Minst 70 drept i massive bombeangrep utenfor Damaskus

Minst 70 sivile ble tirsdag drept og hundrevis såret da regimet bombarderte opprørskontrollerte Ghouta ved Damaskus, ifølge SOHR og andre aktivister i Syria.

Dette bildet fra Hvite hjelmer viser ifølge gruppa en frivillig som bærer sin sårede sønn etter et bombeangrep i utkanten av Damaskus tirsdag. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP / NTB scanpix

Halvparten av de drepte er kvinner og barn, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Dødstallene stiger, sier Rami Abdulrahman, direktør i SOHR.

Aktivisten Mazen al-Shami, som befinner seg i østlige Ghouta, mener dødstallene er enda høyere.

– Regimet og russiske luftstyrker har drept 82 mennesker, hovedsakelig kvinner og barn, sier aktivisten.

Blodbadet skjer dagen etter at minst 31 sivile skal ha blitt drept i luft- og artilleriangrep fra syriske og russiske styrker mot det beleirede området.

– Sivile og barn massakreres mens verden tier, sier Abdulrahman.

FN trygler om våpenhvile

Angrepene fortsetter på tross av at FN har tryglet om en våpenhvile slik at nødhjelp kan slippe inn til de sivile. Angrepene mandag og tirsdag rammet flere distrikter i Øst-Ghouta, som sammen med Idlib-provinsen er ett av de siste opprørskontrollerte områdene i Syria.

Redningsarbeiderne i Hvite hjelmer har telt minst 55 drepte i 8 distrikter tirsdag, og tallet ventes å stige.

Flere mennesker ble begravd i ruinene av sammenraste bygninger.

29 drept mandag

Forstadsområdet Øst-Ghouta utenfor Damaskus er kontrollert av opprørere og har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker siden 2013. De om lag 400.000 innbyggerne lider under alvorlig mangel på mat og medisiner, og området blir så å si daglig utsatt for luftangrep.

Syriske regjeringsstyrker har trappet opp angrepene mot Øst-Ghouta den siste tiden.

Det verste av mandagens angrep rammet et marked i landsbyen Beit Sawa, der ti sivile, blant dem to barn, ble drept. I Arbin ble ni sivile, blant dem to barn og én redningsarbeider drept, ifølge SOHR.

Beleiret i over fire år

Totalt har rundt 100 mennesker blitt drept i artilleri- og luftangrep i Øst-Ghouta de siste to dagene, og til sammen er flere hundre såret. Regner man med de siste 45 dagene med kamper i Øst-Ghouta, dreier det seg om minst 350 drepte, blant dem minst 75 barn, ifølge SOHR.

I tillegg har anslagsvis 78 mennesker, hvorav 10 barn, blitt drept av opprørere som har skutt mot Damaskus og dens forsteder siden november, ifølge tall fra SOHR.

FN har gjentatte ganger advart om at det ikke lar seg gjøre å distribuere de store mengdene med varer som trengs, som følge av pågående kamper og vanskelige ordninger med å oppnå tillatelser.

Kjemiske våpen

Tidligere tirsdag varslet FNs granskingskommisjon for Syria at den har mottatt «flere meldinger, som nå er under gransking, om at bomber som angivelig har inneholdt klorgass, har blitt brukt i byene Saraqeb i Idlib og i Douma i Øst-Ghouta».

Kommisjonens leder Paulo Pinheiro beskriver det syriske regimets beleiring av Øst-Ghouta, og regimets bombeangrep, som «internasjonale forbrytelser».

Pinheiros uttalelser kom dagen etter at USA i FNs sikkerhetsråd på nytt anklaget regimet i Syria for å bruke klorgass i angrep mot opprørskontrollerte områder. Det foreligger «åpenbare bevis fra dusinvis av ofre», uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Sikkerhetsrådet gikk imidlertid ikke med på noen fordømmelse fordi Russland nektet. USA fører en «propagandakampanje» og fremmer falske anklager mot Syrias president Bashar al-Assad, uttalte den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzia.