Verden

Cox var fersk i politikken, men allerede en stjerne

Jo Cox blir beskrevet som en av de mest lovende i britisk politikk. Her fotografert ved husbåten hun og familien bodde i.

Jo Cox blir av mange beskrevet som en av de mest lovende politikerne i Storbritannia.

  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Jo Cox, som ble brutalt drept torsdag, var realtivt ny i politikken. Hun hadde tilbrakt mesteparten av karrieren med å jobbe for veldedige organisasjoner. Cox var 41 år, og hadde to barn.

Hun begynte som parlamentsmedlem i mai i fjor, og representerte et distrikt i utkanten av Leeds, Batley and Spen, for Labour-partiet.

Financial Times beskriver henne som en av de mest lysende stjernene i det britiske parlamentet.

Trodde på en bedre verden

«Jo trodde på en bedre verden og kjempet for det hver dag av livet sitt med en energi og en livsglede som ville ha slitt ut de fleste,» skriver Brendan Cox, ektemannen til Jo Cox, i en uttalelse.

«I dag begynner et nytt kapittel i livene våre. Ett som er vanskeligere, mer smertefullt, mindre lykkelig og mindre fylt av kjærlighet. Jeg og vennene våre og familien vil måtte jobbe hvert minutt av livet vårt for å elske og dyrke barna våre og kjempe mot det hatet som drepte Jo.»

Han skriver også at Cox ville ønsket at «vi alle forente oss i kampen mot hatet som drepte henne.»

Cox jobbet i en periode som rådgiver for Sarah Brown, konen til tidligere statsminister Gordon Brown.

«Jo brydde seg om alle, men hun hadde en spesiell omsorg for de mest sårbare og de fattigste i verden,» skrev Brown i en uttalelse torsdag kveld.

Bodde på husbåt

Cox og familien bodde på en husbåt på Themsen, nær Tower of London. Parlamentsmedlemmet snakket til Financial Times om sin utradisjonelle bolig i april.

Cox hadde bodd på båter i ti år, ifølge avisen, opprinnelig i Oxford og deretter i hovedstaden. Etter at hun ble valgt bodde de på husbåten på ukedager, og hjemme i distriktet hennes nær Leeds i helgene.

– Dette er et lite samfunn, veldig kreativt, med kunstnere, filmregissører, arkitekter - og det er en miljøvennlig måte å bo på, sa hun til FT.

Interesse for Syria

Til tross for at hun var fersk i underhuset, markerte Cox seg som en politiker med spesiell interesse for utviklingsland. Hun var også opptatt av situasjonen i Syria, skriver The Financial Times i en profil.

Cox var også en av dem som opprinnelig nominerte Jeremy Corbyn som leder for Labour, men skiftet senere mening, og kritiserte ham i en artikkel.

Ble bevisst på Cambridge

Cox gikk på Cambridge, og det var på universitetet at hun ble politisk bevisst. Hun beskriver sin politiske oppvåkning slik i en artikkel i The Yorkshire Post (via The Guardian):

«Jeg var aldri politisk eller spesielt stor Labour-tilhenger som barn og ungdom. Det kom med å være på Cambridge, hvor jeg skjønte at det betød noe hvor du kom fra, hvordan du snakket...hvem du kjente. Jeg snakket ikke riktig og kjente ikke de riktige folkene. Jeg pakket tannpasta på en fabrikk der min far jobbet om sommeren, og alle andre hadde tatt et friår. For å være ærlig ga opplevelsen fra Cambridge meg en smell som varte i omtrent fem år,» fortalte Cox the Yorkshire Post.

Veldedig arbeid

Jo Cox hadde en karriere bak seg i veldedige organisasjoner før hun ble valgt inn i parlamentet. Hun var lenge tilknyttet organisasjonen Oxfam. Hun bodde både i New York og Brussel i denne perioden. Cox har også arbeidet for Bill and Melinda Gates Foundation og Freedom Fund, der hun jobbet med å utrydde slavearbeid.

«Jo vill ikke angret på noe. hun levde livet til det fulleste,» skrev ektemannen Brendan Cox.