Verden

Utvekslingsavtale skal være klar for Frode Berg. Han skal byttes med russisk storspion, ifølge litauiske etterretningskilder.

En utvekslingsavtale som omfatter Frode Berg kan nå være klar, ifølge litauisk avis. Ifølge anonyme litauiske kilder har Litauen gått med på å utveksle russisk storspion mot «nordmann fengslet i Russland».

Den spiondømte nordmannen Frode Berg i domstolen i Moskva.
  • Per Anders Johansen
    Journalist
  • Lene Skogstrøm
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Russland og Litauen skal ha blitt enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann, ifølge kilder i den litauiske sikkerhetstjenesten som er intervjuet av den litauiske avisen Baltic News Service.

Det kan være et gjennombrudd for den spiondømte nordmannen Frode Berg, som har sittet fengslet i Lefortovo-fengselet til FSB i Moskva siden desember 2017.

«Utvekslingsavtalen inkluderer også en norsk statsborger som er dømt i Russland», sier en anonym tjenestemann i litauisk sikkerhetstjeneste.

Avisen navngir ikke Frode Berg, men Berg er den eneste nordmannen som sitter fengslet i Russland dømt for spionasje.

Frode Berg og hans russiske forsvarer Ilja Novikov i byretten i Moskva da dommen mot nordmannen ble lest opp 16. april 2019.

Russisk storspion mot Berg og to litauere

Ifølge avisen har Litauen gått med på utveksle den russiske statsborgeren Nikolai Filiptsjenko mot to litauere og en nordmann.

Filiptsjenko ble nylig ble dømt til 10 års fengsel for å spionere for FSB.

Ifølge den litauiske avisen skal den spiondømte russeren også utveksles med de to litauerne Jevgenij Mataitis og Aristid Tamoshaitis, som ble dømt for spionasje i Russland i 2016.

Beslutningen om å gå med på en utvekslingsavtale skal ha blitt tatt i det statlige forsvarsrådet i forrige uke under ledelse av den litauiske presidenten, hevder den litauiske avisen. Prosessen skal imidlertid ha blitt utsatt på grunn av noen uavklarte juridiske spørsmål.

25. oktober er det 75 år siden sovjetiske soldater innledet frigjøringen av Øst-Finnmark, noe som skal markeres med en stor feiring i Kirkenes. Flere kommentatorer har påpekt at dette ville vært en god anledning for russiske myndigheter til å utlevere Frode Berg.

Les også

Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning

Hvor troverdig er opplysningene?

Den litauiske avisen Baltic News Service (BNS) oppgir ikke kildene sine, men henviser til anonyme kilder. Ingen kilder i Norge har ønsket å bekrefte opplysningene overfor Aftenposten.

Siden avisen henviser til anonyme kilder, er det dermed en fare for at opplysningene er feil.

Opplysningene er heller ikke kommentert fra russisk side. Artikkelen til BNS er imidlertid også omtalt i den russiske avisen RBC.

Tirsdag i forrige uke fikk det litauiske parlamentet et lovforslag til hastebehandling, som gir presidenten i landet rett til å benåde personer som er dømt for spionasje og inngå avtaler om utveksling.

Påstandene i artikkelen er i seg selv så følsom at lekkasjen i seg selv kan påvirke prosessen og føre til at utvekslingsavtalen går i vasken.

Inntil en eventuell utveksling har funnet sted, er ingenting sikkert for Frode Berg.

På den andre siden regnes BNS for å være en seriøs nyhetskilde i Litauen, og er et av de største nyhetsbyråene i Litauen, Estland og Latvia. BNS samarbeider med både Reuters, Agence France-Presse og Interfax, og var eid av den store finske mediegruppen Alma Media frem til mars 2014.

At Russland skulle ønske å utveksle en spiondømt russere med tre utlendinger, er i seg selv ikke uvanlig. I flere tidligere avtaler har Russland vært villig til å utveksle flere personer for å få hjem en russisk statsborger.

– Kreves mer fotarbeid når tre land er involvert

Jardar Nuland Østbø er førsteamanuensis ved Senter for sikkerhetspolitikk på Institutt for forsvarsstudier. Russlandeksperten vil ikke spekulere over hvor troverdig nyheten fra den litauiske avisen er.

– Men det er en relativt vanlig praksis å utveksle spiondømte mellom land. Det er en behagelig løsning for begge parter, men enklere når det foregår mellom to land, sier han.

- Fordi Norge ikke selv har hatt en russisk fange som egen «valuta» å utveksle, har vi vært avhengige av å forhandle med et tredjeland. Litauen er en alliert i NATO, om enn ikke et land som står Norge veldig nær. Derfor kreves det mer fotarbeid, det er mer komplisert og har dermed tatt mer tid, sier han.

Østbø påpeker at få land ønsker å være bekjent av å ha borgere som har tjent sitt land i andre lands fengsler.

– Og her er ikke Russland så forskjellig fra Norge.

Slik svarer Bergs advokater

– Det er veldig bra hvis dette er riktig, men jeg har ikke fått noen bekreftelse på dette. Dette kan være en lekkasje, sier Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes.

Han utelukker ikke at opplysningene kan være riktige, men sier at han ikke har mulighet til å bekrefte opplysningene.

Risnes sier til NTB at enhver granskning av historien tilsier at denne typen saker løses gjennom en utveksling.

Aftenposten har vært i kontakt med Ilja Novikov, Bergs russiske advokat. Han skriver at han ikke ønsker å kommentere disse opplysningene.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov har ikke ønsket å kommentere saken, skriver den russiske avisen RBC.

UD: Jobber langs ulike spor

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere den konkrete nyhetsmeldingen fra den litauiske avisen, men kommenterer opplysningene slik:

«Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge. Dette har vi formidlet til russiske myndigheter. Frode Bergs sak håndteres på den måten vi mener er best egnet til å ivareta hans interesser, og vi jobber langs ulike spor. Utover det går vi ikke ytterligere i detalj rundt oppfølgingen.

Dette er en krevende sak, og vi har forståelse for at det er en stor påkjenning for Frode Berg, de som står han nær og lokalsamfunnet i Kirkenes. Som en del av den konsulære bistanden utenrikstjenesten tilbyr, besøker ambassaden i Moskva Berg jevnlig. Ambassaden gir i tillegg praktisk bistand i forbindelse med levering av mat og overføring av penger. Departementet er i løpende kontakt med Bergs familie i Norge. Utenrikstjenesten har også kontakt med Bergs advokater Risnes og Novikov, i henholdsvis Oslo og Moskva».

Nikolai Filipsjenko, som ble dømt for å ha rekruttert litauiske sikkerhetsvakter for å installere skjulte mikroner i presidentpalasset i Vilnius.

Mannen med skjulte mikrofoner i presidentpalasset

Russeren Nikolai Filipsjenko, som ifølge den liauiske avisen skal utveksles mot to litauere og en nordmann, ble nylig ble dømt til 10 års fengsel for å spionere for FSB - den russiske føderale sikkerhetstjenesten.

Han ble tatt på fersken da han prøvde å rekuttere litauere til å installere skjulte mikrofoner i presidentpalasset i Vilnius og dømt til 10 års fengsel for spionasje i juli 2017, bare fire måneder før Frode Berg ble pågrepet i Moskva.

Han brukte brukte falske dokumenter og falsk ID da han prøvde å rekruttere litauiske sikkerhetvakter, ifølge avisen Delfi.

Han var den første offiseren i russiske sikkerhetstjeneste som ble dømt i Litauen for spionasje.

De to litauerne som ifølge BNS også skal utleveres med Berg, soner dommer i Russland på henholdsvis 12 og 13 år.

Les også

Her byttes to spioner på en bro mellom Estland og Russland. En lignende avtale er Frode Bergs største håp.

Løsning før 75-årsmarkeringen?

25. oktober markeres Sovjetunionens frigjøring av Finnmark i 1944 i Frode Bergs hjemby Kirkenes.

Mange har pekt på at frigjøringsmarkeringen i Kirkenes vil være en fin anledning for å få løst saken. Både kong Harald og statsminister Erna Solberg (H) deltar.

Hvis ikke Bergs sak blir løst før 25. oktober, kan den sette hele frigjøringsmarkeringen i skyggen, meldte NTB tirsdag.

Den russiske delegasjonen ledes av utenriksminister Sergej Lavrov, som skal ha et bilateralt møte med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide (H).

Selv om de to nabolandene er enige om å markere frigjøringen fra Nazi-Tyskland på høyt nivå, er det bilaterale forholdet anspent.

Les mer om

  1. Russland
  2. Berg