Verden

Tanzania mister milliarder i støtte for brudd på menneskerettigheter

Tanzanias president, John Magufuli (på plakat i bakgrunnen) tar stadig landet i en mer autoritær retning. I fjor sa han at så lenge han er president, vil ikke han tillate gravide jenter i skolen.

Skolejenter som blir gravide i Tanzania, straffes med utestengelse fra skolen. Nå trekker Verdensbanken et milliardlån i protest.

 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Det er en lov fra 1961 som fastslår at jenter som blir gravide, ikke får komme tilbake til skolen. President John Magufuli gikk i fjor hardt inn for å opprettholde denne praksisen.

Så lenge han er president i landet, får ingen jenter som blir med barn, komme tilbake til skolen, sa han ifølge Reuters.

Samtidig med denne uttalelsen benådet presidenten to menn som satt fengslet for å ha voldtatt barn. De yngste barna var seks år, ifølge The Guardian.

Det var stor jubel da John Magufuli vant presidentvalget i 2015. Siden har oppslutningen om ham falt kraftig.

Dette har fått Verdensbanken til å reagere. De trekker nå et lån på 300 millioner dollar (2,5 milliarder kroner). Deler av lånet skulle dekke oppgradering av videregående utdanning, skriver The Guardian.

Årlig blir rundt 8000 skolejenter gravide i Tanzania, ifølge Human Rights Watch.

Danmark trekker bistand

Men det er ikke utelukkende på grunn av diskrimineringen av jenter at Verdensbanken nå skrur igjen pengekranen overfor Tanzania.

 • Forrige måned kritiserte Verdensbanken ifølge Reuters ny lovgivning som straffer enhver som stiller spørsmål ved offisiell statistikk. I Tanzania er det bare myndighetene selv som får lov til å produsere statistikk.
 • I forbindelse med forfølgelsen av homofile i Dar-es-Salaam stoppet Verdensbanken forrige uke alle offisielle besøk til landet. Det kommer frem i et internt notat Reuters og The Guardian har fått tilgang til.

Tidligere denne måneden kalte EU hjem sin ambassadør i protest mot Tanzanias brudd på menneskerettigheter.

Blinde skolejenter i Tanzania blir ledsaget ned en bakke fra skolen de går på og til hostellet.

Også danskene markerer avstand til regimet i Tanzania. Onsdag kunngjorde utviklingsminister Ulla Tørnæs (V) at hun tilbakeholder 65 millioner kroner som skulle gått til det østafrikanske landet i år.

Ministeren begrunner det ifølge Politiken med guvernørens oppfordring om å angi homofile i Dar-es-Salaam.

Tørnæs omfordeler deler av støtten og gir nå 40 millioner kroner ekstra til lokale organisasjoner som jobber med menneskerettigheter.

Men vil denne globale boikotten av Tanzania ha noen effekt?

– Å kutte bistand vil styrke regimet

– Det tviler jeg på. Å kutte bistand vil styrke regimet, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Stein Sundstøl Eriksen.

Han har skrevet en rapport om den økonomiske og politiske situasjonen i Tanzania på oppdrag fra Utenriksdepartementet.

Eriksen tror Magufulis regjering nå kommer til å bevege seg enda mer i en autoritær retning.

– Når oppslutningen om partiet minker, gjør de innstramminger som rammer opposisjonen og dermed sikrer regimets overlevelse.

Siden Magufuli tiltrådte som president i 2015, har oppslutningen om ham falt fra 96 prosent i 2016 til 55 prosent i 2018, skriver Bloomberg.

Ber Vesten gi Afrika tid

– Det er mange måter å angripe denne typen politikk på uten å gjøre dem man vil beskytte, til syndebukker. Å holde tilbake bistand er ikke en av dem, sier programsjef ved den afrikanske organisasjonen for homofile, lesbiske, bi- og transseksuelle Pan Africa ILGA, Anthony Oluoch, til Aftenposten.

Han ber vestlige land vise tålmodighet med afrikanske land.

– Det er lett å si at vi ikke kan behandle homofile og lesbiske slik i det 21. århundre, men dere i Vesten må gi oss aktivister litt rom for å få til endringer, sier Oluoch på telefon fra Johannesburg.

Anthony Oluoch

Han advarer mot å bruke virkemidler som boikott og kutt i bistand.

– Det som skjer da, er at homofile blir angrepet og får skylden for at bistanden uteblir.

– Hva kan vestlige land gjøre?

– Støtt aktivister på bakken så de får gjort jobben sin, er hans klare råd.

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) har sagt til Aftenposten at Norge foreløpig ikke kommer til å kutte bistand til Tanzania.

Les flere saker om Tanzania:

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Tanzania
 2. Bistand
 3. Afrika