkurat nå».

– Vi må ha et møte før jeg uttaler meg, sier Rågsjö.

Vänsterpartiet-leder Jonas Sjöstedts pressetalsmann Oscar Nelson vil ikke kommentere noe rundt TTs opplysninger.

– Vi skal først ha vår egen interne prosess, sier Nelson til avisen Expressen.

Riksdagsgruppen skal samles mandag, og partileder Jonas Sjøstedt møter talmannen Andreas Norlén angivelig mandag formiddag for å gi beskjed hva hans parti bestemmer seg for.

Jonas Sjöstedt er leder for Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna har tilsammen 167 representanter i den 349 seter store Riksdagen. De vil dermed være avhengige av støtte fra et annet parti.

MP stiller seg bak

Ledelsen i Miljöpartiet, som har sittet i regjering med Socialdemokraterna siden forrige valg, stiller seg bak avtalen mellom Socialdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna.

– Når land etter land faller for høyrepopulismen, velger Sverige en annen vei, sa partiets talsmann Gustav Fridolin på en pressekonferanse søndag.

Også Liberalernas sentralstyre stemte for samarbeidsavtalen under sitt møte søndag.

– Vänsterpartiet står foran et valg. Skal de akseptere en rødgrønn regjering eller skal de isteden være med på å gi Sverige en høyrestyrt regjering med Sverigedemokraterna i baksetet, sier Liberalernas leder Jan Björklund, ifølge TT.

– Feilgrep

Centerpartiet og Liberalernas gamle alliansepartner, Moderaterna, liker dårlig at de to partiene nå velger å se mot venstre i stedet for å fortsette et borgerlig samarbeid.

– Dette reduserer politisk lederskap til transaksjoner og hestehandel, sier Moderaternas leder Ulf Kristersson. Han kaller det et historisk feilgrep og slår fast at Alliansen nå er ødelagt.