Eksplosjon i iransk oljetanker utenfor saudisk havneby

Det har vært en eksplosjon i en oljetanker som seiler under iransk flagg utenfor havnebyen Jeddah i Saudi-Arabia. Hendelsen blir omtalt som et mulig terrorangrep.

Det skal være tankskipet «Sinopa» som står i brann.

Det er ikke kjent hva som er årsaken til eksplosjonen, men ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA mener eksperter at det kan dreie seg om et terrorangrep. Meldingen er ikke bekreftet fra Saudi-Arabia.

Al Arabiya opplyser at skipet heter «Sinopa» og at det er bygget i 1999. Det skal være eid av Irans nasjonale oljeselskap (NIOC).

Rederiet National Iranian Tanker Company sier i en kunngjøring at tankskipet ble rammet av to separate eksplosjoner, som trolig var forårsaket av missiler.

Ifølge rederiet er mannskapet i sikkerhet, og skipet er stabilt. De sier mannskapet forsøker å begrense skadene.

Statlig TV melder at eksplosjonene rammet to lastetanker i tankskipet, 100 kilometer utenfor den saudiarabiske havnebyen Jeddah, mens det var på vei gjennom Rødehavet.

Ifølge nyhetsbyrået Fars skal fire oljetanker om bord i skipet være skadet, og det skal lekke olje ut i Rødehavet.

Det har de siste månedene vært en rekke branner og eksplosjoner som involverer oljetankere og oljeanlegg i Saudi-Arabia og i farvannet rundt den arabiske halvøya. I midten av september ble et større oljeanlegg i Saudi-Arabia satt ut av spill etter et drone- og missilangrep der Iran ble anklaget for å stå bak.

I juni ble to tankskip, det ene norskeide Front Altair, angrepet i Omanbukta. Også da ble Iran anklaget for å stå bak, men landets myndigheter har avvist anklagene.

Saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert dagens hendelse, men den amerikanske marinens 5. flåte, som overvåker regionen, sier de er klar over «meldingene om denne hendelsen», uten å kommentere ytterligere.

Oljeprisen steg umiddelbart etter at nyheten om eksplosjonen ble offentliggjort. Fredag morgen var prisen opp 0,34 prosent til 59,72 dollar fatet.

Saken oppdateres