David Cameron etter Panama-avsløringene: Slik endret forklaringen seg dag for dag

Torsdag kveld innrømmet den britiske statsministeren at han tidligere eide andeler i sin fars skatteparadisselskap.

  • Øystein Aldridge

Storbritannias statsminister David Cameron har vært hardt presset denne uken.

Søndag kveld ble det kjent via lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonesca i Panama at hans avdøde far skjulte verdier fra skattemyndighetene ved hjelp av Mossack Fonesca.

I et intervju med ITV innrømmet Cameron torsdag kveld at han frem til 2010 eide aksjer i farens skatteparadisselskap, Blairmore Holdings Inc.

Cameron sier han solgte aksjene fire måneder før han ble statsminister.

Den britiske avisen The Telegraph har gått gjennom hvordan forklaringene har endret seg i løpet av uken.

Tok fire dager før innrømmelsen kom

Mandag morgen: Begynte med at en talsperson for statsministeren sa at saken er et «privat anliggende», og at Cameron heller ville konsentrere seg om hva myndighetene gjør.

Tirsdag ettermiddag: Cameron forsøkte å avdramatisere opplysningene om sin far. Men uttalelsene fungerte som bensin til bålet. Opposisjonslederen Jeremy Corbyn fra Labour krevde en offentlig granskning av saken.

— Når det gjelder min egen finansielle situasjon, eier jeg ingen aksjer. Jeg hever lønn som statsminister og jeg har noe sparepenger. Jeg har et hus som vi pleide å bo i og som vi nå leier ut mens vi bor i Downing Street. Det er alt jeg har. Jeg har ingen aksjer, ingen selskaper i skatteparadiser, ikke noe sånt, uttalte Cameron, ifølge The Telegraph.

Onsdag morgen: Uttaler en talsperson at det ikke finnes selskaper eller holdingselskaper i skatteparadiser som statsministeren, hans kone eller deres barn kommer til å ha fordeler av i fremtiden.

Torsdag ettermiddag: Forklaringen får en ny vending, da Cameron ble intervjuet av ITV:

— Som en følge av at min far var aksjemegler, eide jeg aksjer og andeler før i tiden. Jeg solgte alt sammen i 2010. Da jeg skulle bli statsminister ville jeg unngå at noen kunne si jeg hadde en annen agenda eller egeninteresse. Samantha ( Camerons kone ) og jeg hadde en felles konto. Vi eide 5000 andeler i Blairmore Investment Trust, som vi solgte i januar 2010. Dette var verdt noe sånt som 30.000 pund, sa Cameron.

Forsvarer farens forretninger

Ian Cameron var en av direktørene i investeringsfondet Blaimore Holdings. Fondet har base på Bahamas og skal aldri ha betalt skatt til Storbritannia.

I intervjuet med ITV torsdag ettermiddag forsvarte Camerons farens forretninger.

– Jeg vil være så tydelig som jeg kan om fortiden, nåtiden og fremtiden, fordi jeg har ingenting å skjule. Jeg er stolt over min far og det han gjorde, forretningene han etablerte og alt det andre, sa Cameron, sa han.

Cameron avviste at fondet ble dannet for å unngå skatt.

– Jeg mener mye av kritikken er bygget på misforståelser, nemlig at Blairmore Investment, et verdipapirfond, ble etablert for å unngå skatt. Det stemmer ikke.

Cameron sier videre at det ble etablert for at valutaregler ikke skulle gjøre det vanskeligere for folk som ville investere i selskaper verdsatt i dollar.

Reaksjonene fra den politiske opposisjon lot ikke vente på seg. Labour-leder Jeremy Corbyn krever at Cameron offentliggjør selvangivelsene sine.

En annen Labour-politiker, John Mann, skriver påTwitterat Cameron har «dekket over og villedet».

Fredag har det vært stille fra David Cameron, men andre britiske samfunnstopper fortsetter å uttale seg om Cameron og Panama Papers-avsløringen.

Jess Philips, som sitter i parlamentet for Labour, skriver i The Huffington Post at Cameron er en feiging som ikke var tidligere ute med å innrømme forholdene.

— Gjemt seg i fire dager

Leder Nicola Sturgeon i Det skotske nasjonalpartiet reagerer på måten innrømmelsen måtte hales ut av Cameron. Hun mener troverdigheten hans er knust.

— David Cameron må være helt åpen om sine skatteforhold. Etter å ha gjemt seg i fire dager er det nå klart at han hadde personlige fordeler av investeringene i skatteparadisselskaper, sier Sturgeon ifølge The Guardian.

Men statsminiserten får også støtte. James Quarmby, som leder seksjon for private formuer i advokatfirmaet Stephenson Harwood, sier ifølge The Guardian at Cameron er blitt involvert i skatteunndragelse fordi denne typen investeringer er så vanskelige å forstå.

Quarby sier blant annet at det er feil å omtale Blairmore Holdings som et skatteparadisselskap, at millioner av briter har gjort lignende investeringer, samt at løsningen er elendig dersom målet er å unngå skatt.