Verden

Hongkong forbyr demonstranter å bruke ansiktsmaske

Hongkongs leder Carrie Lam kunngjorde fredag at de forbyr mot bruk av ansiktsmasker blant demonstrantene. Demonstranter tar til gatene – iført ansiktsmasker. Samtidig sier Malaysias statsminister at Lam bør trekke seg.

Anti-regjeringsdemonstranter med masker utenfor politiets hovedkvarter i Hongkong tirsdag. Myndighetene skal fredag diskuter innføring av krisetiltak som forbud mot ansiktsmasker under demonstrasjoner. Det er ventet protester i byen. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

 • NTB
 • Helle Aarnes
  Journalist

Forbudet er et av flere tiltak Hongkong-regjeringen nå innfører i et forsøk på å kue de hyppige demonstrasjonene som har preget byen de siste månedene.

– Vi må gjøre det vi kan for å forhindre vold og for å beskytte Hongkongs fremtid, sa Lam på fredagens pressekonferanse.

– Vi tar ikke lett på innføringen av dette forbudet, men dette er et nødvendig tiltak, sa hun.

Forbudet vil tre i kraft fra og med midnatt natt til lørdag og gjelder for demonstranter som tar del i demonstrasjoner som ikke er forhåndsgodkjent av politiet.

Les også

Hongkong trekker det utskjelte lovforslaget 16. oktober

Malaysias statsminister: Tror det beste er om Lam trekker seg

Samtidig som Lam lanserte forbudet, sier Malaysias statsminister Mahathir Mohamad at hun bør trekke seg.

– Hun er nødt til å adlyde de overordnede, men samtidig er hun nødt til å lytte til sin samvittighet. Hennes samvittighet sier at innbyggerne i Hongkong har rett til å protestere mot utleveringsforslaget. På den andre siden er hun klar over konsekvensene av å motsette seg loven, sier Mahathir.

– Jeg tror det beste vil være å trekke seg, sier Mahathir.

Malaysias statsminister Mahathir Mohamad tar nå til orde for at Carrie Lam bør trekke seg. Foto: Kevin Hagen / FR170574 AP

Ett års fengsel eller kjempebot

Demonstranter som bryter forbudet mot masker, vil risikere opp mot ett års fengsel eller en bot på nærmere 30.000 kroner dersom de ikke føyer seg etter de nye reglene. Forbudet vil også gjelde for demonstranter som bruker ansiktsmaling for å skjule identiteten sin, ifølge myndighetene.

Personer som bruker maske av helsemessige eller religiøse årsaker, er unntatt fra forbudet. Men politibetjenter kan likevel be hvem som helst i offentligheten om å ta av seg ansiktstildekkingen. De som nekter, vil kunne risikere opp til et halvt års fengsel.

Det er en lov fra kolonitiden som kun kan brukes unntaksvis i krisetilfeller, som nå er trukket fram for å rettferdiggjøre forbudet.

Lam sier at forbudet ikke medfører unntakstilstand i Hongkong, men sier at det er et forsøk på å «gjeninnføre fred i byen».

Sammenstøtene mellom politi og demonstranter har tiltatt i styrke den siste tiden. DEtte bildet er tatt 1.oktober. Foto: TYRONE SIU

– Ikke en forbrytelse

Demonstrantene har de siste fire månedene brukt masker under protestene i Hongkong, samt gule hjelmer, beskyttelsesbriller og pustemasker, for å beskytte seg mot tåregass og slag fra politiet, men også for å unngå identifikasjon.

Tusenvis av demonstranter, alle iført ansiktsmasker, marsjerte fredag ettermiddag gjennom byens finansdistrikt. De ropte slagord som «Jeg ønsker å bruke ansiktsmaske» og «Å bruke maske er ikke en forbrytelse», mens mange biler tutet i støtte for demonstrantene.

Les også

Hongkong frykter å bli slukt av et kommunistisk diktatur | Guri Melby

– Kommer de til å pågripe 100.000 mennesker i gatene? Myndighetene forsøker å skremme oss, men jeg tror ikke folket lar seg skremme nå, sier en mannlig demonstrant til en lokal TV-stasjon.

Fem fingre

Mange demonstranter holdt opp fem fingre – én finger for hvert av de fem kravene til regjeringen.

Det ene er kravet om å trekke tilbake forslaget om utlevering til Kina, og det var dette som utløste masseprotestene til å begynne med. Lovforslaget vil bli offisielt trukket tilbake den 16. oktober.

I tillegg krever også demonstrantene at Carrie Lam må gå av. De ytterligere kravene er at politivold må granskes, fengslede demonstranter må løslates, og at befolkningen må få større demokratisk frihet.

Les også

 1. Hongkong-politiet forsvarer sin opptreden etter skyting

 2. 18-åringen ble skutt og skadet av politiet. Nå blir han siktet.

 3. Kina viser militære muskler under 70-årsfeiringen av kommunistisk styre

 4. Demonstrant skutt i Hongkong mens Kina feiret 70-årsjubileum

Les mer om

 1. Hongkong
 2. Menneskerettigheter
 3. Politiet