Verden

Japan ønsker toppmøte om Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-il døde lørdag morgen av et kraftig hjerteinfarkt, ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA. Foto: REUTERS/SCANPIX

Japan ønsker så snart som mulig å holde samtaler på høyt nivå med Sør-Korea og USA om situasjonen i Nord-Korea etter Kim Jong-ils død.

  • Ntb

Det sier regjeringssekretær Osamu Fujimura.

– Ingen dato er satt ennå, men det vil bli såsnart som mulig, sier Fujimura, som tilføyer at Japan også har vært i kontaktmed Kina om situasjonen.

Japans statsminister Yoshihiko Noda drøftettirsdag saken i en 15 minutter lang telefonsamtale med USAs president BarackObama. Også Sør-Koreas president Lee Myung-bak har snakket med Obama om KimJong-ils død.

Les også

- Situasjonen kan fortsette nesten i det uendelige

Obama skal i telefonsamtalene ha forsikretbåde Noda og Lee om fortsatt amerikansk støtte.

USA har om lag 50.000 soldater utplassert iJapan og ytterligere 28.000 i Sør-Korea.

Sekslandssamtaler

Nodaog Obama har drøftet muligheten for en gjenopptakelse av de såkaltesekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram, sier Fujimura. Japan ønskerifølge ham å holde det bebudede møtet med USA og Sør-Korea før disse samtalenegjenopptas.

I tillegg til Nord-Korea, Sør-Korea, Japan ogUSA deltar Kina og Russland i sekslandssamtalene.

Nord-Korea trakk seg fra sekslandssamtalene iapril 2009, én måned etter at landet hadde gjennomført sin andreatomprøvesprengning, men har siden tatt til orde for en gjenopptakelse avsamtalene.

Etter at nyheten om Kims død ble kjentmandag, skal USAs utenriksminister Hillary Clinton ha tatt kontakt med alledeltakerne i sekslandssamtalene.

Ber Nord-Korea velgefred

IfølgeHillary Clinton håper USA at Nord-Korea velger fredens vei nå som «den kjæreleder» Kim Jong-il er død.

– USA står klar til å hjelpe detnordkoreanske folket og oppfordrer det nye lederskapet til å samarbeide medverdenssamfunnet for å innlede en ny epoke med fred, velstand og varissikkerhet på Koreahalvøya, sier hun.

Jay Carney, pressesekretær i Det hvite hus,sa mandag at USA vil felle sin dom over Nord-Koreas nye lederskap basert pådets handlinger.

– Vi har konsekvent vist at vi er åpne forsamarbeid med Nord-Korea, men vi har også gjort det klart at nordkoreanerne måta skritt mot atomnedrustning for å vise at de tar saken alvorlig og er villigetil å forhandle, sa han.

Anonymt sier amerikanske tjenestemennimidlertid at de ikke venter stor bevegelse fra Nord-Koreas side med detførste.

Tror onkel styrer

KimJong-ils yngste sønn Kim Jong-un er blitt utpekt som Nord-Koreas nye lederetter farens død. Kim Jong-il døde allerede lørdag, ifølge Nord-Koreas statligemedier, men nyheten om hans død ble først gjort kjent mandag.

Flere Nord-Korea-eksperter mener det irealiteten er Nord-Koreas sikkerhetssjef Jang Song-taek som nå leder landet.

– Det er de militære sammen med Kim Jong-ilssvoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick,korrespondent for den amerikanske storavisa Los Angeles Times, til NTB påtelefon fra Kina.

Jang er gift med avdøde Kim Jong-ils søsterog er dermed onkel til den utpekte etterfølgeren Kim Jong-un.

Norges ambassadør til Sør-Korea, TorbjørnHolte, mener det er for tidlig å si noe om hvilke politiske konsekvenserdødsfallet får.

– Det blir bare spekulasjoner. Men det blirspennende å se hva dette betyr for sekspartsforhandlingene om atomprogrammettil Nord-Korea, sier Holte