Drapsanklaget kronprins forsøker comeback – vurderes siktet for krigsforbrytelser

ISTANBUL (Aftenposten): Kronprins Mohammed bin Salman kommer til G20. Det kan ende med alt fra suksessrikt comeback til arrestasjon.

Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan mottar Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (til venstre) i Abu Dhabi 22. november. Besøket var del av en rundtur i arabiske land før G20-møtet.

Kan verdens ledere bare overse at en av dem er mistenkt for å ha fått en kritiker drept og partert?

Det vil Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman kanskje få svar på i løpet av helgens G20-møte i Argentina. Kronprinsen kom til Argentina allerede onsdag, og han vil representere Saudi-Arabia på G20-møtet fredag og lørdag.

Det er blitt rapportert at CIA har konkludert med at kronprinsen beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det er en anklage han og det saudiarabiske regimet avviser på det sterkeste.

Samtidig er det kommet nye forsterkede krav om at Saudi-Arabias krig i Jemen må avsluttes.

Les også

Kvinnene ville bare kjøre bil. De som kjempet for retten til å kjøre, ble kastet i fengsel og torturert.

Mohammed bin Salman så på Formel 1-løp i Abu Dhabi 25. november. Der ble han avbildet sammen med blant andre Ramzan Kadyrov, presidenten i Tsjetsjenia.

Problemer – hvilke problemer?

At kronprinsen er tilbake på den internasjonale scenen, er blitt forsøkt understreket med en rundreise til vennligsinnede arabiske land den siste uken.

Kronprinsen har sett på Formel 1-løp i Abu Dhabi, fått et glitrende gullkjede i Bahrain og er blitt avbildet i hyggelig passiar med sjeiker, presidenter og en avgått spansk konge.

Men det er blitt stilt spørsmål ved om lederne for verdens mektigste og rikeste land vil sette pris på å havne i samme gruppebilde som MBS, som han kalles.

26. november fikk Mohammed bin Salman en skinnende gave fra kongen i Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa.

Kan bli siktet for krigsforbrytelser

I verste fall kan kronprinsen komme under offisiell etterforskning for krigsforbrytelser. Argentinsk lov åpner nemlig for å straffeforfølge krigsforbrytelser begått hvor som helst i verden.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch har i et brev til en argentinsk dommer hevdet at MBS er ansvarlig for krigsforbrytelser som drap på sivile i Jemen, og for tortur av saudiarabiske borgere, inkludert Jamal Khashoggi.

Den føderale påtalemakten vedtok torsdag å igangsette en formell etterforskning.

Men det er liten sjanse for at saken vil føre frem fordi kronprinsen har diplomatisk immunitet og fordi rettssystemet vil bruke flere dager på å vurdere saken, sier en representant for det argentinske utenriksdepartementet til The Guardian.

27. november møtte Mohammed bin Salman Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi i Kairo.

Kan kanskje få møte både Trump og Putin

Mohammed bin Salman har bedt om et møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Argentina. Det er også ventet at kronprinsen vil snakke med Russlands president Vladimir Putin om olje, skriver The National.

Det er ikke planlagt noe møte med Donald Trump, men det kan skje likevel siden den amerikanske presidenten har sagt at han ikke ønsker å straffe kronprinsen.