Verden

Boris Johnson på intensivavdelingen. Fem spørsmål og svar om situasjonen.

Midt i en av Storbritannias største kriser blir statsministeren lagt på intensiven. Dette vet vi om Boris Johnsons helsetilstand og hva som nå skjer.

Boris Johnson ble søndag flyttet fra Downing Street 10, der han har vært i selvisolasjon, til sykehus søndag kveld. I går forverret helsetilstanden seg. Henry Nicholls, Reuters/NTB scanpix

 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Eirin Hurum
  Aftenpostens Europa-korrespondent

Koronakrisen i Storbritannia tok en ny og dramatisk vending mandag kveld da statsminister Boris Johnson (55) ble overført til intensivavdelingen på St. Thomas-sykehuset i London.

Nyheten, og det faktum at statsministeren selv kjemper mot viruset, sjokkerer og skremmer en nasjon som har sett en sterk økning i tallet på smittede og døde som følge av koronaviruset den siste uken.

Her er fem spørsmål og svar om situasjonen:

Her på St. Thomas-sykehuset, rett på sørsiden av Themsen, er Boris Johnson innlagt. Han ble lagt inn søndag kveld, men overført til intensivavdelingen mandag. Henry Nicholls/ Reuters/ NTB scanpix

1. Hva vet vi om hvor dårlig Johnson er?

Boris Johnson har vært i selv-isolasjon i statsministerboligen 10 Downing Street siden 25. mars, da han fikk påvist koronaviruset. Det var ventet at han ville kunne komme tilbake på kontoret sist fredag, men han slet fortsatt med feber. Søndag kveld ble han brakt til St. Thomas-sykehuset midt i London sentrum fordi symptomene vedvarte, og mandag ettermiddag forverret tilstanden seg, og Johnson (55) måtte overføres til intensivavdelingen.

Reuters skriver at han har fått tilført oksygen, men at han er ved bevissthet og er ikke i respirator.

En talsmann for statsministeren sa tirsdag ettermiddag at situasjonen for Johnson var stabil.

– Han har vært stabil over natten og er ved godt mot. Han får standard oksygen-behandling og puster uten bistand, sier talsmannen ifølge Reuters.

Han er ikke i respirator.

2. april sto Boris Johnson i døren i Downing Street for å klappe for alle i helsevesenet. Nå blir han selv behandlet av det offentlige helsevesenet. Pippa Fowles, 10 Downing Street/NTB scanpix

I går sa flere statsråder at Johnson hadde det fint, og at de håpet at han vil komme raskt tilbake på kontoret. Men situasjonen forverret seg altså i går ettermiddag.

– Det er ingen tvil om at denne endringen viser at Boris Johnson er veldig dårlig, sier Derek Hill, professor ved røntgenavdelingen ved University College London til Reuters.

For de fleste har koronaviruset et mildt forløp, men pandemien har vist at en del blir veldig mye dårligere etter en ukes tid, og at sykdommen kan få et alvorligere forløp. De som blir dårligst, blir lagt i respirator.

At Boris Johnson ble overført til intensivavdeling, blir sett på som et tegn på at han kan ha problemer med å få nok oksygen i blodet, og at han derfor trenger å bli overvåket i tilfelle han trenger pustehjelp, skriver The Times.

Utenriksminister Dominic Raab styrer i praksis landet mens Johnson er på sykehus. Dominic Lipinski, PA/NTB scanpix

2. Hvem styrer landet nå?

Boris Johnson er fortsatt landets statsminister, selv om han er på sykehus. Men i praksis har utenriksminister Dominic Raab blitt vikar og leder blant annet arbeidet i koronakrisen. Mandag understreket Statsministerens kontor at Johnson stadig leste dokumenter og har ledelsen. Men det er usikkert hva som er den reelle situasjonen akkurat nå.

Michael Gove, som er en av de mest sentrale statsrådene, sier tirsdag morgen at Dominic Raab styrer landet og følger krisehåndteringsplanen for koronapandemien. Det vil også være han som tar beslutninger om koronatiltakene vil fortsette.

Det er ikke noen krystallklar ordning for hvem som overtar hvis en sittende statsminister skulle bli satt ut av spill. Reuters skriver at regjeringen ikke vil kommentere hvem som sitter på koden til landets atomvåpen mens Johnson er på sykehuset.

– Det finnes gode protokoller for dette, sa statsråd Gove tirsdag, men ville ikke utdype.

– Jeg kan ikke snakke om nasjonale sikkerhetsspørsmål.

Den dramatiske utviklingen i Johnsons helsetilstand preger Storbritannia i dag. Faksimile britiske aviser

3. Hvordan blir dette mottatt?

Nyheten om Johnsons sykdom preger naturligvis landet. Landet er allerede i en svært spesiell situasjon på grunn av koronatiltakene, som i praksis betyr at alle må holde seg inne.

Forsidene på de store britiske avisene var preget av den siste utviklingen tirsdag.

«Syk Boris kjemper for livet», skriver The Mirror, og peker på at det som har skjedd, stiller noen ubehagelige spørsmål ved styringen av landet. Faren er at Johnsons sykdom paralyserer regjeringen, og at den ikke makter å ta viktige avgjørelser, skriver avisen på lederplass.

Andre peker på at det ikke er første gang en statsminister er blitt syk (se under).

Det har strømmet på med hilsener fra verdensledere og politikere som ønsker Johnson god bedring. Han er den eneste regjeringssjefen som hittil er blitt alvorlig syk av korona, og han leder verdens femte største økonomi.

4. Hvordan er koronasituasjonen i landet?

Ifølge landets offisielle tall er 51.000 smittet av koronaviruset og 5373 har dødd. European Center of Disease Controll oppga ondag at tallet på døde var 5903.

Helseministeren Matt Hancock har advart om at påskeuken kan bli den verste uken med tanke på dødsfall. Landet satte i gang tiltak mot koronaviruset senere enn sine naboland, men har nå stengt av det meste av aktiviteten. Alle blir bedt omå holde seg hjemme og ikke gå ut med mindre de skal på jobb eller handle mat. Alle skoler er stengt.

Bli frisk snart, Boris, har noen skrevet på en lapp på statuen over Winston Churchill. Stefan Rousseau, PA/NTB scanpix

Les også

Ikke bare er Boris Johnson på intensivavdeling. Nå er det full krise bak disse dørene.

5. Er det første gang en britisk statsminister blir syk på post?

Nei, overhodet ikke. Winston Churchill ble alvorlig syk flere ganger i sin regjeringstid.

I 1941, rett etter det japanske angrepet på Pearl Harbor, hadde Churchill et mildt hjerteinfarkt. Han var da på besøk i Det hvite hus i Washington.

I februar i 1943 fikk han et nytt og kraftigere infarkt på vei hjem fra en reise fra Marokko til London. I årene etter fikk han ytterligere flere infarkt, og han var i lange perioder indisponibel som statsminister.

Den tidligere konservative statsministeren Anthony Eden ble alvorlig syk i 1965, og tidligere konservativ statsminister, Harold Macmillan, ble operert i 1963.

Den som kommer nærmest Boris Johnson i sykdomsforløp, er tidligere statsminister Lloyd George. Han ble alvorlig syk under en influensapandemi (spanskesyken) i 1918 og lå i en periode i respirator.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Boris Johnson

Koronaviruset

 1. KULTUR

  Strømmet til for å se japanske boybandmedlemmer på teaterscenen – nå er mange koronasmittet

 2. NORGE

  Nå er det nesten tomt på Svinesund. Men tollerne og politiet er forberedt på lange køer fra i morgen.

 3. VERDEN

  Trump angriper sin fremste koronarådgiver. – Han vil svekke tilliten til dem som sier sannheten, mener ekspert.

 4. VERDEN

  Direkteblogg om korona

 5. KULTUR

  Raja ber helsemyndighetene vurdere 1-metersregelen for kultursektoren på nytt

 6. VERDEN

  Alle anbefaler munnbind, bortsett fra små øystater, autoritære regimer og landene i Norden