Tanzania mister milliarder i støtte for brudd på menneskerettigheter
Skolejenter som blir gravide i Tanzania, straffes med utestengelse fra skolen. Nå trekker Verdensbanken et milliardlån i protest.
Tanzanias president, John Magufuli (på plakat i bakgrunnen) tar stadig landet i en mer autoritær retning. I fjor sa han at så lenge han er president, vil ikke han tillate gravide jenter i skolen. Foto: Khalfan Said / AP/NTB scanpix
- Inger Lise HammerstrømJournalist
Det er en lov fra 1961 som fastslår at jenter som blir gravide, ikke får komme tilbake til skolen. President John Magufuli gikk i fjor hardt inn for å opprettholde denne praksisen.
Så lenge han er president i landet, får ingen jenter som blir med barn, komme tilbake til skolen, sa han ifølge Reuters.
Samtidig med denne uttalelsen benådet presidenten to menn som satt fengslet for å ha voldtatt barn. De yngste barna var seks år, ifølge The Guardian.
Det var stor jubel da John Magufuli vant presidentvalget i 2015. Siden har oppslutningen om ham falt kraftig. Foto: EMMANUEL HERMAN, Reuters/NTB scanpix
Dette har fått Verdensbanken til å reagere. De trekker nå et lån på 300 millioner dollar (2,5 milliarder kroner). Deler av lånet skulle dekke oppgradering av videregående utdanning, skriver The Guardian.
Årlig blir rundt 8000 skolejenter gravide i Tanzania, ifølge Human Rights Watch.
Danmark trekker bistand
Men det er ikke utelukkende på grunn av diskrimineringen av jenter at Verdensbanken nå skrur igjen pengekranen overfor Tanzania.
- Forrige måned kritiserte Verdensbanken ifølge Reuters ny lovgivning som straffer enhver som stiller spørsmål ved offisiell statistikk. I Tanzania er det bare myndighetene selv som får lov til å produsere statistikk.
- I forbindelse med forfølgelsen av homofile i Dar-es-Salaam stoppet Verdensbanken forrige uke alle offisielle besøk til landet. Det kommer frem i et internt notat Reuters og The Guardian har fått tilgang til.
Tidligere denne måneden kalte EU hjem sin ambassadør i protest mot Tanzanias brudd på menneskerettigheter.
Blinde skolejenter i Tanzania blir ledsaget ned en bakke fra skolen de går på og til hostellet. Foto: Elin Martínez/HRW
Også danskene markerer avstand til regimet i Tanzania. Onsdag kunngjorde utviklingsminister Ulla Tørnæs (V) at hun tilbakeholder 65 millioner kroner som skulle gått til det østafrikanske landet i år.
Ministeren begrunner det ifølge Politiken med guvernørens oppfordring om å angi homofile i Dar-es-Salaam.
Tørnæs omfordeler deler av støtten og gir nå 40 millioner kroner ekstra til lokale organisasjoner som jobber med menneskerettigheter.
Men vil denne globale boikotten av Tanzania ha noen effekt?
– Å kutte bistand vil styrke regimet
– Det tviler jeg på. Å kutte bistand vil styrke regimet, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Stein Sundstøl Eriksen.
Han har skrevet en rapport om den økonomiske og politiske situasjonen i Tanzania på oppdrag fra Utenriksdepartementet.
Eriksen tror Magufulis regjering nå kommer til å bevege seg enda mer i en autoritær retning.
– Når oppslutningen om partiet minker, gjør de innstramminger som rammer opposisjonen og dermed sikrer regimets overlevelse.
Siden Magufuli tiltrådte som president i 2015, har oppslutningen om ham falt fra 96 prosent i 2016 til 55 prosent i 2018, skriver Bloomberg.
Ber Vesten gi Afrika tid
– Det er mange måter å angripe denne typen politikk på uten å gjøre dem man vil beskytte, til syndebukker. Å holde tilbake bistand er ikke en av dem, sier programsjef ved den afrikanske organisasjonen for homofile, lesbiske, bi- og transseksuelle Pan Africa ILGA, Anthony Oluoch, til Aftenposten.
Han ber vestlige land vise tålmodighet med afrikanske land.
– Det er lett å si at vi ikke kan behandle homofile og lesbiske slik i det 21. århundre, men dere i Vesten må gi oss aktivister litt rom for å få til endringer, sier Oluoch på telefon fra Johannesburg.
Anthony Oluoch Foto: Mal Muga
Han advarer mot å bruke virkemidler som boikott og kutt i bistand.
– Det som skjer da, er at homofile blir angrepet og får skylden for at bistanden uteblir.
– Hva kan vestlige land gjøre?
– Støtt aktivister på bakken så de får gjort jobben sin, er hans klare råd.
Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) har sagt til Aftenposten at Norge foreløpig ikke kommer til å kutte bistand til Tanzania.
Les flere saker om Tanzania:
- Angrepene på homofile i Tanzania er ment å distrahere fra nettsensur og undertrykkelse, mener forsker
- Mandag starter Tanzania massearrestasjon av homofile. Arkitekten bak heksejakten vil unngå Guds vrede.