Verden

Slik feirer de endt skolegang i resten av Skandinavia

Også i våre naboland markeres avsluttet videregående skolegang med festligheter. Foto: Illustrasjonsfoto: ANDREW YATES

Svenskene kler seg i hvitt, danskene fester gjennom natten og finnene lager lastebil-parade.

 • Ingvild Fjelltveit
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Som så mange ganger tidligere har debatten om russens oppførsel og russetidens posisjon rast denne våren.

Flertallet av rektorene som svarte på Aftenpostens spørreundersøkelse, mener at russetiden bør avvikles eller endres.

Årets russ har både fått kritikk for bråk og slåssing, men har også fått skryt for god oppførsel under landstreffene i Oslo og Stavanger.

Russetiden blir gjerne beskrevet som et særnorsk fenomen, men selv om røde bukser og russebusser ikke er vanlig i andre land, er nordmenn slett ikke alene om å feire at skolegangen er over.

Les også

«Vi er unge. Vi er lette å utnytte. Pengene sitter løst»

Finnen feirer i februar

I Finland kalles feiring av endt skolegang «penkarrit», og blir markert i februar. Årsaken til at feiringen finner sted så tidlig, er at avgangsstudentene ikke har mer undervisning etter dette, men bruker resten av semesteret til eksamenslesing.

– Den finske russefeiringen varer bare én rølpedag, så er det over, sier samfunnsdebattant Sanna Sarromaa.

Hun er opprinnelig fra Finland, men har bodd ti år i Norge, og merket stor forskjell på den finske og den norske feiringen.

– I Norge er det hårreisende hvor lenge elvene holder på med russefeiringen og hvordan de ikke møter opp på skolen på grunn av all festingen. I Finland er det mer disiplin, de siste månedene med eksamener har store konsekvenser for elevenes videre studier, sier hun.

 • Les også: Kronprinsparet rulle med russen

Kler seg ut og kaster godteri

Finnenes penkarrit markeres med at elevene kler seg ut etter et tema de selv har bestemt.

– Det er vanlig at avgangselevene avbryter undervisningen til yngre elever på russedagen, og erstatter den med noe som bare er tull. I tillegg har de gjerne et show der de parodierer lærere, sier Sarromaa.

Feiringen avsluttes med at avgangsstudentene kjører fra skolen i lastebiler som er dekorert for anledningen.

– Lastebilene har bannere med politiske budskap. Hver klasse har bestemt hvilken sak de vil kommentere, ofte er det en aktuell politisk sak, sier Sarromaa.

I de største byene danner lastebilene en lang konvoi, og kjører sakte gjennom gatene mens avgangselevene roper slagord og kaster godteri til forbipasserende.

Finnene kjører lastebiler gjennom gatene i de store byene når de feirer penkarrit. Foto: Wikimedia Commons

Parader, lastebiler og studentluer

I Sverige heter det at man «tar studenten» når man er ferdig med videregående skole, og begivenheten markeres sent i mai eller tidlig i juni, når elevenes undervisning er så godt som ferdig.

Det finnes mange lokale variasjoner, men det er vanlig at selve studentdagen starter med at avgangselevene spiser frokost og drikker champagne sammen. Deretter holdes en formell sermoni i skolens regi, der avgangselevene får vitnemål og andre eventuell utmerkelser.

Det er vanlig at jentene kler seg i hvite kjoler, og alle avgangselvene har hvite «studentmössar», som minner om de norske røde studentluene.

Svenskene bruker hvite studentluer når de feirer endt skolegang. Foto: Wikimedia Commons

Etter seremonien, løper avgangselevene ut av skolen og blir møtt av jublende familie og venner, som holder opp skilt med elevenes navn og lykkeønskninger på.

Deretter er det vanlig at avgangselevene samler seg på lasteplanene til traktorer og lastebiler, og kjører rundt mens elevene fester.

Dagen etter skoleseremonien, er det ofte et ball. Flere steder markeres avslutningen på skolegangen med andre festligheter i flere uker før og etter avgangsseremonien.

Les også

Vi sjekker: Er russetiden helsefarlig?

Danskene kjører fra familie til familie

I Danmark markeres siste eksamen med at avgangselene blir tildelt hvite studentluer, lignende dem svenskene bruker.

Også danskene bruker lastebiler og busser i sin feiring, og avgangselevene kjører fra familie til familie, og får servert snacks og alkohol på hvert stoppested.

Festlighetene varer gjerne gjennom hele natten, før man noen dager senere har en formell avslutningserermoni der elevene får sine vitnemål.

Les også

Unge Høyre ber Røe Isaksen sette ned utvalg for å få flyttet eksamen til før russetiden

– Oppsto på 1800-tallet

Kulturhistoriker Anne-Sofie Hjemdahl har skrevet hovedoppgave om russefeiringens historie, og forteller at fenomenet oppsto på universitetet på 1800-tallet.

– Det var jo i utgangspunktet et initieringsrituale til Universitetet. For å bli tatt opp måtte du bestå examen artium og det var festing og ritualer knyttet til dette.

De nye studentene ble kalt russ og det ble holdt russelag.

– Hele det første året på Universitetet ble kalt russeåret. I 1884 ble eksamen artium flyttet til gymnasene. Festingen og endel av ritualene fulgte med.

Russetoget gjør seg klart til avgang i Frogner skoles skolegård i 1905. Foto: Oslo Museum

På slutten av 1800-tallet hadde man også politiske tog på 17. mai, og studentene og russen var en del av dette, forteller Hjemdahl.

Feiringen fikk etter hvert en annen karakter. Den ble et avskjedsritual til gymnaslivet og fikk etter hvert sine effekter som russelue (kom i 1905), stokk og biler.

Russ reiser med scooter i 1964. Foto: Oslo Museum

Hun tror russefeiringens fotfeste skyldes en sterk forankring i 17. mai.

– Tidligere markerte 17. mai starten på feiringen. Da vekket russen byen til live. 17. mai har enten vært slutten eller begynnelsen på feiringen og er på en måte navet i russefeiringen. Russen har en tradisjonell plass i offentligheten. Du forventer å se russ på 17. mai.

– Vanskelig å spå om fremtiden

Hjemdahl synes de er vanskelig å svare på om russetiden lar seg avvikle og om hun tror feiringen har utspilt sin rolle og vil forsvinne.

– Det er vanskelig å spå om fremtiden. Dette er jo ikke lenger et
akademisk rituale, mer et avskjedsrituale, men det virker jo som om det er veldig viktig for ungdommene å jobbe med dette i disse tre årene på videregående.

Les også

 1. Hurra for skamløse jenter som står frem! Nå tør jeg også.

 2. Flertall av rektorer vil endre eller fjerne russetiden

 3. Minst elleve russ anmeldte voldtekter i fjor

Les mer om

 1. Sverige
 2. Danmark
 3. Finland
 4. Russetid
 5. 17. mai