Verden

Slik henger Storbritannia sammen

LONDON (Aftenposten): Skottenes valg har satt Storbitannia på prøve.

 • Helle Skjervold

Den forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland er et konstitusjonelt monarki med en mildt sagt sammensatt oppbygging, som kanskje best kan oppsummeres i begrepet unionsstat. Storbritannia er bygget opp av fire riksdeler: England, Skottland, Wales og Nord-Irland, hvorav de to første kalles kongeriker, Wales går under betegnelsen fyrstedømme og Nord-Irland regnes som en provins.

Les også:

Les også

- Vi engelskmenn ønsker av hele vårt hjerte at skottene skal bli

Storbritannia har funnet sin form gjennom en rekke unionsinngåelser opp gjennom historien, der England alltid utgjorde den sterkeste part.

— Teknisk sett ble Storbrtiannia opprettet 1.mai 1707, da England og Skottland ble forent ved at det skotske parlamentet ble oppløst, sier historieprofessor John Young ved Strathclyde-universitetet i Glasgow.

Der skottene trådde inn i en - på papiret - likeverdig union med England hadde Wales blitt annektert 170 år tidligere, og Irland ble innlemmet i 1801. Det som i dag er Republikken Irland brøt i 1922 ut av unionen, slik at kun det nord-irske hjørnet i dag tilhører Storbritannia.

Egenart

Skottene har alltid hatt mest de skulle ha sagt over egne anliggende, og har helt siden unionsinngåelsen beholdt mange av sine egne institusjoner. De senere årene har økt selvstyre vokst frem i alle de ikke-engelske delene, med egne parlamenter siden 1999, hvorav det skotske har de største fullmaktene og det nordirske er underlagt helt egne særbestemmelser som følge av fredsavtalen.

De fire brødrene inngår i et fellesskap, men de står også på egen ben.

Symbolsaker

I det minste på fotballbanen. For alle fire har sine egne FIFA-godkjente nasjonale fotballag, men i OL-sammenheng krever IOC at britene stiller samlet tropp.

Når det kommer til de symbolske sakene har samtlige fire deler eget flagg, men de forenes også av det verdensberømte unionsflagget Union Jack, bestående av elementer fra det engelske, det skotske og det gamle irske flagget. Wales' grønnhvite drageflagg glimrer med sitt fravær.

Det britiske riksvåpenet derimot, er likt i tre av fire riksdeler. Men skottene har sin egen variant, der også Skottlands nasjonaldyr enhjørningen har krone på hodet - ikke bare den engelske løven.

Familiefeider

Nei-siden i den skotske uavhengighetsdebatten omtaler gjerne Storbritannia som en familie, og det som er helt sikkert er at de alle deler selve familien over alle familier - den britiske kongefamilien.

Dronningens sommerresidens Balmoral, ligger i Skottland. I dag tilbringer monarken mye tid her, og skottene har lovet at hun skal få beholde Balmoral selv om de løsriver seg. MARTIN CLEAVER

Les også:

 1. Les også

  Skottene tenner håpet for Europas separatister

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 2. DEBATT

  Theresa May kan takke seg selv for den konstitusjonelle stormen som kan bli resultatet av brexit.

 3. DEBATT

  Brexit er problematisk for den europeiske union, men verre for den britiske | Per Edgar Kokkvold

 4. VERDEN

  Derfor tror hun Boris Johnson vil snu, selv om han kan miste halve kongeriket.

 5. VERDEN

  Storbritannia slår sprekker etter Brexit

 6. VERDEN

  Skotske folkevalgte støtter forslag om ny folkeavstemning