Verden

Uniformert mann drepte to i «antisemittisk angrep» - filmet med hjelmkamera

– Ubehagelig, sier Ervin Kohn om angrepet utenfor en synagoge i Halle i Tyskland i dag. Tysklands innenriksminister har uttalt at angrepet skal være antisemittisk og at gjerningspersonene er høyreekstreme.

To personer ble drept av en eller flere gjerningsmenn i Halle, Tyskland. En video viser en av gjerningsmennene ikledd militærlignende klær og hjelm.
  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Helle Aarnes
    Journalist

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer uttalte i løpet av onsdagen at påtalemyndigheten tror at angrepet var antisemittisk og at gjerningspersonene er høyreekstreme.

Forstander i den jødiske menigheten i Halle, Max Privorotzki, sier til nyhetsstedet Spiegel at to gjerningsmenn forsøkte å trenge seg inn i synagogen, der det på det tidspunktet befant seg 70 til 80 mennesker. I dag markeres yom kippur, den helligste og mest alvorstunge dagen i det jødiske religiøse året.

Lokale medier meldte om skytingen i 12.30-tiden. En av de antatte gjerningsmennene ble pågrepet da han var på flukt fra stedet, på vei sørøstover mot Leipzig.

I tillegg til to drepte, skal flere personer ha blitt skadet i skytingen, melder Deutsche Welle.

De drepte var en mann som ble skutt inne i en kebabrestaurant og en kvinne som ble skutt i Humboldtstraße, nær den jødiske kirkegården.

Kohn: Skjer på den helligste dagen

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, sier synagoge-angrepet er ekstra skremmende fordi det skjer på yom kippur. Mange jøder er da i synagogen for å be og faste.

- At høyreekstreme angriper jøder i Tyskland er ekstra ubehagelig å høre. Vi vet hvor dette kommer fra. Dette er ekstremister som vil ta jøder. Slike voldelige aksjoner kommer ikke ut av det blå og oppstår ikke i et vakuum, sier han og legger til at «en eller annen radikalisering har inspirert handlingen».

– Før var miljøene fysiske. I dag er miljøene virtuelle, sier han.
Kohn vet ikke om angrepet i Halle vil føre til økte sikkerhetstiltak rundt synagogen i Oslo. Denne ble beskutt i 2006, og væpnet politi vokter den allerede. PST som vurderer trusselbildet.

Kom med antisemittistiske tirader

Halle ligger i delstaten Sachsen-Anhalt, rundt 40 kilometer nordvest for Leipzig. Byen er med sine rundt 240.000 innbyggere den største i delstaten.

Mannen som skjøt i Halle, filmet hendelsen og sendte den direkte på en nettjeneste, som nå arbeider med å få fjernet den, skriver nyhetsbyrået AP. Mannen brukte et hjelmbasert kamera og filmet i 35 minutter.

Nyhetsbyrået AFP har sett noen scener fra filmen, der gjerningsmannen kommer med antisemittiske tirader på engelsk.

Gjerningsmannen snakker engelsk, og sier blant annet at han er Holocaust-fornekter, ifølge The Independent.

«Roten til alle disse problemene er jødene»

Ifølge Independent sier han i videoen at feminisme er årsaken til dalende fødselsrater i Vesten, og han knytter fødselsratene til innvandring. I tillegg sier han at «roten til alle disse problemene er jødene».

En video viser at en grå bil stanser midt i gaten i Halle og en mann kommer ut og avfyrer fire skudd med det som ser ut til å være et haglgevær. Mannen er iført grønne militærlignende klær og hjelm.

Politiet i Halle forteller på Twitter ved 18-tiden at gatene ikke lenger er stengt, og folk kan nå ferdes som normalt.

Politiet sikrer området rundt synagogen i Halle.

Ble stoppet ved synagogens inngang

Gjerningsmennene ble stoppet ved synagogens inngang. De skal ha skilt lag etter angrepet ved synagogen. En av de mistenkte flyktet i taxi og ble etter kort tid stoppet på motorveien.

Like før klokken 14 opplyste politiet på Twitter at én person var pågrepet, og tyske medier meldte senere at dette skjedde etter at vedkommende kolliderte med en lastebil i utkanten av Halle.

Politikilder opplyser til flere tyske medier at den pågrepne mannen er en 27 år gammel tysk statsborger. I bilens bagasjerom ble det funnet flere våpen.

Politiet melder onsdag om en skyteepisode både ved en synagoge og en kebabrestaurant. En kvinnelig kunde er drept.

Håndgranat

Ifølge avisen Bild skal også en håndgranat ha blitt kastet på den jødiske gravlunden i byen.

Politiet skal en synagoge og en jødisk gravplass i Dresden ha iverksatt sikkerhetstiltak som følge av hendelsen i Halle. Bevæpnet politi skal stå vakt i området.

Politiet sikrer et område ved Landsberg i Tyskland, hvor det også skal ha vært avfyrt skudd. Ytterlige detaljer er imidlertid ikke kjent.

Politiaksjon mot høyreekstremister

Ifølge avisen Bild aksjonerte politiet onsdag mot høyreekstremister i flere tyske delstater, blant annet mot en adresse i Mansfeld-Südharz vest for Halle. Det foreligger imidlertid ikke opplysninger om en eventuell sammenheng.

– Vi har hittil ingen beviser for at skytingen i Halle er relatert til dette, sier en talsmann for tysk politi til Bild.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Politiet ved en vei i Halle. En av de antatte gjerningsmennene skal være tatt i skytingen i den tyske byen, som først ble meldt i lokale medier i 12.30-tiden onsdag.

Rettelse 10. oktober: Tidlige nyhetsmeldinger hevdet det var to gjerningsmenn. Det fremstår nå som om det var én person, som ble pågrepet. Overskriften er rettet fra «Uniformerte menn» til «Uniformert mann». Resten av teksten er beholdt som ved publisering.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Tyskland