Verden

IS står bak ny bølge med selvmordsangrep

IS tar på seg ansvaret for flere nye terrorangrep med bruk av selvmordsbombere.

Røyk stiger opp fra gassanlegget i Taji i Irak, som ble angrepet av IS søndag.
  • Ntb
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Minst 25 politirekrutter ble drept av en selvmordsbomber i havnebyen Mukalla sørøst i Jemen søndag. Ulike nyhetsbyrået melder om ulike tatt på antallet drepte. Ifølge AFP skjedde det søndag to selvmordsangrep, med 31 drepte ved det første og seks drepte ved det andre.

Søndag ble også minst 12 mennesker drept da IS angrep et gassanlegg i Taji nord for Bagdad.

– 37 drepte i Jemen

Minst 31 politirekrutter ble drept og over 60 ble såret av en selvmordsbomber i havnebyen Mukalla sørøst i Jemen søndag, ifølge AFP. Seks andre politifolk ble drept i et annet selvmordsangrep.

Selvmordsbomberen som angrep politiets rekrutteringssentre skal ha handlet alene. Mannen var iført et bombebelte og utløste sprengladningen etter først å ha stilt seg opp i køen utenfor senteret.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tar i en kunngjøring på seg ansvaret for angrepet i Mukalla, en by med rundt 200.000 innbyggere som inntil nylig ble kontrollert av militante islamister med bånd til Al-Qaida.

Noen timer etter angrepet mot politiets rekrutteringssenter, slo en annen selvmordsbomber til mot politisjefen i provinsen, Mubarak al-Oubthani.

Generalen, som også befant seg på rekrutteringssenteret da dette ble angrepet, slapp uskadd fra attentatet, men seks politifolk som var livvakter ble drept.

Enda et angrep i Irak

IS tar også på seg ansvaret for angrepet mot et gassanlegg i Taji rett nord for Iraks hovedstad Bagdad, som har kostet minst tolv mennesker livet.

Angriperne sprengte først en bilbombe ved porten, før minst seks selvmordsaksjonister iført bombevest stormet inn på anlegget der de kom i kamp med sikkerhetsstyrker.

Ifølge en talsmann for myndighetene ble tre gasstanker satt i brann inne på det statlige anlegget, som ligger 20 kilometer nord for den irakiske hovedstaden.

25 regjeringssoldater ble såret i angrepet, som den IS-tilknyttede gruppen Kalifatets soldater hevder å stå bak.

IS står bak en rekke angrep de siste månedene

IS kontrollerer fortsatt store områder nord i Irak og Syria, blant annet den irakiske millionbyen Mosul.

Den sunniarabiske islamistgruppen har gjennomført en rekke selvmordsaksjoner mot regjeringsmål og sjiamuslimer i landet de siste månedene, trolig som svar på at regjeringsstyrker med støtte fra en USA-ledet koalisjon og lojale militsgrupper har gjenerobret flere områder.

Over 100 mennesker er drept i en rekke selvmordsaksjoner i Irak siden onsdag.

IS drepte vakter på sykehus i Deir al-Zor

Syriske regjeringsstyrker tok søndag tilbake kontrollen over et sykehus i Deir al-Zor, en by som for det meste kontrolleres av regjeringsstyrkene, men som er helt omringet av IS.

IS angrep sykehuset lørdag, opplyser de syriske myndighetene og observatører ifølge Reuters.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som har sitt hovedsete i London, melder at 35 regjeringssoldater som hadde som oppdrag å beskytte sykehuset, ble drept av IS. Noen av det medisinske personalet ble også tatt i arrest.

24 medlemmer av IS ble også drept i kampene, ifølge SOHR.

IS' nyhetsbyrå Amaq melder at IS startet en stor offensiv i Deir al-Zor lørdag og at de tok kontroll over sykehuset og kuttet forbindelsen mellom den syriske hæren og flyplassen i byen.

Det russiske nyhetsbyrået RIA meldte lørdag at et IS-angrep mot flyplassen i Deir al-Zor var blitt slått tilbake.