Verden

Tidligere FBI-sjef i ny bok: «Trump er ubundet av sannheten»

James Comey, FBI-direktøren som fikk sparken av Donald Trump i mai 2017, beskriver presidenten som «en mafiaboss-lignende figur», «en medfødt løgner som forsøker å viske ut skillet mellom politikk og håndhevelse av loven».

Tidligere FBI-direktør James Comey er ikke nådig mot Trump i ny bok.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Comeys beskrivelser av president Trump er et ødeleggende portrett, skriver Washington Post, ett av flere medier i USA som har fått tilgang til boken. Den kommer i salg først på tirsdag i neste uke.

Den avsatte FBI-direktøren mener Trump er «uetisk» og «ubundet av sannheten» og kaller hans lederskap av landet for «ego-drevet», skriver nyhetsbyrået AP.

 • Trump: – Jeg tok ikke opp samtalene med FBI-sjefen

Washington Post skriver at Comey i boken maler et ødeleggende portrett av en president som «bygde en kokong av alternativ virkelighet som han omsorgsfullt pakket rundt oss alle».

«Uten menneskelige følelser»

Comey beskriver Trump som en medfødt løgner og uetisk leder, uten menneskelig følelse og drevet av personlig ego, skriver Washington Post.

Detaljert forteller Comey i boken om episoder der Trump, etter hans mening, brøt regler og normer som skal beskytte FBIs uavhengighet. Trump skal ha forsøkt å presse Comey til å være lojal til ham.

Interaksjonen med Trump minnet Comey om hans tidligere karrière som statsadvokat mot mafiaen: «Den stille sirkel av samtykke. Sjefen i full kontroll. Lojalitets-edene. Vi-mot-dem-verdenssynet. Løgnen om alt, stort og smått, i tjeneste til en lojalitetskode som setter organisasjonen over moralen og over sannheten», skriver Washington Post.

Resultatet, skriver Comey, er «skogbrannen som er Trumps presidentskap». Han mener at omfanget av skogbrannen må begrenses.

Etterforskningen av Clinton

Den tidligere FBI-sjefen avslører i boken også nye detaljer rundt etterforskningen Hillary Clintons e-poster kort tid før presidentvalget i 2016.

Mange i det Demokratiske partiet anklaget Comey, som helt til nylig var republikaner, ødela Clintons sjanser for å vinne presidentvalget.

I boken forteller Comey om en samtale han etter valget hadde i Det hvite hus med daværende president Barack Obama.

Obama fortalte ham da at han hadde utnevnt ham til FBI-sjef på grunn av hans integritet og dyktighet.

«Jeg vil at du skal vite at ingenting, ingenting, har hendt det siste året som har gjort at jeg har endret mening», sa Obama til ham, forteller Comey.

Presidentens ord rørte Comey til tårer, forteller han i boken.

Les mer om

 1. Etterforskning
 2. FBI
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Politikk