Verden

Nord-Korea villig til å snakke med USA

En nordkoreansk delegasjon på besøk til Sør-Korea i forbindelse med OL-avslutningen opplyser at regimet i nord er villig til å inngå samtaler med USA.

General Kim Yong-chol (i midten bakerst) avbildet sammen med USAs president Donald Trumps datter Ivanka Trump, Sør-Koreas president Moon Jae-in og hans kone Kim Jung-sook under avslutningsseremonien i OL i Pyeongchang søndag.
  • og NTB

Delegasjonen møtte søndag Sør-Koreas president Moon Jae-in i forkant av OL-avslutningsseremonien.

I møtet sa delegasjonen seg «enig i samtaler mellom de to landene på Korea-halvøya og i at forholdet mellom Nord-Korea og USA bør bedres», heter det i en uttalelse fra presidentkontoret i Seoul.

Ifølge Moons kontor skal Nord-Korea være «svært villig» til å gjennomføre samtaler med USA. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer en talsmann for Moon på at general Kim Yong-chol, som leder delegasjonen fra nord, under møtet sa at Nord-Korea mener det foreligger tilstrekkelig grunnlag for å arrangere et møte mellom USA og Nord-Korea.

Pyongyang har gjentatte ganger uttalt at regimet er villig til å snakke med USA uten forbehold. Washington har på sin side sagt at Nord-Korea først må foreta konkrete skritt som ledd i arbeidet med å gjøre Koreahalvøya atomvåpenfri.

Ingen møter under OL

General Kim Yong-chol er tidligere leder for den nordkoreanske etterretningstjenesten. Med seg til Sør-Korea søndag hadde han syv andre delegater.

Etter møtet i Seoul dro delegasjonen til Pyeongchang for å være til stede under avslutningsseremonien av OL. Der var også USAs president Donald Trumps datter Ivanka Trump til stede.

Trump satt ved siden av det sørkoreanske presidentparet. På rekken bak satt Kim.

Dermed ble OL avsluttet på samme måte som det startet: Med tilstedeværelse fra Nord-Korea og USA på samme tribune. Under åpningen satt USAs visepresident Mike Pence med kone på tribunen, sammen med det sørkoreanske presidentparet, mens Nord-Koreas delegasjon, den gang med landets leder Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong, i spissen.

– Skulle møtes

I forbindelse med åpningen av OL var Pence til stede på samme VIP-mottagelse som nordkoreanerne, men uten å møtes.

Planen var da at Pence, vertskapet og nordkoreanerne skulle sitte ved samme bord og spise middag, men Pence ankom lokalet sent, og dro videre for å spise middag med amerikanske idrettsutøvere i stedet, opplyste presidentkontoret i Seoul.

I ettertid har amerikanske myndigheter hevdet at et planlagt møte mellom Pence og nordkoreanske tjenestemenn ble avlyst av Nord-Korea i siste øyeblikk.

Det var ingen planer om at Trumps datter skulle snakke med nordkoreanerne søndag.

Resolusjoner og sanksjoner

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans amerikanske motpart Donald Trump har de siste månedene utvekslet stadig kraftigere anklager mens Nord-Korea har fortsatt missil- og kjernefysiske tester i strid med FN-resolusjoner.

Fredag kunngjorde Trump det han kalte «de kraftigste sanksjonene noensinne» mot Nord-Korea. Søndag fulgte det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA opp med en uttalelse på vegne av utenriksdepartementet der det het at Nord-Korea ser på Trumps siste utspill som «en krigshandling».

Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk fortsatt i krig med hverandre, siden Korea-krigen kun ble avsluttet med våpenhvileavtale og ikke fredsavtale i 1953. Situasjonen er tilsvarende mellom USA og Nord-Korea. De to landene har ingen diplomatiske bånd.

Les mer om

  1. FNs sikkerhetsråd
  2. Nord-Korea
  3. USA
  4. Donald Trump