Femstjernersbevegelsen klart største parti, men ingen har flertall

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Opprørerne i Femstjernesbevegelsen og det innvandringskritiske Lega gjorde brakvalg. Men det er høyst uklart hvem som vil regjere Italia.

Luigi Di Maio (til høyre), statsministerkandidaten til Femstjernersbevegelsen, sammen med partiets grunnlegger, komikeren Beppe Grillo.

Opptellingen etter parlamentsvalget i Italia er ikke ferdig ennå, men det er klart at opprørske sentrumspopulister blir klart største enkeltparti.

Natt til mandag erkjente regjeringspartiet PD (sosialdemokratene) nederlaget.

– Dette er helt opplagt et klart nederlag for oss. Vi følger resultatene nøye og vil gjøre en evaluering i morgen tidlig, sa landbruksminister Maurizio Martina natt til mandag.

Men det er høyst uklart hvem som vil overta regjeringsmakten i landet. Ingen av koalisjonene ser ut til å få flertall, og det ligger an til langvarige og kompliserte forhandlinger.

Over 50 prosent av italienerne stemte på partier som beskrives som populistiske: Femstjernersbevegelsen, Lega og Italias brødre. Tilsammen ligger de an til å få 386 av 630 seter i underhuset.

Opprørsbevegelse størst

Resultatet er et sviende nederlag for de etablerte partiene i Italia. Femstjernersbevegelsen ligger an til å få 31,9 prosent av stemmene og dermed rekordresultat. Men opprørsbevegelsen har aldri sagt hvem de eventuelt vil samarbeide med.

Matteo Salvini har omskapt partiet La Lega fra først og fremst å være opptatt av uavhengighet for Nord-Italia til å bli euro-skeptisk og innvandringskritisk. Oppslutningen er mangedoblet i valget.

Høyrekoalisjonen til den tidligere statsministeren Silvio Berlusconi (81) ser ut til å ha best mulighet til å ta regjeringsmakten i Italia. Fordi han er dømt for skatteunndragelse kan ikke Berlusconi bli statsminister selv, så han vil måtte sitte i kulissene og trekke i trådene for å utøve makt.

Koalisjonen består av hans eget Forza Italia, ytre høyre-partiene Lega og Brødre av Italia og et mindre, sentrumsorientert parti.

Skuffelse for Berlusconi

Forza Italia hadde håpet å ende opp som største parti på høyresiden, men høyrepopulistiske Lega ligger an til å bli størst. Det vil være en stor skuffelse for Berlusconis parti og kan forkludre samarbeidet og kampen om posisjoner. Berlusconi skal være svært lite innstilt på å gjøre Lega-leder Matteo Salvini til statsminister.

Lega, tidligere kalt Lega Nord, ser ut til å ha økt oppslutningen fra 4 prosent i 2013 til 18 prosent i årets valg, ifølge prognosene. Partileder Matteo Salvini har endret partiets profil og gjort kritikk av EU og innvandring til hovedsaker.

Matteo Renzis sosialdemokrater gjorde et elendig valg.

Ifølge Skys prognoser ligger høyrekoalisjonen samlet an til å sikre seg 35,5 prosent av stemmene og 257 av 630 seter i underhuset. Dagens regjeringskoalisjon ligger an til å få rundt 24 prosent av stemmene.

Nordea Markets peker i morgentimene mandag på at det sprikende valgresultatet vil gjøre det vanskelig å få gjort noe med Italias problemer. Under overskriften «populism strikes back» skriver de at en regjering med Femstjernersbevegelsen og Lega vil være et «skrekkscenario» for finansmarkedene.

Lavere valgdeltagelse

– Du har gått ut på dato, ropte en toppløs demonstrant da Silvio Berlusconi skulle avgi sin stemme i Milano.

Det var på forhånd fryktet at stor velgerapati skulle gi lav valgdeltagelse. Ved forrige valg, i 2013, endte den på 75,4 prosent.

Denne gangen vil valgdeltagelsen ende på rundt 73,6 prosent, ifølge estimater fra meningsmålingsbyrået YouTrend.

Migrasjon var sentralt tema

I valgkampen har økonomi og innvandring vært de dominerende temaene. Levestandarden i landet har ikke vokst på 20 år og arbeidsledigheten er fortsatt på over 11 prosent.

Samtidig har strømmen av migranter over Middelhavet skapt mye uro i valgkampen. Flere partier har profilert seg på at de vil ta en strengere linje enn den sittende regjeringen. Berlusconi har blant annet lovet å deportere hundretusenvis migranter fra Italia, det samme har høyrepopulistiske Lega.

Ny sosialdemokratisk nedtur

Valgets store taper er det sosialdemokratiske partiet PD, som har sittet med regjeringsmakten siden 2013. De får bare 22 prosent på prognosene til Sky.

En fattig trøst for partileder Matteo Renzi kan være at han ikke er alene.

Det siste året har vært en katastrofe for sosialdemokratiske partier over hele Europa. I Nederland og Frankrike ble de nærmest utslettet i fjor vår, mens det tyske sosialdemokratiske partiet gjorde sitt dårligste valg siden 1949 i september. Noen uker før hadde det norske arbeiderpartiet gjort sitt svakeste valg fra en opposisjonstilværelse siden 1924.

Dersom PD nå mister makten i Italia, er det ikke én sosialdemokratisk ledet regjering igjen i noen av de store landene i Europa.

MER OM ITALIA: De var en del av det rike Europa. Nå kan landet ende i fattigklubben.