Denise (3) ble funnet blødende i sølen: Kongo-krigere dømt for voldtekt av små jenter og spedbarn

En heksedoktor fortalte «Jesu hær» at jomfrublod kunne beskytte dem mot fiendens våpen. Derfor voldtok militssoldatene et 40-tall jenter under 12 år.

En voldtatt mor fotografert i 2011 mens hun trøster sin lille sønn. Voldtekt av kvinner og jenter er i tiår blitt brukt som våpen av rivaliserende væpnede grupper i Den demokratiske republikken Kongo. Dommene over militskrigerne i «Jesu hær» oppfattes som historiske.

Ifølge BBC var krigernes yngste offer bare åtte måneder, mens hun ifølge Reuters var halvannet år.

Dom i den grufulle saken ble denne uken avsagt i provinsen Sør-Kivu, nordøst i Den demokratiske republikken Kongo.

Kongo er blitt beskrevet som «verdens voldtektshovedstad», og voldtekt er blitt brukt som våpen her i tiår. Men selv i denne dystre sammenheng utmerker saken seg som særlig brutal og rystende: Aldri tidligere skal små barn gjentatte ganger ha blitt utpekt til ofre så systematisk og så målrettet.

At 11 gjerningsmenn nå er dømt til livstids fengsel, gir grunn til et forsiktig håp om at væpnede voldtektsmenn ikke lenger skal kunne regne med straffrihet, selv ikke i Kongo:

– Dette er et sterkt signal til alle som måtte tenke på å begå lignende forbrytelser, sier ofrenes bistandsadvokat, Charles Cubaka Cicura, til Reuters.

Organisasjonen Physicians for Human Rights betegner straffesaken og dommene som historiske, skriver NTB.

Voldtektene pågikk i årevis

De tiltalte fikk sin straff utmålt av en såkalt mobil domstol i landsbyen Kavumu, åsted for de cirka 40 barnevoldtektene i årene 2013 til 2016.

Det provisoriske rettslokalet var tettpakket da de militære dommerne slo fast at 11 medlemmer av Djeshi ya Yesu («Jesu hær») hadde gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. I tillegg til voldtektene ble flere av de tiltalte også dømt for drap.

Domstolen tilkjente familiene til hvert av ofrene som ble drept, 125.000 kroner i erstatning, mens ofrene som ble voldtatt av militssoldatene, ble tilkjent cirka 40.000 kroner hver.

Voldtok etter råd fra heksedoktor

Blant de dømte er militsens leder Frederic Batumike, folkevalgt til Sør-Kivus provinsforsamling. Det var han som søkte en «åndelig leders» rådgivning for å styrke gruppens slagkraft.

Heksedoktoren anbefalte voldtekt av små barn. Han hevdet at jentenes blod ville gi «Jesu hær» overnaturlig beskyttelse mot krigernes fiender – det vil si andre væpnede grupper som terroriserer sivilbefolkningen i landet der nesten to millioner mennesker bare i år har flyktet fra vold og overgrep.

De overtroiske militsmennene ble overbevist om at de ufattelige ugjerningene blant annet skulle gjøre dem immune mot skudd.

Machete plantet utenfor hytten

Det var som regel natt når «Jesu hær» kom for å hente jentebarna.

Slik beskriver britiske The Guardian det som skjedde da Denise (3) ble røvet ut av familiens hytte natten til 2. juledag 2015:

«Denises mor våknet etter midnatt og famlet etter datteren ved siden av seg på madrassen. Hun fant henne ikke. En jernstang, som vanligvis ble brukt til å blokkere inngangen, lå på gulvet. En machete var stukket ned i jorden på utsiden av åpningen. Kvinnen gjenkjente tegnene: Dette scenarioet hadde utspilt seg flere ganger i Kavumu de siste par årene.

Familien vekket naboene og organiserte letegrupper. På en eng like ved fant de Denise liggende i sølen, med bare sin rosa hettegenser på seg. Hun var blitt voldtatt og blødde.»

Dr. Denis Mukwege har spesialisert seg på behandling av voldtektsofre i Den demokratiske republikken Kongo. Her i Strasbourg i 2014, da han mottok Sakharov-prisen.

Fredspriskandidat dr. Mukwege gråt da han så skadene

Gynekologen Denis Mukwege bidro til opprullingen av saken da han i 2015 rapporterte om en voldsom økning i voldtekter i området.

Mukwege er flere ganger blitt nominert til Nobels fredspris for sin innsats for å hjelpe titusener av ofre for seksuell vold i Kongo. Man skulle dermed tro at den idealistiske legen forlengst hadde sett det verste av skader hensynsløse voldsmenn kan påføre jenter og kvinner.

Men da de små fra Kavumu ble lagt på Panzi-hospitalets operasjonsbord, gråt både den erfarne legen og hans stab.

– Når jeg behandler et barn som er så aldeles ødelagt, tenker jeg: Du reparerer bare, når du i stedet burde kunne forhindre, sier Denis Mukwege til The Guardian:

– Alle burde bli sjokkert av dette. Hvorfor blir de ikke det?

twitter.com/JorgenLohne

facebook.com/jorgenlohne