Verden

New York Times: - CIA har også drevet avlytting

CIA har også avlyttet telefonsamtaler inn og ut av USA, ifølge New York Times.

Den amerikanske etterretningstjenesten skal ha betalt telegiganten AT&T for samtaleregistre.

  • Martin Skjæraasen

Ifølge New York Times gir CIA USAs nest største mobilselskap numre til mistenkte terrorister i utlandet. Tilbake får de en oversikt over hvem som har ringt disse, både fra inn— og utland.

For dette får AT&T 10 millioner dollar i året, opplyser ikke navngitte kilder til avisen.

Bevisst dobbeltarbeid

Siden CIA ikke har myndighet til å overvåke slik aktivitet som foregår på amerikansk jord, er de siste sifrene i numrene CIA får oversendt, skjult ved utgående samtaler.

CIA kan imidlertid videresende listene til FBI, som kan kreve at AT&T gir dem de fullstendige numrene. FBI har ansvaret for krimetterforskning innenfor USAs grenser og utveksler iblant slik informasjon med CIA, ifølge New York Times' kilder.

I avsløringene til avhopper Edward Snowden har det kommet frem at også NSA, en annen enhet i USAs enorme etterretningsapparat, har avlyttet data- og telefonaktivitet.

Les også

Snowden: Jeg hadde rett

Ifølge New York Times' kilder har CIA likevel god grunn til å drive sin egen overvåkning. I jakten på terrorister, som er blitt en av CIAs hovedoppgaver etter angrepene 11. september 2001, må de ofte innhente informasjon raskt.Den enkleste måten å unngå forsinkelser, er å styre overvåkningen selv, blir avisen forklart.

— Ingen kommentar

AT&T har samarbeidet med amerikanske myndigheter tidligere. Selskapet lot eksempelvis George W. Bush få tilgang til sine servere i etterkant av terrorangrepene i 2001.

Hverken AT&T eller CIA vil imidlertid kommentere New York Times' nye avsløringer.

— Vi jobber hardt for å ivareta våre kunders personvern i henhold til loven. Vi kommenterer ikke saker som dreier seg om nasjonens sikkerhet, sier AT&Ts talsmann Mark Siegel til avisen.

Avsløringen havner i en stadig langre rekke av skandaler amerikanske myndigheter må håndtere. Washington driver allerede omfattende brannslukking i Europa, etter at det kom frem at NSA har overvåket blant andre Tysklands forbundskansler Angela Merkels privattelefon.