Tusenvis på flukt fra grenseområder i Syria

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): USAs president sier de har flyttet ekstra farlige IS-fanger i Syria før Tyrkia gikk til angrep slik at de ikke skulle utnytte anledningen til å rømme.

Mennesker på flukt fra fra byen Ras al Ain i Syria.

Ifølge Reuters har tusenvis av mennesker flyktet fra den syriske byen Ras al Ain. Bilder fra byen tidligere onsdag viste røykutvikling flere steder etter det tyrkiske angrepet.

Reuters melder at deres journalister på den tyrkiske siden av grensen så på da eksplosjoner slo til i den syriske byen Tell Abyad.

Etter mørkets frembrudd kunne man der se det røde blusset av avfyrte raketter over grensen og flammer som brant i nærheten av byen. Et vitne opplyste til Reuters via telefon at sivile var på flukt i hopetall.

Mennesker sitter på eiendelene sine mens de onsdag flyktet fra byen Ras al Ain i Syria.

15 skal være drept

Tyrkiske styrker innledet sent onsdag en bakkeoffensiv i kurdiskkontrollerte syriske områder, opplyser Tyrkias forsvarsdepartement.

– Det tyrkiske militæret og Den syriske nasjonale arme har innledet en bakkeoperasjon øst for elven Eufrat, tvitrer departementet.

Den protyrkiske syriske militsen ble dannet forrige uke, og en av dens talsmenn sier til AFP at bakkefasen av offensiven begynte i Tell Abyad-området, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

Syrian Observatory for Human Rights meldte ved 20.40-tiden norsk tid onsdag at 15 mennesker er drept av tyrkisk bombing, åtte av dem skal være sivile.

Flyktninger utenfor byen Ras al Ain i Syria.

Trump: Vi har tatt IS-fanger

President Donald Trump snakket onsdag i Det hvite hus om konflikten mellom Tyrkia og kurderne.

– Vi har tatt noen av de farligste IS-fangene og ført dem til sikrere steder. Dette er farlige folk vi ville være sikre på, sa han.

Tyrkia innledet onsdag et angrep på nordlige deler av Syria etter at USA trakk tilbake sine spesialsoldater som samarbeidet med kurderne i området.

USAs president Donald Trump snakket onsdag med pressen i forbindelse med et arrangement i Det hvite hus.

– Det er tusener av IS-fanger. De bør tilbake til Tyskland, Frankrike og Storbritannia der de kom fra, sa Trump.

Han påpekte at landene har vært lite villige til dette.

– Vi vil heller ikke ha dem. Vi gjorde disse landene en stor tjeneste, sa Trump om seieren over IS.

–Vant til å utnytte USA

Han sa at han har mast på europeiske land en, to, tre og fire ganger om å ta tilbake IS-krigere, men hevdet at landene i stedet ber USA ta imot dem.

– Jeg klandrer dem ikke. De er vant til å utnytte USA, sa Trump.

Om kamphandlingene mellom Tyrkia og kurderne sa Trump at de «har kriget i hundreår».

– Kanskje blir de aldri ferdige. Det var på tide at vi kom oss ut, sa presidenten.

Han gjorde for øvrig et poeng av at kurderne ikke hjalp USA og de allierte under 2. verdenskrig.

– De hjalp ikke oss i Normandie, sa Trump blant annet.

Røykutvikling over byen Ras al-Ayn i Syria etter det tyrkiske angrepet.

Vil straffe tyrkiske ledere

Amerikanske senatorer fra begge partier fremmer nå et lovforslag som vil straffe Tyrkias ledere, blant dem president Erdogan, etter offensiven i Nord-Syria.

Lovforslaget vil ramme ledende tyrkiske politikeres interesser og eierandeler i USA, samt innføre reiserestriksjoner. Senatorene går også inn for å stanse salg av militært utstyr til Tyrkia, blant annet ammunisjon fra amerikanske produsenter.

Forslaget omfatter sanksjoner mot den tyrkiske stat som følge av beslutningen om å kjøpe det russiske luftforsvarssystemet S-400.

Syv ledende posisjoner i det politiske hierarkiet i Tyrkia vil bli rammet av sanksjonene, blant dem presidenten, utenriksministeren, finansministeren og forsvarsministeren.

Lovforslaget er fremmet av demokraten Chris Van Hollen og republikaneren Lindsey Graham, en av president Donald Trumps nærmeste støttespillere.