Savnet brexit? Da kan du glede deg til nok et turboår med farvel-party og nye nedturer. Dette vil skje i 2020.

BRUSSEL (Aftenposten): 2020 blir et nytt dramatisk brexit-år, men ikke vær sikker på at det blir det siste.

Onsdag møtte EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, Boris Johnson i Downing Street. Hun var tydelig på at britenes mangel på fleksibilitet og forhandlingsvilje vil få konsekvenser.

Siden valget har Boris Johnson og brexit-tilhengerne levd i lykkerus. Aldri har brexit føltes nærmere og mer realistisk.

Men EU har allerede rukket å opptre som festbrems. Frankrikes president Emmanuel Macron skal for eksempel ha bedt EUs sjefforhandler, Michel Barnier, om å være tøff og kaldblodig i forhandlingene med britene.

Les også

Rent flertall for Johnson – dette er vinnerne, taperne og veien videre

Dette har skjedd siden valget

For deg som har hatt brexit-fri i julen, her er rask oppsummering av høydepunktene:

  • Boris Johnson feiret jul i Karibia med kjæresten Carrie Symonds. Da de kom hjem, ble han møtt med kritikk fra alle kanter fordi han kommenterte droneangrepet på den iranske generalen Qasem Soleiman flere dager etter andre statsledere.
  • Mens Johnson var borte, har spesialrådgiver Dominic Cummings hatt hjemme alene-fest i Downing Street. I romjulen skrev han at Oxford-utdannede byråkrater burde erstattes med «gærninger og raringer». Embetsverket er overmoden for å få inn annerledestenkende, mente han.
  • Cummings har også rukket å bli kårets til Storbritannias verst kledde. Likevel mener mange grensen ble nådd da han kom på jobb i ærverdige Downing Street med rørleggersprekk.
  • Konservative som forlot partiet i protest mot Theresa Mays brexitavtale, er nå tilbake i folden. Det gjelder for eksempel Jacob Rees-Moggs søster, Annunziata Rees-Mogg. Hun forlot partiet i protest og meldte overgang til Nigel Farages brexitparti. Men hun har nå meldt seg inn igjen i tory-partiet.
  • Og sist, men ikke minst: Nå krangler brexit-motstandere og tilhengere høylytt om i hvilken grad de kan bruke Big Ben til å markere EUs utmarsj fra EU. Krangelen er blitt til en ren farse.
Les også

I London håper man Big Ben skal ringe ved midnatt. I Brussel skal «Union Jack»-flagget fires og havne på museum.

Dette skjer fremover

Etter en begivenhetsrik juleferie, jobber Parlamentet på høygir for å få all lovgivning igjennom til brexit-datoen 31. januar. Den formelle ratifiseringen av skilsmisseavtalen ble vedtatt i Underhuset forrige onsdag. Denne uken ble samme avtalen vedtatt i Overhuset. Deretter skal samtlige EU-land nå ratifisere avtalen.

Alt skal være klart til brexitdeadline 31. januar.

Brexit-motstanderne vil at klokkene på Big Ben skal kime på slaget 24.00 den 31. januar. Dagen britene symbolsk forlater EU.

1. 31. januar: Den symbolske farvelfesten.

31. januar klokken 23.00 britisk tid ønsker EU-motstanderne at klokkene på Big Ben skal ringe for å markere at Storbritannia er ute av EU. Dette krangler de nå om så busta fyker.

Men det som er klart er at det vil bli gigantiske feiringer i London og i resten av Storbritannia med fyrverkeri og gatefester. Området rundt Downing Street vil bli opplyst med med lyskastere. Boris Johnson holde en tale og flere tv-stasjoner vil ha direktesendinger.

Det er også laget en egen minnemynt som vil bli solgt på dagen.

Skal britene endelig «take back control» fra EU, slik brexit-tilhengerne drømmer om? Kanskje skal EU-flaggene fires ned......

2. Første februar: Britene er formelt ute av EU

1. februar er Storbritannia ikke lenger et EU-medlem, men ingen briter vil merke noen forskjell. I overgangsperioden, som varer frem til 31. desember 2020, vil britene fortsatt forbli i EUs indre marked og i EUs tollunion.

  • Men: Britene vil ikke lenger delta i det politiske samarbeidet i EU.
  • De vil ikke ha stemmerett og de vil ikke være representert i Europaparlamentet.
  • Og Storbritannia må fortsatt betale EU-kontingent.

3. Februar-mars: Forhandlingene om ny handelsavtale starter

Nå starter forhandlingene om det fremtidige forholdet. Viktigst blir forhandlingene om en ny handelsavtale, men først må EU få godkjent et forhandlingsmandat fra 27 medlemsland. Det kan ta lang tid.

Utgangspunktet for forhandlingene er de aller verste. I alle fall sett fra EUs side. Boris Johnson har sagt at Storbritannia ikke lenger vil delta i EUs tollunion eller indre marked. Det vil si at britene ikke lenger vil tillate fri flyt av arbeidskraft og at de selv vil bestemme innvandringen.

4. Våren: Oppturene og nedturene

Jo mer britene vil fravike fra EUs felles regler, jo vanskeligere blir forhandlingene.

– Den åpne og sømløse adgangen til det indre marked betinger at man underlegger seg reglene. Uten fri bevegelse av mennesker, kan man ikke få fri bevegelse av kapital, varer og tjenester. Uten felles regler for miljø, arbeidsmarked eller statssubsidier kan man ikke få fri adgang til verdens største enkeltmarked, understreket EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen da hun besøkte Boris Johnson i London.

Da vil det igjen bli bråk om at britene ikke hatt tatt kontrollen tilbake og at de underlegger seg EUs regelverk.

Hvis Boris Johnson godtar dette, risikerer han igjen et oppgjør med sine egne i Det konservative partiet.

EU-kommisjonens nye president, Ursula von der Leyen på besøk hos Boris Johnson i Downing Street.

5. Midten av juni: Første kritiske deadline.

Dersom forhandlingene ikke er i boks innen 30. juni, er dette siste dato britene kan be om utsettelse av overgangsperioden. Det har Boris Johnson sagt han overhodet ikke vil.

Von der Leyen sier det er helt urealistisk å få på plass en omfattende avtale i løpet av ti-elleve måneder. Da EU forhandlet frem en frihandelsavtale med Canada, tok det syv år.

Det snakkes derfor allerede om en plan B, det vil si at man må forhandle frem delavtaler – sektor for sektor. EUs mantra om at ingenting er avtalt før alt er avtalt, må vike.

6. Nyttårsaften 2020: Den endelige utmarsjen fra EU

Boris Johnson har garantert at 31. desember er absolutt siste frist for at Storbritannia skal være helt ute av EU. Hvis en avtale ikke er i havn innen det, er spørsmålet om man vil forlate unionen uten en avtale.

I så fall oppstår en ny krise: I fjor vedtok Parlamentet to lovendringer: Det ene er at det er lovstridig å bryte med EU uten en avtale. Samtidig fikk Boris Johnson gjennom en lovendring som sier det er lovstridig å søke utsettelse.

Hvordan Boris Johnson skal løse denne floken, er umulig å vite.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.