«Fransk arroganse har mistet sin sjarm». Nå hagler fornærmelser og skittkasting mellom Italia og Frankrike.

BRUSSEL (Aftenposten): De har alltid kranglet om hvem som er best i fotball, har de mest elegante motehusene og det beste kjøkkenet. Men nå har den vennskapelige krangelen ført til politisk isfront.

Frankrikes president, Emmanuel Macron står ikke særlig høyt i kurs hos makthaverne i Italia. Denne uken toppet konflikten seg. Den franske ambassadøren ble hjemkalt fra Roma. Sist det skjedde, var etter 2. verdenskrig.

Munnhuggeriet, fornærmelsene og ydmykelsene har pågått siden Italias høyrepopulistiske regjering kom til makten i mars i fjor. Men i forrige uke eksploderte det.

«Den alvorligste diplomatiske krisen siden 2. verdenskrig», meldte fransk UD.

Italias to sterke menn, innenriksminister Matteo Salvini fra ytre høyre-partiet Liga og visestatsminister Luigi Di Maio fra populistiske Femstjernersbevegelsen, pekte tidlig ut Frankrikes president Emmanuel Macron som hovedfiende nummer én.

Og Macron la heller ikke skjul på at de italienske makthaverne sto i veien for hans prosjekt: Et føderalt, globalt og mer integrert EU.

Franskmennene har fått nok av fornærmelser, grunnløse anklager og provokasjoner fra disse to: Italias visestatsminister, Luigi Di Maio (t.v.) og innenriksminister Matteo Salvini.

Kastet dartpiler på Macron

Rekken av beskyldninger og fornærmelser er lang. Men lenge ble de ansett som en barnslig krangel -nærmest på sandkassenivå. Men utover høsten har alvoret tiltatt:

  • Under VM-finalen i fotball i fjor sommer, mellom Kroatia og Frankrike, fråtset italienske medier seg i omtaler av typen «det eneste landet som heiet på Frankrike, var Frankrike».
  • I høst skal et bilde på Twitter ha vakt oppsikt. Det viser innenriksminister Salvini som angivelig morer seg med å kaste dartpiler på Macrons ansikt i en fritidssammenheng.
  • Rett etter at Salvini overtok posten som innenriksminister, skal meldingen til Paris ha vært følgende: «Fransk arroganse har mistet sin sjarm». Sett fra Roma var den franske regjeringen en gjeng «anti-italienske snobber».
  • Deretter leverte samme Salvini følgende melding i retning Paris: – Jeg håper franskmennene vil fri seg fra sin forferdelige president».
  • I rekken av fornærmelser kom denne nylig fra leder av Femstjernersbevegelsen, Di Maio: -Frankrikes fortsatte kolonisering av Afrika er årsaken til dagens flyktningkrise i Europa.
Dette bildet sjokkerte president Emmanuel Macron og det franske utenriksdepartementet: Det viser den italienske visestatsministeren, Luigi Di Maio i møte med lederne i den franske protestbevegelsen, «Gule vester», rett utenfor Paris. Di Maio er nummer fire fra høyre.

Dette utløste den diplomatiske krisen

Men det som utløste den politiske krisen, var visestatsminister Luigi Di Maios uanmeldte besøk til Paris i forrige uke. Møtet ble kjent gjennom et bilde han la ut på Instagram. Det viste at han hadde hatt møte med lederen for protestbevegelsen «Gule vester».

Teksten fikk det til å koke over i Élysee-palasset: Di Maio skrev: «Dette er en vakkert møte, det første av mange vi planlegger.

Og for riktig å vri kniven rundt: «Vinden har snudd over Alpene. Jeg gjentar. Vinden har snudd over Alpene».

Minutter etter ga franskmennene beskjed om at den franske ambassadøren i Roma ville bli hjemkalt på dagen. Det har bare skjedd én gang tidligere, og det var rett etter andre verdenskrig.

– En uakseptabel provokasjon

Tålmodigheten med italienske fornærmelser og sjikane tok slutt for franskmennene i forrige uke.

– I flere måneder er vi blitt utsatt for gjentatte fornærmelser, grunnløse angrep og uakseptable provokasjoner. De viser en mangel på respekt for demokrati og demokratiske valg fra et land vi anser for å være vår venn og allierte, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

Det hjalp heller på humøret at en av lederne Di Maio møtte, flere ganger offentlig har sagt at Macron burde erstattes med en «general».

Misliker hverandres «romanser»

Denne «romansen» hater de franske makthaverne: Italias Matteo Salvini og Frankrikes Marine Le Pen.

Som om ikke dette skulle være nok: Frankrike misliker sterkt at makthaverne i Roma til stadighet pleier tette bånd med Frankrikes høyrepopulistiske dronning, Marine Le Pen. Også det i Paris. Salvini er en nær alliert av Marine Le Pen og samarbeidet mellom de høyreorienterte kreftene i Europa er intensivert foran valgene til EU-parlamentet i mai.

Og i Roma misliker duoen Salvini/ Di Maio den nye samarbeidsavtalen mellom Tyskland og Frankrike, som de ser på som en sterk motallianse til de populistiske kreftene i Europa.

Og denne romansen hater de italienske makthaverne: Frankrikes Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel.
Les også

Demonstrasjoner i Paris for 13. helg på rad

... og krangler om kunst

På toppen av dette kommer nå en delikat kunstfeide. Nå krangler de to landene om Leonardo da Vinci var mest fransk eller italiensk. I forbindelse med 500-årsfeiringen av den store renessansekunstnerens død, ønsket museet Louvre å låne noen kunstverk fra Italia.

I 2017 lovet den daværende regjeringen i Roma å stille viktige verk til disposisjon. Nå har pipen fått en annen lyd: «Leonardo er italiensk, han bare døde i Frankrike». Det var beskjeden fra Lucia Borgonzoni, statssekretær i det italienske kulturdepartementet.

At Frankrike forsøker å tilrane seg «eierskap» til den italienske maleren, ble også bekreftet i fjor sommer. For å hylle det franske VM-gullet i fotball, la Louvre ut et redigert bilde av Mona Lisa i fransk landslagsdrakt.

Det falt heller ikke i god jord hos italienerne, naturlig nok.