Verden

Russiske myndigheter bekrefter: 71 mennesker mistet livet i flystyrt

MOSKVA (Aftenposten): Passasjerflyet som var på vei til Orsk sør i Ural-fjellene, styrtet bare to minutter etter avgang. Da falt det brått 3000 fot på 20 sekunder.

Redningsarbeidere jobber i området der flyet styrtet.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Et passasjerfly på vei fra Moskva til Orsk i Orenburg styret kort tid etter avgang fra flyplassen Domodedovo i Moskva.

Det var 71 mennesker om bord da flyet styrtet, ifølge transportmyndighetene i Russland. Russiske transportmyndigheter bekreftet søndag kveld lokal tid at ingen overlevde styrten.

– Mannskap og passasjerer hadde ingen sjanse til å overleve kræsjet, sier en kilde i den russiske redningstjenesten til nyhetsbyrået Interfax.

Flyet tilhører Saratov Airlines og er av typen An-148.

Et An-148 passasjerfly av denne typen kræsjet i følge russiske medier ni mil fra Moskva i formiddag. Det var 71 mennesker om bord. Flyet var på vei fra Moskva til byen Orsk i Orenburg-regionen.

Falt 3000 fot på 20 sekunder - sendte ikke nødmelding

Saratov-flyet forsvant fra radaren to minutter etter at det tok av fra Domodedovo-flyplassen kl. 12.21.

Data fra Flightradar 24 viser at flyet falt fra en høyde på 6200 fot til 3000 fot på 20 sekunder, før dataoppføringen tar slutt.

– Det er på det rene at besetningen ikke har meldt fra om noen tekniske problemer på flyet, sier Svetlana Petrenko, talskvinne for den russiske havarikommisjonen, søndag kveld.

Øyenvitner forteller til russiske medier at de kunne se et brennende fly falle mot bakken ved landsbyen Stepanovskij, som ligger 20 kilometer fra flyplassen Domodedovo.

Passasjerflyet An-148 hadde 65 passasjerer og seks mannskaper ombord.

Ifølge russiske medier var to av passasjerene på flyet utenlandske, hvorav én sveitsisk statsborger. De øvrige passasjerene kom alle fra Orenburg-regionen, der byen Orsk ligger og dit flyet skulle, opplyser guvernøren i Orenburg.

Lokale medier viser bilder av fortvilte og gråtende pårørende som samlet seg på flyplassen i Orsk. Psykologer og annet helsepersonell er sendt til flyplassen for å hjelpe de pårørende, melder det lokale nettstedet Ural56.ru.

Ble påvist manglende vedlikehold

Det er kommet flere teorier om hva som skjedde:

Flere russiske medier, deriblant Interfax, hevdet først at flyet hadde kræsjet med et helikopter som fraktet post. Dette ble senere på kvelden kategorisk avvist av offisielle kilder.

Domodedovo-flyplassen i Moskva. Det var herfra et An-148 passasjerfly tok av i formiddag og forsvant fra radaren kort tid etterpå. Ifølge øyenvitner styrtet flyet ca 9 mil fra Moskva sentrum.

En annen teori er teknisk svikt.

Anonyme kilder ved flyplassen hevdet i flere russiske medier at piloten rapporterte om tekniske problemer rett etter avgang, men lydopptak publisert mandag morgen viser at det ikke stemmer.

En kontroll av flyet i november avslørte flere brudd på vedlikeholdsrutinene, skriver avisen Moskovskij Komsomolets.

Flyet var pålagt å skifte olje og vaske deler av motoren hver 375. time. Kontrollen før jul avdekket at det hadde gått 700 timer mellom hver gang flyet gjennomførte slikt vedlikehold, sier en kilde i det russiske luftfartstilsynet Rostransnadzor til avisen.

Kilder i etterforskningsgruppen sier til avisen RBK at det ble utført reparasjoner på flyets motor rett før avgang.

Det styrtede flyet skal heller ikke ha blitt aviset før avgang, ifølge avisen Mk.ru og Rns.

– Piloten besluttet ikke å gjennomføre avisingsprosedyre, sier en kilde i russisk luftfart til avisen.

Avising koster flyselskapet om lag 3000 kroner. Det har tidligere vært avdekket eksempler på hvordan mindre russiske flyselskaper dropper dette for å spare penger.

Konkurransen i russisk luftfart er blitt hardere som følge av den økonomiske krisen. Flere flyselskaper har gått konkurs de siste årene.

Vrakrester over stort område

Det var dårlig vær og kraftig snøvær i området da passasjerflyet forsvant fra radaren.

De første vrakfunnene viser at flyet gikk i stykker mens det fortsatt var i luften, ifølge den russiske nettavisen Medusa.

Vrakrester ble funnet over et stort område én kilometer fra hverandre, skriver Interfax..

En mann undersøker vrakrester i området der flyet styrtet. De første bildene fra stedet hvor flyet styrtet, bekrefter at flyet må ha gått i oppløsning oppe i luften. Årsaken er at vrakrestene er spredd utover et meget stort område.

Det russiske transportdepartementet sier at de vurderer alle mulige årsaker, inkludert det dårlige været, terror, teknisk svikt og eventuelle menneskelige feil. Russiske myndigheter bekrefter at de såkalte «svarte boksene» er funnet i området der det russiske passasjerflyet styrtet søndag formiddag.

Det russiske departementet for kriseberedskap melder at boksene, som inneholder ferdskriver og taleregistrator, er funnet sammen med to omkomme og deler av flyskroget.

Området der flyet krasjet er sperret av politiet. Det pågående søket etter omkomne foregår under krevende omstendigheter ettersom det både er mørkt og mye snø i området.

En skjermdump av ruten som An-148 skulle ta, som også viser hvor kort tid det tok før flyet styrtet.

– Hele huset ristet

– Vi hørte et voldsomt smell, og vinduene i huset gikk i stykker, forteller en nabo til avisen Kommersant.

– Hele huset vårt ristet.

President Vladimir Putin uttrykte i ettermiddag sine kondolanser til de etterlatte etter flyulykken. Han nedsatte også en spesialkommisjon som skal granske årsakene til ulykken, ifølge Kremls pressetjeneste.

Kommisjonen skal ledes av Russlands transportminister.

Forrige An-148 katastrofe: Kjørte for fort

Dette er den andre flykatastrofen med An-148 i løpet av de ti årene denne flymodellen har vært produsert.

Den forrige fant sted i 2011 i Belgorod i Russland.

I ettertid fikk pilotene skylden for ulykken. Granskningen viste at flyet kjørte 110 kilometer i timen raskere enn tillatt, noe som førte til at flyet begynte å brenne. Havarikommisjonen slo fast at pilotene misforsto instrumentene og ikke skjønte hvor fort de kjørte.

Les mer om

  1. Flyulykker
  2. Russland