Mindre farlig enn influensa, mener ekspert. Likevel kommer meldinger om stengte grenser og unntakstilstand.

Fagfolk toner ned risikoen ved det nye koronaviruset, men konsekvensene på verdensbasis begynner likevel å bli omfattende. Her er en gjennomgang av hva vi vet.

Arbeidere i verneutstyr steriliserer en en togstasjon i Yunnan-provinsen i Kina. Bildet er tatt 4. februar.

Viruset, som også har blitt kalt Wuhan-viruset, ble 30. januar erklært som en internasjonal folkehelsekrise av Verdens helseorganisasjon (WHO). En slik erklæring innebærer økt internasjonalt samarbeid i kampen mot spredningen av viruset.

Les også

FØLG SAKEN: Aftenposten følger utviklingen av Wuhan-viruset

Men hvor farlig er egentlig viruset?

Dødsfallene som skyldes smitte av det nye koronavirsuet, oppdateres daglig. Lørdag 15. februar var tallet oppe i 1523 døde og smittede i Kina 66.492. Men det betyr ikke at det er grunn til frykt for folk flest.

– De aller fleste som blir smittet av Wuhan-viruset, klarer å håndtere denne sykdommen uten å bli alvorlig syk, sier overlege på Folkehelseinstituttet, Siri Hauge i denne forklarende reportasjen.

En pilot lander et transportfly i Wuhan tidligere denne uken. Wuhan er episenteret for det nye Wuhan-viruset, men konsekvensene strekker seg langt utover det kinesiske området.

Tallene tirsdag morgen denne uken viste at minst 42.600 personer er smittet av Wuhan-viruset. Det gir en dødsrate på rundt 1 av 42. Samtidig kan det tenkes at det faktisk finnes flere smittede som ikke har fått diagnose, kanskje fordi symptomene ikke var så alvorlige. I så fall kan dødsraten synke betydelig.

I Norge dør rundt 900 personer årlig av influensa. Forsker og epidemiekspert Svenn-Erik Mamelund sier at han tviler på at Wuhan-viruset blir like farlig.

Han viser til at de som har dødd, stort sett har vært blant de eldste, og at de ofte har bakenforliggende sykdommer.

Les også

Derfor trenger du ikke å bekymre deg for Wuhan-viruset

Hva er konsekvensene?

Wuhan-viruset har fått effekt langt ut over de smittede og avdøde.

Først la kinesiske myndigheter lokk på Wuhan, episenteret for viruset. Kinesiske myndigheter har senere også innført reiserestriksjoner for flere andre byer i Hubei-provinsen.

Men det er ikke bare i Kina det er innført tiltak.

Det er rapportert om smittetilfeller i nærmere 30 land, de fleste i Asia. Viruset har også dukket opp i europeiske land som Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Viruset nådde Norden for to uker siden. Da fikk en kinesisk turist i Finland påvist viruset. Fredagen etter ble det første tilfellet i Sverige registrert.

Samme dag erklærte regjeringen i Italia unntakstilstand etter at to kinesiske turister i Roma fikk påvist Wuhan-viruset. Unntakstilstanden, som gir myndighetene utvidede fullmakter, vil vare i seks måneder, ifølge italienske medier.

Senere meldte USA at de forbyr innreise for utenlandske statsborgere som har vært i Kina de siste to ukene. Også Australia innfører innreiseforbud for reisende fra Kina.

Reisende i n Kuala Lumpur i Malaysia tar forholdsregler av frykt for Wuhan-smittet.

Russland stenger den 4200 kilometer lange grensen mot Kina, og en rekke flyselskaper har kansellert flyvninger til Kina. Blant annet har SAS stanset alle flyvninger til og fra Beijing og Shanghai til og med 9. februar.

Viruset har også rammet verdensøkonomien. Børsen har falt flere steder, til og med i Oslo.

Les også

Slik blir verdensøkonomien rammet

Står grepene i stil med risikoen?

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Kina og andre rammede områder som lav.

Og selv om WHO har erklært en internasjonal folkehelsekrise, understreker de at de ikke har grunnlag for å advare mot reiser til Kina.

Flere land setter innbyggere som kommer hjem fra Wuhan, i automatisk karantene. I Frankrike ble 179 personer fraktet fra flyplassen til et feriested med politieskorte. Stedet skal fungere som en interneringsleir. I Norge vil Kina-reisende følges opp, men de settes ikke automatisk i karantene.

De mange meklerne og handlerne har tatt på seg masker i et senter for blomsterauksjoner i Yunnan i Kina.

Line Vold, avdelingsdirektør på Folkehelseinstituttet, skriver i en e-post at Norge har valgt å legge seg tett opp til anbefalingene fra ECDC og WHO. Hun skriver at Norge er på linje med nabolandene og de fleste europeiske land.

– Ulikhetene som har vært løftet frem, trenger ikke være utslag av ulik forståelse av hvor aggressivt viruset er. Det kan også ha sammenheng med praktiske hensyn koblet til hvordan helsevesenet er organisert i ulike land, skriver Vold og poengterer at Norge har et velfungerende helsesystem som er godt rustet til å håndtere eventuelle tilfeller.

I et reiseråd fraråder likevel Utenriksdepartementet reiser til Hubei-provinsen som ikke er strengt nødvendige.

Les også

Legen varslet om viruset i desember. Da ble han kalt inn til politiet.

Hvordan fungerer viruset?

Koronavirus er en stor familie av virus. En sjelden gang kan Koronavirus hos dyr utvikle seg og infisere mennesker – og så begynne å spre seg mennesker imellom. Det er det som har skjedd nå. Tidligere eksempler er sars-viruset (2002) og mers-viruset (2012).

Eksperter mener at Wuhan-viruset virker adskillig mindre dødelig enn disse. WHO har beregnet at rundt 15 prosent av dem som ble syke under sars-epidemien, døde. Dødsraten for mers-smittede skal ha vært på hele 35 prosent.

Da flyet med brasilianske innbyggere ankom flybasen i Goias i Brasil fra Kina for to dager siden, tok det brasilianske militæret ingen sjanser.

I motsetning til sars kan imidlertid Wuhan-viruset potensielt også smitte i inkubasjonstiden, altså før symptomene dukker opp. Det kan gjøre det vanskeligere å begrense smitten.

Viruset fører ofte til at man får lungebetennelse.

Arbeidet med å lage en vaksine mot det nye viruset er i gang, men det kan drøye helt til sommeren før den er klar.

Les også

Kinesisk ektepar er «virusfast»: Ber om å få bli i Norge til Wuhan-viruset er under kontroll