Verden

Ni ting du ikke må vite om toppmøtet og statsmiddagen, men som kanskje kan være litt gøy likevel

WASHINGTON DC (Aftenposten) Det nordisk-amerikanske toppmøtet og statsmiddagen i Det hvite hus handlet om klima, sikkerhetspolitikk, handel, terrorisme og andre viktige emner. Denne artikkelen handler om alle de andre - og uvesentlige - tingene.

Erna Solberg røpet senere på kvelden at President Obama hadde orientert hennes ektemann, Sindre Finnes, om hvor langt bak man kona man må gå for å unngå å tråkke på kjolen hennes.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

1 Hvem kom?

Hvem kom på middagen i det gigantiske partyteltet på sørplenen ved Det hvite hus? Hedersgjestene var selvsagt statsminister Erna Solberg og de andre fire nordiske lederne. I tillegg kom flere hundre topper innen amerikansk politikk, næringsliv, medier og kulturliv samt diplomater og rådgivere fra de nordiske landene. Fra den norske regjeringen var statsrådene Børge Brende og klimaminister Vidar Helgesen også invitert.

Blant de mer glamorøse gjestene var artisten Demi Lovato, som også underholdt. Hun var barnestjerne hos Disney før en svært suksessrik popkarrière og synger blant annet tittellåten i tegnefilmen Frozen . Will Ferrell, komiker og skuespiller fra en lang rekke filmer og TV-serier, var også blant gjestene, han har en svensk ektefelle.

Aftenpostens utenriksjournalist Kjetil Hanssen i Washington.

Det var også den nå pensjonerte TV-personligheten David Letterman og Bellamy Young, som spiller førstedame i TV-suksessen Scandal . Med var også den svenske Hollywood-stjernen Joel Kinnaman, som sist spilte republikansk presidentkandidat i House of Cards .Synes du dette er det reneste vrøvl? Les denne i stedet:

Les også

Obama og Solberg med kvass ordbruk mot Russland

2. Hva spiste de?

På menyen sto blant annet røkt tunfisk, tomattartar og langtidskokt mørnet og kokt ribbe. Blant kanapeene var det en akevitt-sjømat-cocktail-variant og en kylling-og-vaffel-kombo. I tillegg ble det på hvert av de 40 bordene plassert det som så ut som en glødende, blå fiskebåt. Under disse lå godsaker som bringebærkringle og hummere laget av sjokolade.

Det ble også servert syltede reddiker dyrket i Michelle Obamas urtehage. En del av gjestene fikk en omvisning her mens Obama-paret tok imot statslederne.Bordene var dekket uten tradisjonelle bordduker og det var satt opp enkle minimalistisk inspirerte stoler, noe som fikk The Washington Post til å spørre om de var levert fra Ikea – og så bli beroliget med at dette ikke var billigmøbler.

3. Hva hadde Obama på haken?

tb1bda03.jpg

Et smilende og avslappet presidentpar tok imot hedersgjestene på nordsiden av Det hvite hus med pressen bare akkurat langt nok unna til at man ikke kunne høre hva de sa. De småpratet og tøyset med hverandre mens de ventet. På et tidspunkt oppdaget førstedamen noe på presidentens hake og tørket det varsomt bort i et klikkhagl av fotolyd.Da statsminister Erna Solberg kom, roste han kjolen hennes før de stilte opp til bilde og de norske gjestene spaserte inn i Det hvite hus.

Solberg røpet senere på kvelden at Obama hadde orientert hennes ektemann, Sindre Finnes, om hvor langt bak kona man må gå for å unngå å tråkke på kjolen hennes.

Solberg var strålende fornøyd etter middagen og roste vertskapet for et stilfullt, men likevel uformelt arrangement.— De sa det var et telt, men det var som en ballsal. Et minne for livet, sa hun etterpå.

Erna Solberg spiste lunsj hos John Kerry i Utenriksdepartementet.
 1. Noen ganger er det bra med lange talerUnder en lunsj hos utenriksminister John Kerry ble det plutselig liv i den norske diplomattroppen da det ble oppdaget at Solberg ikke hadde notatene til sin tale. Heldigvis snakket Kerry mye lengre enn antatt og da det ble Solbergs tur, hadde rådgiverne klart å skramle frem et eksemplar av manuskriptet.

Dette sa Solberg da hun ankom Det hvite hus:

Les også

Solberg fleipet i Det hvite hus om amerikanske soldater på ski

5. Da Secret Service fikk knust viking-inntrykket av Norge

Etter toppmøtet ble statsministrene intervjuet utendørs og det regnet til dels betydelig. En Secret Service-agent tittet oppgitt på forhutlede norske journalister under paraplyer og spurte: Er ikke dere norske? Hva skal dere med paraplyer?

6. Da Barack Obama foreslo nordisk verdensherredømme

Da presidenten ønsket de nordiske statslederne velkommen, sa han at de var invitert fordi «vi noen ganger tar våre beste venner for gitt».

— Jeg tror at verden ville vært tryggere og mer fremgangsrik hvis vi hadde hatt flere partnere som de nordiske. Det er ganger da jeg har spurt om hvorfor vi ikke setter disse små landene til å styre oss en stund, sa han.

Les Aftenpostens intervju med statsministeren før toppmøtet begynte:

Les også

Dette er temaene Solberg vil ta opp med Obama

7. Da Solberg stakk en mikrofon opp i ansiktet på Sveriges statsminister

Statsminister Erna Solberg holdt mikrofonen for NRK da Sveriges Stefan Löfven gikk forbi og han spurte om hun hadde overtatt intervjuingen. Da stakk Solberg mikrofonen opp i ansiktet på den svenske statsministeren, som mumlet noe, lo og spaserte videre.

8. Ydmykhet på finsk

Finlands president Sauli Niinistö var det eneste statsoverhodet blant gjestene, men Obama begikk en glipp og introduserte ham som «statsminister». Den finske presidenten lot seg imidlertid ikke affisere av dette og beviste slik sitt eget poeng da han etter en lang tirade om nordisk vellykkethet sa: «Og så er vi mestre i ydmykhet.»

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt en humørfylt tale under middagen.
 1. Et dansk glis på Norges bekostningDen danske statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt en humørfylt skåltale som ble svært godt mottatt. Han nevnte blant annet en rekke populære stjerner av dansk, svensk, finsk og islandsk herkomst før han sa: «Og så har du nordmennene (…) De ga dere Karl Rove». Rove var stabssjef for George W. Bush, og blant gårsdagens gjester var det knapt en republikaner å skimte.

Fikk du med deg den historiske artikkelen om de fjongeste middagene i Washington:

Les også

 1. Det er 48 år siden en nordmann var hedersgjest på statsmiddag i Det hvite hus. Nå er tiden inne.

 2. Flørter med partitopper, men trenger mer kvinnetekke

 3. Problemene tårner seg opp for Egypt: Turismen stuper, politivold brer om seg og en øykrangel hisser opp folk

 4. IS-rekruttenes utdannelse og ekteskap overrasket forskere