Verden

Jacob Zuma trakk seg som president i Sør-Afrika: – Jeg har ikke gjort noe galt.

– Veldig urettferdig, sier Sør-Afrikas skandaliserte president Jacob Zuma. Men onsdag kveld trakk han seg med øyeblikkelig virkning.

Jacob Zuma ga onsdag et TV-intervju etter at det ble kjent at han torsdag kan bli avsatt ved mistillitsvotum i Sør-Afrikas parlament.
 • Jørgen Lohne
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

– Ingen liv skal gå tapt i mitt navn, sa Jacob Zuma i talen før han erklærte at han går av med øyeblikkelig virkning. Det han viste til var de uroligheter som har vært mellom rivaliserende grupper i det regjerende partiet ANC.

Dermed er det klart for Cyril Ramaphosa som overtar som president fram til valget i 2019.

I et intervju med den sørafrikanske kringkastingen SABC onsdag erklærte Zuma at han ikke har gjort noe galt.

Ved 21.30 holdt Zuma en tale der han blant annet sa at regjeringspartiet ANC ikke hadde forklart hvorfor han skulle trekker seg. Han brukte mye tid på å understreke at hans avgang burde følge de reglene som er nedfelt i grunnloven, før han altså kunngjorde at han går av.

Vi sees

– Vi møtes igjen, en eller annen gang, sa han til det store oppbudet av pressefolk før han forlot lokalet.

Den 75 år gamle presidenten var kledd i sort dress da han møtte mediene i Pretoria. Det var langtfra noen angrende synder som nå gir seg som president. I talen gjentok han mye av det han har sagt i intervjuer de siste dagene.

Han roset ANC og understreket at hans mål har vært å bygge et demokratisk Sør-Afrika uten rasisme og sexisme. Zuma understreket at han fortsatt kom til å tjene ANC og det folket han elsket. Han sa også at han var glad for at han hadde fått anledning til å tjene det stolte folket i Sør-Afrika.

 • Sammen med Nelson Mandela frigjorde han Sør-Afrika fra apartheid. Nå blir Zuma avsatt av sine egne.

Uenighet, ikke tross

Nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika skulle torsdag ha stem tover et mistillitsforslag mot Zuma. Som krevde en forklaring på hva han har gjort galt.

– Ingen har greid å forklare hva jeg har gjort feil, sa Zuma onsdag til SABC.

– Jeg har behov for å bli orientert om hva jeg har gjort. Hva er vitsen med dette hastverket? sier han i intervjuet.

Uforståelig, mener Jacob Zuma om ANCs krav om at han går av straks. Bildeklipp fra onsdagens TV-intervju.

Zuma sier han ikke forstår hvorfor hans eget parti krever at han må gå av, at han ikke er blitt presentert for fakta om årsaken, og at fremgangsmåten gjør ham til «et offer».

Selv om han altså erklærer seg «uenig» i ANCs beslutning om å avsette ham, presiserte presidenten i TV-talen at denne uenigheten ikke innebærer at han vil «trosse» partiledelsen.

Han skal selv ha tilbudt partiets ledelse å gå av i juni. Ifølge presidenten foreslo han denne tidsrammen for å beholde enhet i partiet, og fordi han ønsket å være vertskap når Bric-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – møtes til konferanse senere i år.

Denne anledningen ville han ha benyttet til å introdusere sin etterfølger Cyril Ramaphosa til de øvrige lederne, hevder Zuma.

Politifolk med automatvåpen holder vakt utenfor Gupta-familiens boligkompleks i Johannesburg mens deres kolleger fra spesialenheten haukene – The Hawks – gjennomsøker eiendommen.

Væpnet aksjon mot milliardærer – tre pågrepet

Det stormer også rundt Gupta-familien, som granskes for sine bånd til presidenten. Sørafrikansk politi pågrep onsdag tre personer i en aksjon mot hjemmet til den mektige familien i Johannesburg. Aksjonen fant sted samtidig som ANC avventet svar fra Zuma etter at de ba presidenten om å gå av.

Et dusin politifolk fra politiets elitestyrke, de såkalte haukene (The Hawks), stengte av en gate som leder frem til de tre Gupta-brødrenes luksuriøse boligkompleks i forstaden Saxonwold i Johannesburg. Samtidig gikk deres kolleger til aksjon inne i bygningene.

Gupta-familien blir beskrevet som innflytelsesrik og styrtrik. Den består blant annet av tre indiske brødre som har skaffet seg en formue på gruvedrift, transport, teknologi og medier.

Familien anklages blant annet for å ha påvirket sammensetningen av Zumas regjering og for å ha sikret seg tildeling av offentlige kontrakter ved hjelp av bestikkelser. Ifølge familiens advokat var ingen av de tre brødrene blant dem som ble pågrepet.

– Mediene har misforstått dette. Ingen av Gupta-brødrene er pågrepet. Jeg kan ikke si hvem som er pågrepet, sier advokaten til nyhetsbyrået Reuters.

Atul Gupta, her avbildet i 2010, er en av de tre brødrene som mistenkes for nærmest å ha kuppet statsmakten i Sør-Afrika gjennom sine påstått korrupte forbindelser med president Jacob Zuma.

– Endelig blir noe gjort med dette. Disse fyrene må ut av vårt land. De må la oss i fred. De har gjort nok skade, sier Tessa Turvey, som onsdag morgen hadde tatt oppstilling ved politisperringene foran Gupta-familiens eiendom sammen med andre naboer.

Da en sivil politibil kjørte ut, klappet de for haukene, samtidig som de skrek ukvemsord til milliardærfamiliens sikkerhetsvakter, skriver Reuters.

Fem til syv flere personer blir trolig arrestert. Det er foreløpig ikke planer om å pågripe ministre i regjeringen, som ifølge rapporter i mediene har forbindelse til Gupta-familie, sier en kilde som kjenner politiets planer, til Reuters.

Det er ventet at de siktede vil bli fremstilt for en domstol torsdag.

Generalsekretær i ANC, Ace Magashule, opplyste onsdag formiddag at Jacob Zuma har resten av dagen til å bestemme seg for å gå av.

ANC ville bruke mistillit for å avsette Zuma

Zumas presidentskap, som har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon, vil uansett snart vært over.

Fristen ANC har gitt presidenten, utløp onsdag. Hvis han nektet å følge oppfordringen om å gå av nå, ett år før hans 2. femårsperiode utløper, ville regjeringspartiet støttet mistillitsforslaget som et av opposisjonspartiene har fremmet i nasjonalforsamlingen torsdag. ANC ville i et tillegg også redegjøre for sin begrunnelse for å stemme for mistillit mot sin egen president, opplyser partiledelsen.

Les mer om

 1. Korrupsjon
 2. Jacob Zuma
 3. Sør-Afrika
 4. ANC