Verden

Nord-Korea beskyldes for å omgå sanksjoner

Nord-Korea omgår sanksjoner og tjener milliarder på eksport, advarer FN-eksperter. Landet mistenkes også for å hjelpe Syria med å utvikle våpen. 

Nord-Korea får milliardinntekter fra eksport som er omfattet av FN-sanksjonene mot landet. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Nord-Korea fortsetter å eksportere nesten alle produktene som er forbudt gjennom FN-resolusjoner, noe som har gitt landet nærmere 200 millioner dollar i inntekter mellom januar og september i fjor, heter det i en FN-rapport som flere medier har fått tilgang til.

Inntektene tilsvarer drøyt halvannen milliard kroner etter dagens kurs. Rapporten er skrevet av et ekspertpanel for FNs sikkerhetsråd.

Kull, jern og stål står på listen over produkter som det lukkede diktaturet angivelig fortsatt klarer å eksportere.

– Mangler politisk vilje

Eksporten har fortsatt til tross for stadig nye sanksjoner som FNs sikkerhetsråd har innført mot Nord-Korea.

Sanksjonene er reaksjoner på Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og militære raketter. Over 90 prosent av landets eksport i 2016 er i dag forbudt i henhold til sanksjonene, ifølge myndighetene i USA.

Men FN-ekspertene hevder det er manglende politiske vilje til å håndheve straffetiltakene. Det skal ikke ha blitt satt av nok ressurser til å hindre at Nord-Korea bryter og omgår sanksjonene.

Syriske våpen

Det nordkoreanske regimet skal blant annet ha solgt kull til flere asiatiske land ved hjelp av falske dokumenter som oppgir at kullet kommer fra andre land enn Nord-Korea.

Nord-Korea beskyldes også for å hjelpe Syria og Myanmar med å utvikle våpen. FN-ekspertene har påvist salg av utstyr til Syria som kan brukes i produksjon av kjemiske våpen.

I rapporten vises det også til et ikke navngitt land som beskylder Nord-Korea for å ha sendt eksperter til anlegg i Syria hvor arbeid med kjemiske våpen angivelig pågår.

Regjeringen i Syria hevder på sin side at de eneste nordkoreanske ekspertene i landet jobber med saker knyttet til idrett.

Les mer om

  1. Nord-Korea