Verden

Terrorister kan ha leid butikk i kjøpesenteret

Dette bildet ble publisert på Twitter av en konto som hevder å representere Al-Shabaab. De skriver at bildet viser terrorister inne på kjøpesenteret i Kenya. Bildet sirkulerte på sosiale medier mandag og tirsdag.

En av politiets teorier er at terroristene leide en butikk på kjøpesenteret i Nairobi i Kenya. Angrepet fremstår som en nøye planlagt terroraksjon.

  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland

Tirsdag kveld sa den kenyanske presidenten Uhuru Kenyatta at terrorangrepet mot et kjøpesenter i Nairobi i Kenya var over. Da hadde terrorangrepet pågått i fire dager.

Minst 61 mennesker mistet livet i angrepet. Det samme gjorde seks politifolk og fem terrorister. I tillegg er 11 arrestert.

Fremdeles er et titall mennesker savnet og kjøpesenteret er delvis kollapset. Nå starter arbeidet med å gå gjennom kjøpesenteret. Samtidig starter også etterforskningen for fullt.

— Planla i god tid

Kenyanske myndigheter må forklare hvordan terroristene ikke bare klarte å gjennomføre et angrep, men også hvordan de klarte å holde stand i fire dager.

Et av hovedsporene politiet følger er hvordan terroristene forberedte angrepet.

Les også

Kenyas president: Terroristene er beseiret

Den kenyanske avisen The Standard melder tirsdag at politiet vil snakke med alle leietagerne av kjøpesenteret Westgate. Dette fordi at en av teoriene er at terroristene kan ha vært leietagere på kjøpesenteret. Ved å leie en eller flere butikker vil terroristene hatt tilgang på å kartlegge og planlegge aksjonen god tid i forveien.— De er en av teoriene vi arbeider med fordi det er spekulasjoner rundt at noen av terroristene kan ha vært leietagere, sier en anonym etterforsker til The Standard.

- Smuglet inn utstyr

Financial Times har også snakket med en anonym kilde i regjeringen som bekrefter at de følger samme spor og at aksjonen fremstår som svært nøye planlagt.

— De leide en butikk på kjøpesenteret og sakte, men sikkert smuglet de inn utstyr. Hvordan ellers forklarer man at de klarte å holde stand lørdag, søndag og mandag, sier regjeringskilden.

Varsler flere angrep

Terrororganisasjonen som står bak det blodige angrepet på et kjøpesenter i Kenya varsler at dette bare er begynnelsen. Det kommer frem i et lydklipp som organisasjonen har lagt ut på sin Twitter-konto, HMS_PR, som står for Harakatal-Shabaabal-Mujahideen (HSM).

Les også

«Jihad lever i Kenya, lever i meg og jeg puster jihad»

Aftenposten har sendt lydklippet til Al-Shabaab-ekspert Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø— og biovitenskap.Hansen mener å gjenkjenne stemmen til Ali Dhere, talsmannen for Al-Shabaab på klippet.

– Ali Dhere er en veldig kjent person i organisasjonen. På lydklippet sier en person, antageligvis Dhere, at dette bare er begynnelsen og at Kenya og Etiopia kan vente seg en bølge av terrorangrep, sier Hansen, og legger til:

– Dette er meget interessant, gitt Ali Dheres rolle i Al-Shaabab.

Les også

  1. Storbritannias «hvite enke» mistenkes for Kenya-terror

  2. Svensksomaliere uthengt som terrorister på falsk Twitter-konto

  3. Ti terrorister arrestert - tre drept

  4. - Gisler er fortsatt i live

  5. Al-Shabaab: Det kommer flere angrep