Verden

- Ukrainere skyter på ukrainere. Kan du tro det?

DONETSK, UKRAINA (Aftenposten): I kø for å hente noen liter vann, brister det for kvinnen. Hun må tørke noen tårer når hun snakker om det som skjer med landet hennes.

afp000835614-6Ojn9LbzES.jpg Foto: Kyrre Lien

 • Aftenposten Redaksjon

Hvert femte minutt høres det drønn. Noen ganger rister bakken. I Kievskij-området i Donetsk er krigen rett utenfor døren.

Det er flere tomme hus enn bebodde. De færreste har hatt strøm og vann siden midten av januar. Et titalls mennesker har samlet seg i en vannkø. Fra en liten vannslange fyller de opp 4–5 liter hver.

— Ukrainere skyter på ukrainere. Kan du tro det? En dame kommer med et voldsomt følelsesutbrudd da hun begynner å fylle vann. Så vil hun ikke si mer.

Har ikke råd til begravelser

Aleksandr er gruvearbeider, som så mange andre i området. Onsdag mistet en kollega av ham livet under et angrep. Moren hans er alvorlig skadet.

— Det er ikke snakk om å leve, men om å overleve. Vi har ikke hatt vann eller strøm siden 20. januar. Av og til klarer de å fikse elektrisitet, men det varer bare noen timer, så blir det ødelagt av raketter igjen, sier Aleksandr.

— Du vet, mange har ikke råd til en skikkelig begravelse for sine døde slektninger. De begraver dem bare i hagen.

Øynene hans blir blanke. Han vil ikke snakke mer.

Sivile tap daglig

Kampene har de siste ukene tiltatt i styrke langs hele frontlinjen mellom Ukraina og de prorussiske områdene. Verst har det vært i byene Vuhlehirsk og Debaltseve. Fra sistnevnte er sivile blitt evakuert i flere dager, men fremdeles er det innbyggere som gjemmer seg i kjellere uten vann og strøm.

Et lite stykke fra vannkøen ligger det som var Sasja og Natasjas verksted. Sasja ser seg rundt i bakgården sin. Her pleide det en gang å stå biler på rekke og rad, klare for nye dekk eller helrenovering.

Sasja og Natasja lå og sov i huset bakom verkstedet da en rakett slo ned i bakgården. Barna har de sendt av gårde til besteforeldrene, men de ønsker selv ikke å flykte. – Dette er hjemmet vårt. Det sitter langt inne å flykte. Foto: Kyrre Lien

Det lille verkstedet i bakgården er familiens inntektskilde. Helt til det ble bombet natt til torsdag.— Alt jeg ønsker er fred. Det er alt, sier Sasja. Hans kone Natasja plukker opp metallbiter. Kanskje kan de brukes til noe en annen gang. Greit å samle på alt som en kanskje, en gang i fremtiden, kan få bruk for. På et jorde, ikke mer enn 300 meter unna huset, skytes det opp raketter fra prorussiske opprørere mot ukrainsk side. Drønnene høres med jevne mellomrom. I natt gikk rakettene motsatt vei, og traff verkstedet til Sasja og Natasja.

Hardt rammet

Kievskij-området er et av de hardest rammede områdene i den krigsherjede byen Donetsk. Omtrent to kilometer nord for huset ligger flyplassen. I midten av januar raste kampene om det strategiske området, og nå har de prorussiske opprørerne mer eller mindre kontroll på flyplassen og området rundt. Men gatene ligger så godt som øde. Et utslitt reklameskilt slår takten til områderakettene, som høres med jevne mellomrom. Skoler er bombet, lekeplasser er forlatt. Noen velger likevel å bli.

- Hvorfor flykter dere ikke?

— Barna har vi sendt til foreldrene mine i Makejevka, men dette er hjemmet vårt. Hvis vi flykter, kommer både hus og verksted til å bli ranet. Det har vi ikke råd til, sier Natasja.

Til tross for at en rakett nettopp har slått ned bakgården hennes, smiler hun når hun snakker om hvordan det var før krigen kom til Donetsk.

— Dette var et svært koselig nabolag. Venner likte å komme på besøk her fordi det var så stille og fredelig.

Mens hun snakker, drønner det nord for huset. Kontrasten mellom det som blir sagt og det man ser og hører, kunne knapt ha vært større.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier i en uttalelse at sivile daglig dør i kampene, og han ber om at begge parter flytter styrkene bort fra tett befolkede områder:

— Separatistenes offensiv fortsetter, og det er daglig sivile som dør, sier Ban i en uttalelse.

helene.skjeggestad@aftenposten.no

 1. Les også

  Dette er den farligste grensen i Europa akkurat nå

 2. Les også

  Dette er NATOs svar på krisen i Ukraina

 3. Les også

  Voldsomme kamper i Øst-Ukraina - OSSE ber om våpenhvile

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Krigen om kulissene

 2. VERDEN

  Kaldt sa du? Her er gjennomsnittstemperaturen 50 kuldegrader i januar.

 3. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 4. VERDEN

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 5. VERDEN

  «En kjærlig og dyktig pastor»

 6. VERDEN

  Hit drar Obama og de andre amerikanske presidentene på sommerferie