Taliban steinet Rokshana til døde da hun ville rømme fra tvangsekteskap

Rokhshana (19) ble gravd ned i bakken så bare hodet var synlig. Så begynte de turbankledte mennene å kaste stein.

Dette bildet er hentet fra videoen som viser steiningen av 19 år gamle Rokhshana.
  • Reidun J. Samuelsen

Hendelsen fra sentrale Afghanistan ble filmet av tilskuere med mobiltelefon, og videoen er lagt ut på internett. Klippet viser hvordan Rokhshana skrikende ber for sitt liv, mens den dumpe lyden av steiner som treffer henne blir tydeligere. BBC skriver at hun desperat bekjente sin muslimske tro. Til ingen nytte.

Det er flere hendelser som tyder på at utviklingen går fra vondt til verre i Afghanistan etter at internasjonale styrker trakk seg ut ved årsskiftet.

Nyheten om steiningen kommer samtidig med at Taliban tar kontroll over nye områder i det krigsherjede landet.

— Utroskap

Ifølge politimesteren i Ghor-provinsen, general Mustafa, var det Taliban som beordret steiningen som ble gjennomført i forrige uke. Terroristene mente hun hadde gjort seg skyldig i utroskap.

— Hun ble stanset i fjellene, mens hun forsøkte å flykte med en mann. Politiet etterforsker drapet, og forbryterne vil snart bli arrestert, sier Mustafa til Tolo News.

Steining ble forbudt i Afghanistan i 2013.

Kjæresten pisket

Rokhshana ville rømme fra et ekteskap med en eldre mann. Hun flyktet sammen med en 23 år gammel mann, som skal være kjæresten, ifølge Radio Free Europe.

Han ble idømt piskeslag for fluktforsøket.

Det er uklart hvorfor han fikk en mildere dom, men det skal være flere eksempler på at Taliban behandler menn noe mindre strengt enn kvinner. Ifølge lokale myndigheter var det både Taliban og lokale religiøse som dømte Rokhshana til døden i landsbyen Ghalmin.

Les også – kan realityserier på TV hjelpe Afghanistans kvinner?

Les også

Tyrkisk såpeopera gjør mer for afghanske kvinner enn politikere, soldater og all verdens likestillingsarbeid

— Første steining i år

Guvernøren i Ghor, Seema Joyenda, bekrefter at Rokhshanas familie hadde bestemt at hun skulle giftes bort mot sin vilje.

— Dette er den første hendelsen av steining i dette området i år, men det vil ikke bli den siste, sier Joyenda, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hun er den ene av to kvinnelige guvernører i Afghanistan.

— Kvinner har det vanskelig over hele landet, men det er spesielt problematisk i Ghor der konservative holdninger dominerer, sier Seema Joyenda. Det er tydelig at andre enn myndighetene styrer over deler av hennes provins.

En kvinne får sin straff, 100 offentlige piskeslag i Ghor-provinsen. I likhet med Rokhshana, som var fra samme provins, var hun dømt for utroskap.

Har Vesten mislyktes i Afghanistan?

Et av Norges argumenter for å gå militært inn i Afghanistan, var intensjonen om å skape et bedre samfunn for kvinnene i landet. Har Vesten feilet?

— Det internasjonale engasjementet har løftet kvinnerettigheter høyt på agendaen i Afghanistan, og bidratt til å øke andelen kvinnelige politikere og generelt sett gi flere kvinner posisjoner i det sivile samfunnet. Men det er klart, denne grusomme nyheten fra Ghor-provinsen viser at kvinnene på landsbygda er vanskelige å nå, sier Kristian Berg Harpviken på en dårlig telefonlinje fra Afghanistans hovedstad Kabul.

Harpviken er direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO.

Taliban tar nye områder

I oktober gikk Taliban inn i provinshovedstaden Kunduz. Afghanske regjeringsstyrker viste liten vilje til å slåss, og opprørerne har nå kontroll over dette viktige området i nord.

Det er første gang siden den amerikanskledede invasjonen i 2001 at Taliban har kontroll i en større by. Etter at opprørsgruppen tok kontroll over byen slapp de fri flere hundre fanger fra hovedfengselet og kunngjorde planer om å innføre sharialov, skriver NTB.

Kunduz er et viktig strategisk knutepunkt, blant annet fordi mye av narkotikatrafikken går gjennom byen. Byen var også Talibans siste høyborg før regjeringsstyrker tok kontroll over byen i 2001.

Hvor sterke er islamistene?

En talibankriger poserer for et bilde i sentrum av Kunduz, etter at ekstremistene tok kontroll over byen.

Hvilke områder ekstremistene faktisk kontrollerer, er vanskelig å få svar på.-Taliban har tatt kontroll i flere områder etter at det internasjonale militære nærværet ble trappet ned. Hvor store områder det er snakk om, avhenger av hvem du spør. Dette er politikk sier Harpviken.

Flere NATO-land haret fortsatt militært nærvær i landet, i hovedsak for å bistå afghanske sikkerhetsstyrker. Amerikanerne skal ha trappet opp igjen luftstøtte-operasjoner i områder der regjeringshæren kjemper mot opprørsgruppene.

Ny leder skal vise muskler

Talibans offensiv mot Kunduz antas å ha sammenheng med at terrorgruppen har fått utnevnt en ny leder, Akhtar Mohammad Mansour.

— Det er viktig for ham å vise internt at han er en sterk leder, kommenterer Harpviken.

Mansours formelle overtagelse av Taliban antas også å ha skapt et dårligere klima for forhandlinger mellom den afghanske regjeringen og de militante islamistene.

Samtidig har hans inntreden som leder ført til at flere Taliban-grupper har meldt overgang til IS. Det kan gjøre det enda vanskeligere å forhandle om fred i Afghanistan.

Les også nyhetssaken der en ser på likheter mellom Talibans angrep i Kunduz, og IS' angrepsmetoder:

Les også

– Taliban-angrep minner om IS-overtagelsen av Mosul

IS mot Taliban?

Den siste tiden er det kommet nyhetsmeldinger om at ulike opprørsgrupper i Afghanistan sverger troskap til Den islamske stat (IS). Det er neppe noen god nyhet for Afghanistans kvinner.

-Håpet er at disse gruppene som nå sier de tilhører IS, ikke har noe særlig kontakt med IS i Syria og Irak. Det ser først og fremst ut til å være opprørere som har kommet på kant med Taliban lokalt, samt internasjonale islamister som kjemper sammen med dem. De står spesielt sterkt øst i Nangarhar, i Helmand-provinsen i sør, og i Nord, i Kunduz-området, sier Kristian Berg Harpviken.

Jobbene forsvant med NATO og USA

Det er blitt vanskeligere for afghanere flest, etter at internasjonale styrker trakk seg ut av landet.

-Jeg tror regjeringen underestimerte effekten av uttrekningen. Utlendingene skapte mange arbeidsplasser og mulighetene for forretningsvirksomhet var gode. Nå opplever landet en alvorlig økonomisk tilbakegang. Folk mister jobbene sine, og flere mister fremtidshåpet sier Kristian Berg Harpviken fra Kabul.

«Islamistiske militante vil ta flere områder»

En gruppe FN-eksperter lanserte i dag rapporten «Alert, Early Warning and Readiness Report», der de spår at krisen i verdens uroområder kommer til å forsterke seg det neste halvåret, skriver NTB.

Om Afghanistan skriver FN-ekspertene at islamistiske militante vil ta flere områder i det krigsherjede landet. De mener behovet for humanitær bistand vil øke de neste årene.