Verden

Tankesmie: Annenhver russer i London er en etterretningskilde

Russland har flere hundre agenter i London, og opptil halvparten av russerne som bor i byen, kan være informanter, hevder en britisk tenketank.

Synlige aksjoner, som drapsforsøket på Sergej Skripal, er bare den synlige delen av Russlands omfattende etterretningsvirksomhet i Storbritannia, ifølge en ny rapport. Foto: Tankesmie: Annenhver russer i London er en etterretningskilde

 • NTB

– Ifølge godt plasserte kilder har Russland så mange som 200 føringsoffiserer i Storbritannia, som håndterer opp mot 500 agenter, heter det i rapporten Andrew Foxall har skrevet for tankesmien Henry Jackson Society.

I rapporten hevdes det at så mange som halvparten av de anslagsvis 150.000 russerne som bor i den britiske hovedstaden, er eller har vært informanter for russiske myndigheter. Det blir også hevdet at det russiske etterretningsapparatet er 52 ganger større enn britenes.

Rapporten kommer i kjølvannet av giftangrepet i Salisbury som nesten kostet den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal livet. Storbritannias ledere hevder russerne sto bak angrepet på Skripal og datteren Julia i mars.

– Mens attentater og drapsforsøk får det meste av oppmerksomheten er dette bare toppen av isfjellet. Russland er involvert i en lang rekke aktiviteter, inkludert spionasje. Og Storbritannia er ikke i stand til å håndtere dette, heter det videre i rapporten.

Richard Dearlove, som tidligere har ledet den britiske etterretningsorganisasjonen MI6, mener det er lurt å ta rapporten alvorlig.

– Vesten må våkne og innse den trusselen Vladimir Putin og hans brutale diktatur utgjør. Britisk sikkerhetspolitikk har altfor lenge vært basert på et naivt premiss om at Russland har lagt mentaliteten fra den kalde krigen bak seg, sier den tidligere etterretningstoppen.

 1. Les også

  NATO-land anklager Russland for dataangrep

 2. Les også

  Bellingcat mener å ha identifisert nok en russisk agent etter Skripal-angrepet

 • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Spionattentatet i Salisbury
 2. Etterretning

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Britisk rapport: Vanskelig å bevise russisk innblanding i brexit

 2. VERDEN
  Publisert:

  Boris Johnson og Jens Stoltenberg ønsker etterforskning av antatt Navalnyj-forgiftning

 3. VERDEN
  Publisert:

  USA tar ut tiltale mot syv russere – anklages for hackerangrep i flere land

 4. VERDEN
  Publisert:

  Russland blåser seg opp og prøver å se farlig ut. I Vesten går vi fem på, mener ekspert.

 5. NORGE
  Publisert:

  Spionmistenkte russere avsløres over hele Europa

 6. VERDEN
  Publisert:

  Putin: Skripal var en forræder