Verden

Dødstallet 11. september endelig fastslått

Over to år etter terroraksjonen mot World Trade Center tror myndighetene i New York at de er kommet frem til et endelig dødstall.

Etter at tre navn ble fjernet fra listen i siste minutt, mener myndighetene at det var 2749 mennesker som ble drept da to kaprede fly ble styrt mot tvillingtårnene.

De tre siste ble fjernet fordi det aldri har vært mulig å fastslå at de faktisk ble drept under angrepet, selv om familiene deres meldte dem savnet samtidig.

I løpet av de to årene som er gått siden angrepet 11. september 2001, er tallet på døde stadig blitt redusert i forhold til de første beregningene om at 6700 mennesker var savnet.

Bare 1538 ofre er faktisk identifisert på grunnlag av fysiske levninger som ble funnet i kaoset av brente bygningsrester, knust betong, glass og stål.

Uidentifiserte levninger er tatt vare på i håp om at nye metoder i fremtiden kan hjelpe til med å identifisere dem.

Problemet har hele tiden vært å fastslå hvor mange av dem som ble meldt savnet som faktisk ble drept i angrepet.

For å fastslå det endelig dødstallet har myndighetene i tillegg til familienes savnet-meldinger også krevd dokumentasjon fra arbeidsgivere eller offentlige myndigheter som sannsynliggjør at savnede var i bygningene den morgenen terroraksjonen fant sted.

De første justeringene av dødslistene skjedde da navn som var oppført flere ganger, eller folk som ble meldt savnet i forbindelse med falske forsikringskrav, ble fjernet.

De 2749 inkluderer alle som ble drept i tvillingtårnene, blant dem politi og brannfolk, samt passasjerene og besetningene på de to kaprede flyene.

I tillegg ble 184 mennesker drept da et fly styrtet inn i Pentagon, og 40 passasjerer og besetningsmedlemmer døde da et kapret fly styrtet i Pennsylvania.

Dermed er det totalt 2973 mennesker som ble ofre for terroraksjonene 11. september 2001. De 19 kaprerne er ikke medregnet.

(NTB-AFP-Reuters)